Pneumonia cu Legionella: Rata de fatalitate este de 10-15%, iar in pneumoniile nosocomiale de 25%

Incendiu la un adapost de animale
14 octombrie 2011
„Intinde o mana! Salveaza o viata! Doneaza sange!” impreuna cu jandarmii salajeni
14 octombrie 2011

Pneumonia cu Legionella: Rata de fatalitate este de 10-15%, iar in pneumoniile nosocomiale de 25%

Pneumoniile cu Legionella reprezinta a treia cauza de pneumonie severa comunitara, inregistrand un procent ridicat si din infectiile nosocomiale. Rata de fatalitate este de 10-15%, iar in pneumoniile nosocomiale de 25%.

 

In Romania exista conditii favorizante pentru aparitia de cazuri sporadice, focare sau
chiar epidemii. Astfel, in perioada septembrie-octombrie 2011 specialistii au identificat ca locuri
posibile de imbolnavire a unor cazuri confirmate de legioneloza, unitati hoteliere.
In acest sens, dorim sa aducem la cunostinta populatiei principalele aspecte legate de
pneumonia cu Legionella:

Ce este legioneloza?
O forma de pneumonie, cu o mortalitate de aproximativ 13%, cauzata de bacteria
Legionella pneomophilla. Bacteria poate cauza si alte boli mai putin severe. Boala debuteaza
dupa aproximativ 3-6 zile de la infectie, dar poate aparea chiar si mai târziu.

Simptome
Boala debuteaza frecvent cu febra, frisoane, cefalee si dureri musculare. Acestea sunt
urmate de o tuse seaca si dificultati de respiratie, care pot progresa spre pneumonie severa.
Aproximativ 30% din cei infectati vor avea si diaree sau varsaturi si aproximativ 50% devin
confuzi sau delireaza. Diagnosticul sigur necesita teste specifice de laborator, care de obicei
nu sunt facute pâna când bolnavii se întorc acasa.

Cum se transmite boala?
Prin respirarea aerului contaminat cu Legionella sub forma de aerosoli. Acestia pot fi
formati din picaturi fine de apa ce contin bacteria, prin deschiderea unui robinet sau dus,
tragerea apei la toaleta, prin bulele ce se ridica din piscine etc. Bacteria poate trai si se poate
multiplica în apa la temperatura de 20-45 grade C. Pot fi gasite în mediul natural cum ar fi:
râuri, lacuri si solul umed, de obicei în numar redus. În numar mare apar în sistemele artificiale
de apa, mentinute în conditii improprii.

Principalele arii de risc din spatiile de cazare (hoteluri,spitale,camine) sunt :
• Dusurile si robinetele;
• Piscinele, baile si saunele;
• Turnuri de racire si condensatori de evaporare;
• Fântâni ornamentale, mai ales interioare;

• Sisteme de stocare a alimentelor prin umidificare.

Legionella se poate multiplica in:
• Rezervoare/cisterne de apa calda sau rece;
• Apa calda între 20°C si 45°C;
• Depunerile si murdaria de pe tevi si suprafetele rezervoarelor;
• Cauciucul si fibrele naturale din masinile de spalat;
• Sistemele de încalzit apa si rezervoarele de stocare a apei calde.
Aceste situatii si conditii favorizeaza cresterea bacteriei si cresterea riscului infectiei la
persoanele din spatiile de cazare si la personalul care le deserveste.

Principalele masuri de preventie sunt:
• Pastrarea apei calde fierbinti, la 50-60°C (prea calda pentru a tine mâinile în ea mai mult de
câteva secunde) si circularea sa in permanenta
• Pastrarea in permanenta a apei reci la temperaturi joase. Poate fi mentinuta la temperaturi
sub 25°C.
• Se lasa sa curga robinetele si dusurile, timp de câteva minute, cel putin o data pe
saptamâna, pentru camerele neocupate si întotdeauna premergator ocuparii acestora.
• Pastrarea robinetelor si a extremitatii distale a dusurilor curate si fara tartru.
• Curatarea si dezinfectia turnurilor de racire si a tevilor asociate utilizate cu regularitate în
sistemele de aer conditionat – cel putin de doua ori pe an.
• Curatarea si dezinfectia caloriferelor o data pe an.
• Dezinfectia sistemelor de apa calda cu un nivel crescut de clor (50mg/l) timp de 2-4 ore dupa
lucrul cu încalzitoarele de apa si înainte de fiecare sezon.
• Curatarea si dezinfectia regulata a filtrelor de apa – o data la trei luni.
• Inspectia lunara a rezervoarelor de apa, a turnurilor de racire si a tevilor. Asigurarea ca toate
capacele sunt intacte si fixate la locul lor.
• Inspectarea interiorului rezervoarelor de apa rece cel putin o data pe an, dezinfectia cu
50mg/l clorura si curatarea eventualelor depozite sau depuneri.
• Asigurarea ca modificarile din sistem sau noile instalatii nu vor crea zone de
curgere intermitenta a apei sau de blocare a acesteia.

Unitatile de cazare trebuie sa-si nominalizeze persoane responsabile care sa identifice
factorii de risc specifici unitatii, precum si zonele unde Legionella se poate multiplica.
In perioada urmatoare, personalul de specialitate din DSP va consilia principalele unitati
de cazare in intocmirea programelor active de control al dezvoltarii Legionellei.
Persoanele care prezinta simptomatologia descrisa, dupa ce au fost cazate in unitati cu
arii de risc potential pentru Legionella, se vor adresa in cel mai scurt timp medicului de familie,
medicului infectionist sau internist mentionand date legate de posibilitatea contractarii infectiei.

Purtator de cuvant,
Mihai Cheşeli

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *