Prevenirea comercializării ilegale a obiectelor artizanale şi a celor pirotehnice

Prevenirea tăierii şi comercializării pomilor de Crăciun
15 decembrie 2009
Imprudenţa în conducere şi lipsa de experienţă, cauzele unui accident grav de circulaţie
15 decembrie 2009

Prevenirea comercializării ilegale a obiectelor artizanale şi a celor pirotehnice

Pentru prevenirea evenimentelor negative, determinate de folosirea obiectelor artizanale şi de distracţie  pe bază de amestecuri pirotehnice, în sezonul de iarnă 2009-2010, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, desfăşoară în această perioadă o acţiune   FOC DE ARTIFICII 2009/2010, pentru  asigurarea respectării

regimului legal al deţinerii şi comercializării obiectelor pirotehnice în scopul creşterii siguranţei cetăţenilor şi prevenirea unor accidente ce pot fi cauzate de folosirea petardelor şi artificiilor interzise .

În acest scop, reamintim populaţiei şi persoanelor juridice,  faptul că Legea nr.406 din 09.11.2006 pentru modificarea Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, a restricţionat atât categoria comercianţilor ce pot efectua acte de comerţ cu obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice cât şi  categoriile de obiecte pirotehnice care pot fi comercializate către persoanele fizice.

Astfel, potrivit art.29^3 din Legea nr. 126/1995, republicată, vânzarea acestor obiecte se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locuri autorizate în acest scop.

Persoanele juridice autorizate să comercializeze asemenea produse sunt acelea care obţin autorizaţia de comercializare a acestor produse, eliberată în comun de către inspectoratul teritorial de muncă şi inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, iar locurile autorizate sunt spaţiile comerciale amenajate şi avizate în acest scop de inspectoratul teritorial de muncă.

În ceea ce priveşte categoriile de obiecte pirotehnice care pot fi comercializate către persoanele fizice şi pe care acestea le pot deţine şi folosi, sunt numai cele din clasa I, excepţie din această clasă făcând artificiile din categoria „obiecte zburătoare luminoase” şi  „pocnitorile”  care nu pot fi comercializate către persoanele fizice şi pe care acestea nu le pot deţine sau folosi.

Sunt interzise de asemenea persoanelor fizice şi persoanelor juridice neautorizate: deţinerea, comercializarea, folosirea sau orice alte operaţiuni cu obiecte  artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasele superioare, respectiv: II-IV, T.1, T.2,  iar nerespectarea acestor prevederi constituie infracţiune care se pedepseşte cu  închisoare de la 3 luni –  la 1 an, aşa cum este reglementat în  prevederile art.31, al.2, ind.1 din Legea nr. 126/1995.

În ceea ce priveşte obiectele artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, acestea trebuie să aibă inscripţionate pe ambalaj, în limba română, denumirea, clasa din care fac parte, instrucţiuni de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care pot apărea la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea acestora.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *