Probleme cu laptele si cornul

Perchezitii in judetul Salaj
1 noiembrie 2012
Castelul Bay nepasare sau incompetenta
1 noiembrie 2012

Probleme cu laptele si cornul

În ceea ce priveşte contractele de furnizare a produselor de panificaţie pentru elevii din clasele I-VIII şi copiii preşcolari din

învăţământul de stat şi privat, inclusiv elevii din clasa pregătitoare, din judeţul Sălaj, în anul şcolar 2012-2013, conform unor prevederi legislative adoptate în acest an, Consiliul Judeţean are calitatea de achizitor, în sistem centralizat.
În acest sens, instituţia a finalizat, în luna octombrie, procedurile de licitaţie publică privind încheierea contractelor de furnizare a produselor de panificaţie, cu menţiunea că furnizarea cornurilor, cu excepţia a două zone din judeţ, s-a făcut din prima zi de şcoală.
Privitor la supravegherea modului de derulare a contractelor de furnizare a produselor de panificaţie, există constituită, conform prevederilor legale, la nivelul Instituţiei Prefectului, o comisie judeţeană care coordonează şi supraveghează acordarea produselor lactate şi de panificaţie pentru elevii din judeţ. Din comisie fac parte reprezentanţi ai: Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.
Referitor la problemele semnalate de consilierul judeţean Szabo Ştefan, în ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, instituţia noastră a cerut joi, Inspectoratului Şcolar Judeţean, în mod oficial, o listă cu toate reclamaţiile. Menţionăm că respectivele probleme nu au fost semnalate anterior niciunei instituţii ce face parte din comisia judeţeană menţionată anterior, deşi Szabo Ştefan are atât calitatea de consilier judeţean cât şi pe cea de angajat al Inspectoratului Şcolar Judeţean.
După ce va primi lista cu probleme semnalate în derularea programului de furnizare a produselor de panificaţie, Consiliul Judeţean se va face o comparare cu condiţiile contractuale şi obligaţiile furnizorilor, pentru identificarea unor eventuale încălcări ale clauzelor contractuale. În cazul constatării unor asemenea încălcări, Consiliul Judeţean, în calitate de autoritate contractantă, va cere furnizorilor remedierea deficienţelor. În paralel, dacă se va impune, Consiliul Judeţean va sesiza şi alte instituţii membre ale comisiei judeţene care coordonează şi supraveghează acordarea de produse de panificaţie pentru elevi, în funcţie de specificul problemelor semnalate.
Clauzele contractuale prevăd obligaţia furnizorilor de a livra produsele de panificaţie pentru elevi zilnic, între orele 7.00-10.30, la fiecare unitate şcolară în parte. Cornurile trebuie să aibă o greutate de 80 de grame, ele putând fi substiuite cu biscuiţi uscaţi, care nu pot depăşi limita de 33% din cantitatea livrată din produsul de bază.
Dacă pe parcursul îndeplinirii contractului furnizorul nu respectă graficul de furnizare în mod repetat (de trei ori consecutiv sau de trei ori într-o lună), Consiliul Judeţean are dreptul de rezilia unilateral contractul, fără plata de daune şi cu reţinerea garanţiei de bună execuţie a contractului. În plus, pentru nerespectarea obligaţiilor asumate prin contract, instituţia poate pretinde furnizorilor plata de daune-interese.
„Nu dorim să jungem la rezilierea contractelor decât ca ultimă soluţie, pentru că rezilierea înseamnă, în primul rând, întreruperea furnizării cornurilor către elevi pentru o anumită perioadă. Vrem însă să atragem atenţia furnizorilor privind obligativitatea respectării clauzelor contractuale”, precizează Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *