Măsuri pentru o mai bună diseminare a informaţiilor privind accesarea fondurilor europene

Un biciclist din judetul Salaj a murit lovit de o maşină
14 martie 2010
„Cartel Alfa” pichetează Instituţia Prefectului Sălaj joi, 18 martie 2010, între orele 13-15
14 martie 2010

Măsuri pentru o mai bună diseminare a informaţiilor privind accesarea fondurilor europene

Zalău, 12 martie 2009 – Instituţia Prefectul Judeţului Sălaj a organizat, joi, 12 martie, o întâlnire cu reprezentanţii IMM-urilor din întreg judeţul, la care au fost invitaţi şi reprezentanţii unor instituţii judeţene (Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă,

 

 

Direcţia Generală a Finanţelor Publice) implicate în aplicarea măsurilor luate de Guvern pentru reducerea şomajului, păstrarea locurilor de muncă şi sprijinire a mediului de afaceri, dar şi a unor instituţii ce pot oferi sprijin în accesarea de  fonduri europene (Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Nord-Vest, ADR Nord Vest). Întâlnirea a avut ca scop şi „radiografierea” problemelor cu care se confruntă micii întreprinzători din judeţ, atât în scopul identificării unor soluţii pe plan local, cât şi a sintetizării unor probleme ale mediului de afaceri, ce vor fi aduse în atenţia Guvernului.

În cadrul întâlnirii, Cornel Maghiar, director adjunct al DGFP Sălaj, a reamintit întreprinzătorilor facilitatea oferită prin OUG 92/2009, pentru amânarea la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare. Deşi actul legislativ este în vigoare din iulie 2009, până în prezent, în Sălaj, din circa 17.000 de contribuabili fiscali, doar 24 au solicitat şi obţinut această amânare.

În ceea ce priveşte accesarea fondurilor structurale, Daniela Mocan, reprezentant în Sălaj a OIR POS DRU Nord Vest, a arătat că, actualmente, la nivelul judeţului nu există nici un proiect aprobat pentru acordarea de ajutoare financiare de stat pentru ocupare şi formare, respectiv acordarea ajutorului de minimis pentru instruire şi investiţii în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă.

Victor Seucan, reprezentantul APDRP Sălaj, a adus în atenţia întreprinzătorilor Măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”, ce are ca obiectiv general dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale. Ajutorul financiar care poate fi acordat este de maxim 70% din valoare proiectului, fără a depăşi 200.000 de euro.

Printre probleme semnalate de reprezentanţii IMM-urilor se numără: definirea termenului de „ofertă neserioasă” în cadrul licitaţiilor publice, popularizarea insuficientă a oportunităţilor de finanţare din fonduri structurale, neplata obligaţiilor statului către companiile private, timpul prea lung de accesare a fondurilor în cadrul proiectelor. Ca posibile soluţii pentru revitalizarea mediului economic privat micii întreprinzători au solicitat o eventuală înţelegere între Guvern şi bănci, pentru relansarea creditării, în condiţii avantajoase de dobândă, compensarea datoriilor între stat şi firme, prelungirea perioadei de amânare la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen sau reeşalonarea datoriilor, introducerea unui formular unic pentru plata contribuţiilor către bugetul de stat.

„Vom trimite o adresă Guvernului, în care vom menţiona toate propunerile formulate astăzi, iar pe plan local vom lua măsuri pentru o mai bună diseminare a informaţiilor privind accesarea fondurilor europene de către companiile private. Dorim să permanentizăm acest gen de întâlniri, prin organizarea lor trimestrial sau ori de câte ori avem solicitări din partea mediului de faceri local”, a precizat prefectul Alexandru Vegh, la finalul întâlnirii.

Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *