O sansa europeana pentru copiii romani

Operatorul de termoficare RFV si-a schimbat denumirea in E-Star
30 octombrie 2011
Salaj: Un tren marfar a izbit un tractor
1 noiembrie 2011

O sansa europeana pentru copiii romani

Un an de la lansarea proiectului “O sansa europeana pentru copiii romani”, pentru prevenirea si combaterea abandonului scolar
Georgica a crescut sub un pod, Loredana a ajuns la scoala abia la 9 ani, mama lui Cristi e la inchisoare, iar tatal este muncitor la salubritate, parintii Lilianei sunt someri cu cinci copii. De un an, toti acesti copii, iar in unele cazuri chiar si fratii lor sunt ajutati sa continue scoala. Ei au intrat in programul uneia dintre cele mai experimentate fundatii din Romania in domeniul serviciilor sociale: „Sfanta Macrina”, din Bucuresti.

Fundatia Macrina este beneficiarul unui proiect european in care are ca parteneri organizatii de elita ale societatii civile, printre care Cercetasii Romaniei, The Door Romania si APAC – Hunedoara.

Cu o istorie de 99 de ani, Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei nu mai are nevoie de prea multe prezentari. The Door Romania este prima fundatie umanitara infiintata in tara noastra dupa Revolutie, cu ajutor norvegian, in februarie 1990. Dispune de un centru social la Mogosoaia, in apropierea Capitalei, inaugurat in 1999 de Regele Harald si Regina Sonia ai Norvegiei.

APAC Hunedoara, infiintata relativ recent (2006), are ca scop sprijinirea tuturor activitatilor Colegiului National de Informatica “Traian Lalescu”. A sprijinit logistic aceasta institutie, dar s-a remarcat in mod special prin rezultatele uimitoare ale elevilor, in laboratorul sau de inventica: una dintre creatiile lor este o placa zburatoare, pe care te asezi si o poti pilota la cativa centimetri deasupra solului.

Intre partenerii din proiect se mai numara Associacao Unidos de Cabo Verde (Portugalia), infiintata acum 21 de ani in orasul Amadora pentru a desfasura activitati de sprijin social, economic si cultural pentru populatia locala – din care majoritatea prezinta indicatori severi de excluziune sociala.

Asociatia Lamura asigura comunicarea in cadrul proiectului.

“O sansa europeana pentru copiii romani”, proiectul derulat de toate aceste organizatii, a demarat pe 1 septembrie 2010. El este finantat de Uniuniea Europeana – prin Fondul Social European si de Guvernul Romaniei – prin AM POS DRU. 800 de copii cu abandon sau risc de abandon scolar din Bucuresti, Hunedoara, Bistrita-Nasaud si Suceava vor fi ajutati in cadrul acestui proiect derulat pe parcursul a trei ani.

Fiecare partener din aceste patru zone ale tarii a aplicat in ultimul an metode diferite pentru atingerea obiectivului propus: prevenirea si combaterea abandonului scolar.

Cercetasii Romaniei, organizatie celebra pentru activitatile ei de educatie non-formala, si-a derulat activitatile in tabere de pregatire ale filialei sale din Bistrita-Nasaud. Una dintre acestea a fost la Piatra Fantanele, unde au participat 40 de copii din sase comune. Temele alese au fost comunicare si negociere, elemente de cariera, institutii publice romanesti si europene, ecologie. Totodata, copiii realizeaza proiecte care sa duca la imbunatatirea vietii in comunitatea din care fac parte. Cele mai bune idei vor fi aduse la cunostinta autoritatilor locale, iar premiantii vor merge intr-o tara UE, pentru schimb de experienta. Anual, in cadrul programului, cercetasii pregatesc in cadrul filialei lor de la Bistrita 120 de copii. Actiunea lor se numeste “Impreuna”.

Actiunea Fundatiei Macrina este intitulata “Scoala dupa scoala” si se desfasoara la Bucuresti. Dupa anchetele sociale, in program au fost inclusi 80 de copii. Ei beneficiaza, de la 1 septembrie 2010, de un fel de after school gratuit, in care activeaza profesori, psihologi si specialisti in asistenta sociala. La centrul fundatiei Macrina, copiii sunt ajutati sa isi pregateasca temele sau, dupa caz, in recuperarea scolara. Participa la cursuri de limba engleza si informatica, au teren si sala de sport, au lectii de educatie civica si educatie pentru sanatate. Masa, rechizitele si transportul sunt tot gratuite. Parintii lor beneficiaza de consiliere din partea fundatiei.

In cadrul actiunii “Sansa la demnitate”, The Door Romania a selectat in primul an 150 de copii din Bucuresti: 60 cu dizabilitati, 15 cu comportament delincvent si 75 provenind din familii sarace. Intreaga activitate se bazeaza pe o metoda originala care foloseste elemente de anatomie, biologie, filozofie si psihologie aplicate in lectii de arte martiale, atletism, gimnastica acrobatica, cascadorie, sporturi de echipa, exercitii de intretinere musculara, miscare scenica, animatie socio-culturala. Unul dintre instructorii copiilor este sensei Lucian Breaban – angajat si antrenor al unei unitati de interventie a Ministerului de Interne. “Artele martiale duc la deprinderea unei discipline care ii va ajuta pe copii, orice ar face mai departe. In urma antrenamentului isi vor da seama ca doar prin munca obtin ceea ce vor, si nu pe alte cai”, spune sensei Breaban.

APAC Hunedoara a selectat pentru actiunea sa, “Descopera”, 60 de copii. Rezultatele obtinute in primul an sunt exceptionale: copiii aflati in pericol de a abandona scoala din cauza saraciei au adus la Hunedoara zeci de premii la concursurile judetene si nationale. Doi dintre ei au obtinut locul I pe tara la sesiunea de comunicari stiintifice la chimie, organizata de Universitatea Bucuresti, si premiul Societatii de Chimie din Romania. Altii au demonstrat la un concurs cum poti obtine o baterie de 1,5V folosindu-ti propriul corp. Acestea sunt cateva dintre rezultatele unui an in care copiii au mers de drag in laboratoarele de chimie, fizica sau biologie ale “Descopera”, pentru ca acolo li se arata cum pot aplica teoria predata la orele de curs.

Proiectul „O sansa europeana pentru copiii romani” va continua pana la 31 august 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *