Program Operaţional de Cooperare Teritoriala Europeana „Danubius/Ister”

Plata taxelor
Activitate intrerupta
7 octombrie 2008
Ziar
Ziar editat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor
7 octombrie 2008

Program Operaţional de Cooperare Teritoriala Europeana „Danubius/Ister”

Ministrul dezvoltariiAflat la Buruxelles cu ocazia Zilelor Porţilor Deschise pentru Dezvoltare Regională, László BORBÉLY, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor, a propus crearea

unui Program Operaţional de Cooperare Teritorială Europeană „Danubius/Ister”. Propunerea vine în contextul în care comisarul european pentru politică regională, Danuta HÜBNER, a cerut implementarea unei strategii specifice privind bazinul Dunării.

„Avem nevoie de un program focalizat pe bazinul Dunării, cu un buget semnificativ, care să includă domenii de intervenţie referitoare la transport, mediu şi dezvoltare urbană în reţeaua de localităţi dunărene. Un astfel de program va determina dezvoltarea de-a lungul Dunării” a declarat ministrul László BORBÉLY. Programul ar urma să completeze programele de cooperare teritorială europeană deja existente, adaptate cerinţelor teritoriale, concepute pentru altfel de arii de eligibilitate şi care au o finanţare mică.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor deţine experienţa elaborării unor strategii de dezvoltare, fiind deasemenea autoritate de management pentru 4 programe operaţionale de cooperare teritorială europeană şi autoritate naţională pentru alte 6 programe operaţionale.

În cadrul vizitei sale la Buruxelles, ministrul László BORBÉLY s-a întâlnit cu ministrul dezvoltării regionale şi lucrărilor publice din Bulgaria, Assen GAGAUZOV. Scopul întâlnirii a fost de a stabili condiţiile unei cât mai bune colaborări între România şi Bulgaria. Cei doi demnitari au stabilit finalizarea şi semnarea în 23 octombrie la Sofia a unui protocol de colaborare şi cooperare în domeniul dezvoltării regionale, lucrărilor publice şi locuinţelor, încheiat între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor din România şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice din Bulgaria, având în vedere experienţa comună dobândită de-a lungul procesului de integrare şi similitudinile contextului politic, economic şi social între România şi Bulgaria. Acest document se doreşte a fi un protocol de colaborare şi schimb de bune practici, care să vină în sprijinul punerii în aplicare a programelor şi proiectelor comune pe care România le desfăşoară împreună cu Republica Bulgaria, în domeniul dezvoltării regionale, lucrărilor publice şi locuinţelor.

În continuarea programului, László BORBÉLY s-a întâlnit cu Erhard BUSEK, preşedintele Institutului Dunării şi al Europei Centrale şi fost vice-cancelar al Austriei şi comisarul european pentru multilingvism Leonard ORBAN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *