Pompierii salajeni sarbatoresc cea de-a 78 aniversare a „Zilei Protecţiei Civile din România”

Proietul „Spitalul are nevoie de noi. Ajuta-l sa poata ajuta” s-a incheiat
25 februarie 2011
Peste 800 de sanctiuni pentru soferii salajeni
25 februarie 2011

Pompierii salajeni sarbatoresc cea de-a 78 aniversare a „Zilei Protecţiei Civile din România”

La 28 februarie 2011, sărbătorim cea de-a 78 aniversare a „Zilei Protecţiei Civile din România”,
în amintirea momentului istoric când prin înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, a
fost aprobat, Regulamentul Apărării contra Atacurilor Aeriene. Documentul consfinţeşte

existenţa în spaţiul românesc a unui subsistem deosebit de important – APĂRAREA PASIVĂ, destinat să gestioneze protecţia populaţiei, bunurilor materiale şi valorilor de patrimoniu în timp de conflict armat sau dezastre .
Protecţia Civilă s-a afirmat ca entitate distinctă sub diferite denumiri şi a funcţionat, prin
alternanţă, în structura Ministerului de Interne, Ministerului de Război, Ministerului Aerului şi
Marinei, Ministerului Apărări Naţionale, iar de la 1 ianuarie 2001 a revenit în structura Ministerului de Interne.
Urmând profundele transformări realizate în domeniul protejării populaţiei şi a bunurilor, la 24 noiembrie 2004, racordată la structurile europene, se promulgă Legea nr. 481 privind protecţia civilă, iar la 15 decembrie 2004 se realizează integrarea acestei arme în noua structură înfiinţată prin unirea pompierilor militari cu protecţia civilă, sub numele de „Situaţii de urgenţă” Sub directa coordonare a membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, efectele negative produse de situaţiile de urgenţă, au fost înlăturate printr-o acţiune concertată a tuturor factorilor cu responsabilităţi în domeniu, structuri militare şi civile de protecţie civilă.
Pentru a acţiona coerent şi metodic în prevenirea şi gestionarea unor dezastre, perfecţionarea şi eficientizarea planurilor de cooperare, folosirea resurselor umane şi mijloacele din dotare, viabilitatea documentelor operative, s-a participat cu succes în cursul anului 2010 la exerciţii de intervenţie pe tipuri de dezastre, alarmări publice şi antrenamente cu subunităţi de serviciu la agenţii economici din judeţ.
Toate structurile de protecţie civilă din judeţ, sunt animate de dorinţa de a fi la înălţimea misiunilor ce le revin, de a acţiona hotărât pentru a oferi semenilor o deplină protecţie împotriva efectelor dezastrelor, precum şi pentru limitarea şi lichidarea efectelor urmărilor acestora.
În anul 2010 activităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „POROLISSUM” al judeţului Sălaj pe linia protecţie civile, poate fi împărţită în două părţi:
-prevenirea situaţiilor de protecţie civilă;
-intervenţia în diferite situaţii de protecţie civilă.
De-a lungul anilor, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a făcut parte, Protecţia Civilă a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai intereselor naţionale, protejând vieţi, bunuri materiale şi valori de patrimoniu.
Sub acest aspect sunt relevante profesionalismul, cutezanţa şi devotamentul manifestat de personalul ce încadrează această structură, atât în cel de-al doilea război mondial, cât şi pe timpul numeroaselor dezastre: inundaţiile catastrofale din anii 1970, 1975, 1999, 2000, 2001, 2008 şi 2010, cutremurul devastator din 1977, accidentul aviatic de la Baloteşti din 1995, numeroase accidente tehnologice, etc.
Astăzi Protecţia Civilă îşi demonstrează din ce în ce mai pregnant poziţia de mesager al omeniei, priceperii şi tenacităţii româneşti, afirmându-şi constant dimensiunea internaţională a activităţii sale sub deviza „CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”.

Sub aceste trăsături au fost întotdeauna receptate atât prezenţa echipelor noastre de intervenţie – pentru înlăturarea urmărilor seismelor din Turcia sau ale războiului din Iugoslavia, cât şi participarea la exerciţii, aplicaţii internaţionale şi reuniuni ştiinţifice.
Ziua Protecţiei Civile găseşte arma „protecţia civilă” în structura Ministerului Administraţiei şi Internelor, care împreună cu pompierii militari formează structura profesionistă pe linia situaţiilor de urgenţă şi în cooperare cu celelalte structuri de poliţie, jandarmerie, poliţia de frontieră, acţionează cu eficienţă, profesionalism şi rapiditate pentru îndeplinirea misiunilor specifice stabilite în competenţă, având ca obiectiv prioritar interesele cetăţeanului.
Pentru sărbătorirea acestui eveniment Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj va organiza, luni 28 februarie, la sediu, „Ziua Porţilor Deschise”. În cadrul acestei manifestări se va prezenta tehnica de luptă din dotare şi se vor desfăşura exerciţii şi aplicaţii demonstrative.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *