Nu exista nici o poluare

Finante Salaj
Restituirea taxei de imatriculare in Zalau
4 august 2008
prefectura
Ajutor umanitar
5 august 2008

Nu exista nici o poluare

DASTConcluzia specialiştilor maghiari: NU S-A ÎNREGISTRAT POLUARE PE RÂUL TISA, în

urma incidentului de la iazurile de decantare Colbu I şi II, din judeţul Maramureş

Direcţia Apelor Someş-Tisa( DAST) a primit de la Direcţia pentru Protecţia  Mediului şi Gospodăririi Apelor Tisa Superioară- Nyiregyhaza articolele apărute în mass-media ungară, referitoare la incidentul de la iazurile de decantare Colbu I şi Colbu II, judeţul Maramureş.

Prezentăm câteva din declaraţiile Ministrului maghiar al Mediului, domnul Szabo Imre şi ale altor oficiali maghiari, prin care aceştia confirmă faptul că poluarea nu a avut efecte transfrontaliere şi îşi exprimă încrederea în specialiştii români:

„Domnul Szabo Imre, Ministrul Mediului, afirmă categoric că pe tronsonul din Ungaria al râului Tisa nu există nici o poluare, determinată de  ruperea iazului.

Ministrul Mediului, Szabo Imre, afirmă că autorităţiile române pot gestiona această situaţie astfel încât pe teritoriul Ungariei să nu ajungă niciun fel de substanţe nocive.”  

„Conform informării înaintate de către angajaţii Direcţiei Apelor Nyiregyhaza, care se aflau la Baia Borşa, Ministrul maghiar a declarat: Specialiştii români au prevenit deversarea unor concentraţii mai mari în bazinul hidrografic al râului Tisa, care ar afecta calitatea apei Tisei.

Kato Sandor, şeful compartimentului de calitate de la FETIKOVIZIG, care se afla la faţa locului a declarat despre cele întâmplate: În nămol nu există cianuri, măsurătorile au identificat doar fierul şi manganul. ”

„Conform declaraţiilor Ministrului maghiar nu există o poluare periculoasă pe râul Tisa.”  

„Secretarul Ministerului Mediului a declarat că specialiştii maghiari care se aflau pe teritoriul român l-au informat în permanenţă despre ştirile contradictorii referitoare la poluarea râului Tisa. Pe baza acestor informări ministrul a negat ştirile referitoare la faptul că în iazul de la Baia Borşa s-ar fi depozitat deşeuri cu conţinut de cianuri rezultat din activităţile miniere, a afirmat categoric că pe râul Tisa nu există poluare.”

„Specialiştii români pot gestiona acest incident de la iazul de la Baia Borşa, astfel încât în Ungaria nu vor ajunge niciun fel de substanţe poluatoare.”  
 

Marius Mînzat, directorul DAST, a precizat că rezultatele analizelor probelor prelevate, în data de 31 iulie 2008, în aval de iazul Colbu I,  confirmă faptul că evenimentul a avut un impact strict local. Specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş monitorizează în continuare fenomenul.
 

Biroul de presă al Direcţiei Apelor Someş-Tisa

Cristina Vadan
Purtator de cuvant
Directia Apelor Somes-Tisa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *