Polițiștii din Sânmihaiu Almașului au emis un ordin de protecție provizoriu și au dispus montarea unui sistem de monitorizare electronică, după ce un bărbat și-ar fi agresat concubina

Un bărbat, bănuit că ar fi sustras, în mod repetat, bunuri din mai multe locuințe din Zalău, reținut de polițiștii sălăjeni, în urma unei percheziții domiciliare și arestat de magistrați
29 ianuarie 2024
Amplă acțiune rutieră în oglindă, derulată de polițiștii sălăjeni, în paralel cu cei maramureșeni – 68 de sancțiuni au fost aplicate pe parcursul acțiunii, cu radare dispuse în cascadă
29 ianuarie 2024

Polițiștii din Sânmihaiu Almașului au emis un ordin de protecție provizoriu și au dispus montarea unui sistem de monitorizare electronică, după ce un bărbat și-ar fi agresat concubina

La data de 27 ianuarie a.c., polițiștii Secției nr. 2 Poliție Rurală Sânmihaiu Almașului au fost sesizați, de către o tânără de 23 de ani, din comuna Cuzăplac, județul Sălaj, cu privire la faptul că la data de 23 ianuarie a.c., în jurul orei 18.00, concubinul ei ar fi agresat-o fizic.

În urma sesizării primite, polițiștii au efectuat verificări în cauză, stabilind faptul că, pe fondul consumului de alcool și în urma unui conflict spontan, bărbatul în vârstă de 38 de ani, ar fi exercitat, în mod repetat, acte de violență asupra tinerei, cauzându-i leziuni vizibile. Astfel, polițiștii au constat că există un risc iminent de pericol, au întocmit formularul de risc și au emis un ordin de protecție provizoriu, pe numele bărbatului, pentru o perioadă de 5 zile.

De asemenea, în urma aspectelor constatate, pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între tânăra agresată și partenerul acesteia, polițiștii au dispus montarea unui dispozitiv care permite monitorizarea bărbatului prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, care a devenit funcțional în județul Sălaj, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, iar cercetările sunt continuate de polițiștii Secției nr. 2 Poliție Rurală Sânmihaiu Almașului, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou.

*

Agresorii, împotriva cărora se emit ordine de protecție sau ordine de protecție provizorii pot fi obligați să poarte dispozitive electronice de supraveghere.

Scopul purtării acestor dispozitive este evitarea încălcării măsurilor de protecție.

Pentru a se dispune obligația purtării dispozitivului de supraveghere este necesar ca persoana protejată (victima) să-și exprime consimțământul în acest sens. În cazul persoanei supravegheate (autorul) nu este necesar acordul.

Ce este și cum funcționează un dispozitiv de supraveghere electronică?

Acest dispozitiv este asemănător unei brățări care se montează de polițiști pe glezna persoanei supravegheate sau, în cazuri excepționale pe brațul persoanei (atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical).

Acest dispozitiv poate fi demontat doar de către polițiști. Orice intervenție asupra brățării conduce la declanșarea unei alerte în sistemul de supraveghere gestionat de către dispeceratul SIME al Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj.

Pe lângă aceste dispozitive, persoana supravegheată primește și un dispozitiv mobil (similar unui telefon). Acesta are rolul de a transmite în sistemul de supraveghere informații legate de locul unde se află persoana supravegheată, fiind interconectat cu dispozitivul de supraveghere montat.

Un alt dispozitiv mobil (similar unui telefon) este predat persoanei sau persoanelor protejate. Acesta are rolul de a declanșa o alertă de apropiere atunci când brățara persoanei supravegheate, încalcă aria de protecție stabilită prin ordinul de protecție sau ordinul de protecție provizoriu.

Această alertă se transmite, în mod automat, dispeceratului de urgență operat de către Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj. Polițiștii se vor deplasa, cu celeritate, la imobilul persoanei protejate sau, după caz, în locația indicată cu ocazia primirii datelor de intervenție, pentru a asigura protecția acesteia.

Persoana supravegheată sau cea protejată care urmează să părăsească teritoriul României are obligația de a informa, în prealabil, organul de supraveghere cu privire la intenția de părăsire a țării, precum și cu privire la întoarcerea pe teritoriul național. – Poliția Sălaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *