Hoti minori, supusi unor expertize psihiatrice in Salaj

Politia Salaj: Soferi atentie la canicula!
4 iulie 2012
Fug din apartamentele transformate in cuptoare si merg la strand
4 iulie 2012

Hoti minori, supusi unor expertize psihiatrice in Salaj

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj a lansat proiectul de prevenire a furturilor din locuinţe şi anexe gospodăreşti din comuna Buciumi

Comparând situaţia operativă înregistrată în comuna Buciumi în primele cinci luni ale acestui an, cu perioada similară a anului trecut, s-a constatat că furturile din locuinţele şi anexele gospodăreşti ale sătenilor din cele 5 localităţi au crescut semnificativ, de la 6 la 29.

Printre păgubiţi se numără atât bărbaţi, cât şi femei, cei mai mulţi cu vârste cuprinse între 50 – 75 ani. Majoritatea furturilor au fost comise pe fondul neglijenţei localnicilor, care nu-şi închideau uşile şi geamurile atunci când plecau de acasă ori lăsau «mătura» sau «hodu» în uşă, semn evident că  nu sunt acasă.

În privinţa bunurilor care au fost furate, primul loc îl ocupă banii, urmând apoi produsele electronice şi alimente şi, nu în ultimul rând, fierul vechi şi cuprul, care se găseau prin anexele gospodăreşti.

Suspecţii identificaţi până în prezent şi în sarcina cărora au fost probate mai multe furturi, sunt de etnie rromă, au vârste cuprinse între 15 şi 22 ani, fără niciun venit sau ocupaţie care să le asigure traiul zilnic şi locuiesc într-un cartier de la marginea localităţii Buciumi. Toţi sunt cercetaţi în dosare penale, iar minorii (14-16 ani) au fost supuşi unor expertize psihiatrice, în urma cărora s-a stabilit că, în momentul comiterii furturilor, aceştia aveau discernământ.

Pornind de la aceste considerente, conducerea IPJ Sălaj a dispus întocmirea unui proiect de prevenire a acestui gen de fapte pe raza comunei, a cărei populaţie numără aproximativ 2800 de locuitori, din care cca. 35% o reprezintă etnicii rromi.

Proiectul urmăreşte creşterea gradului de siguranţă a populaţiei din comuna Buciumi şi a fost lansat în cursul săptămânii trecute. Pentru atingerea acestui obiectiv, până la sfârşitul lunii septembrie a.c., poliţiştii vor aduce la cunoştinţa populaţiei condiţiile şi cauzele care au favorizat producerea furturilor, precum şi măsurile de autoprotecţie care trebuie adoptate pentru prevenirea acestora.

Vor fi organizate dese întâlniri cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi cu cetăţenii, la care vor fi invitaţi să participe inclusiv reprezentanţii populaţiei de etnie rromă, în vederea informării şi conştientizării acestora cu privire la consecinţele penale ce decurg din adoptarea unui comportament infracţional.

De asemenea, vor fi intensificate patrulările pe raza comunei, respectiv, în fiecare zi, echipaje mixte poliţie – jandarmerie vor patrula prin localităţile aparţinătoare comunei Buciumi, pentru a descuraja activităţile infracţionale şi victimizarea localnicilor.

Reiterăm, pe această cale, câteva recomandări pentru populaţie, pentru protejarea propriului patrimoniu:

● Când plecaţi de acasă, încuiaţi uşile şi ferestrele! Nu lăsaţi cheile în locuri vizibile, uşor de găsit!

● Nu lăsaţi mătura în uşă, pentru că acesta este pentru hoţi semnul că nu sunteţi acasă!

·         Evitaţi să păstraţi sume mari de bani în casă şi nu vă lăudaţi cu diverse câştiguri sau sume de bani primate de la rude din străinătate, pentru că astfel deveniţi ţinte sigure pentru hoţi!

·         În cazul absenţelor îndelungate de acasă (plecări în staţiuni sau la rude), lăsaţi cheile casei doar unei persoane de foarte mare încredere şi rugaţi-o să se comporte astfel încât să nu se simtă lipsa dumneavoastră;

Evitaţi să spuneţi necunoscuţilor sau cunoştinţelor ocazionale că plecaţi de acasă pe o perioadă mai mare de timp sau că locuiţi singuri/singure;
Pentru mai multă siguranţă, anunţaţi Poliţia dacă angajaţi sau găzduiţi muncitori zilieri !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *