MONUMENTUL LUI IULIU MANIU INAUGURAT LA SIMLEU SILVANIEI

AU MURIT 700 DE OI
5 februarie 2017
AU MURIT 700 DE OI DIN CAUZA INUNDATIILOR
6 februarie 2017

MONUMENTUL LUI IULIU MANIU INAUGURAT LA SIMLEU SILVANIEI

Iuliu Maniu s-a ghidat întotdeauna după propriul său motto: „Ca oameni politici,

putem fi oricând adversari, dar niciodată dușmani”

 

 

Duminica la Simleu Silvaniei s-a sfintit monumentul marelui om politic Iuliu Maniu. Manifestările comemorative s-au desfăşurat anul acesta la Şimleu Silvaniei în prezenta mai multor oficialitati locale și județene printre care s-au numarat si sculptorul ce a realizat memorialul, Nicu Mihoc, europarlamentarul Daniel Buda, deputatul Lucian Bode și secretarul de stat în Ministrul Culturii și Identității Naționale Alexandru Pugna. La 63 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în centrul orașului a fost amplasata statuia celui care a fost un mare patriot. Preotii ortodocși și greco-catolici au ținut slujbe de pomenire și sfințire a memorialului. Primarul Septimiu Țurcaș, impreuna cu Nicu Mihoc au dezvelit monumentul dedicat lui „Iuliu Maniu-făuritor de ţară”.

Iuliu Maniu este născut la data de 8 ianuarie  1873, în orașul Șimleu Silvaniei unde a fost numit si cetațean de onoare.

Manifestările care au avut loc duminică, 5 februarie, la Șimleu Silvaniei s-au desfășurat după următorul program:

Orele 10.00 -12.00: Celebrarea Sfintei Liturghii și Parastasul pentru familia Maniu (Biserica Greco-Catolică „Sfânta Treime” din Șimleu Silvanie)i;

Orele 12.30 – 13.30: Sfințirea Monumentului dedicat marelui om politic Iuliu Maniu (centrul orașului); Intonarea Imnului României; Parastas (Biserica Ortodoxă); Sfințirea Monumentului (Biserica Greco-Catolică); Discursuri; Imnul lui Iuliu Maniu;

Orele 13.30 – 15.00: Simpozion (la Centrul Național de Informare și Promovare Tursitică Șimleu Silvaniei).

Vor lua cuvântul:

– Dr. Marin Pop – „Documente inedite despre Iuliu Maniu și familia sa din arhiva CNSAS”;

– Dr. Ioan Boilă – „Iuliu Maniu, așa cum l-am cunoscut”;

– Prof. Silviu Junjan – „Iuliu Maniu, luptător și artizan al unirii Ardealului cu România”;

Momente artistice; Alte discursuri.

 

Statuia lui Iuliu Maniu evidențiază trăsăturile și expresivitatea pe care acesta le avea la vârsta de 45 de ani, în anul 1918. „Conceptul lucrării este o poveste a personajului și a faptelor lui Iuliu Maniu. Toată construcția lucrării este în jurul personajului din mijloc, Iuliu Maniu, care este realizat din bronz și este așezat pe un jilț care subliniază statura lui de om de stat. Cât despre poziția mâinilor: mâna stângă strânsă înseamnă unitate, iar mâna dreaptă cu palma în jos înseamnă poziția liderului care conduce. Toată lucrarea stă pe un piedestal așezat în mijlocul unui luciu de apă care se revarsă peste conturul României Mari. Pe soleea care înconjoară conturul țării este un citat, un fragment din declarația de la 1918 a lui Iuliu Maniu. Pe jilțul personajului este o cergă țărănească pe care sunt motive tradiționale din Moldova, Țara Românească și Transilvania, ceea ce subliniază, pe de-o parte, faptul că la obârșie Iuliu Maniu provenea din rândul țărănimii și a evoluat până la postura de om de stat, pe de altă parte subliniază unitatea celor trei Provincii românești. Iuliu Maniu stă așezat pe un jilț din două motive: reprezentarea personajelor stând în picioare este de sorginte sovietică și faptul că personajul stând pe un jilț reprezintă demnitatea lui de om de stat”, a afirmat sculptorul acestui Memorial, Nicu Mihoc.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *