Radu Capilnasiu nu mai vrea sa fie primar al Zalaului

CAMION RASTURNAT PE MESES
5 iunie 2015
DE CE NU MAI VREA SA FIE PRIMAR?
6 iunie 2015

Radu Capilnasiu nu mai vrea sa fie primar al Zalaului

Actualul primar al municipiului Zalau, Radu Sandu Victor Capilnasiu a precizat vineri in cadrul unei conferinte, ce a avut loc la

sediul PNL Salaj, ca nu mai vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Zalau, la viitoarele alegeri locale din 2016. Edilul sustine ca isi doreste sa ocupe o alta pozitie, deoarece „functia de primar aduce multa uzura.”

De 11 ani se afla la carma acestui oras, a fost ales primar in mandatele 2004, 2008 si 2012.

Administratia, asa cum spunea si edilul presupune sa fi la inaltimea asteptarilor celor care te-au votat.

Deocamdata cei din PNL nu au dat nume si nici nu au facut dezvaluiri in ceea ce priveste potentialii candidati, dar toate la timpul lor.

Pentru alegerile din 2016 PNL a adoptat un program care trebuie adaptat la nivelul organizatiilor locale si judetene. Echipele de pregatire s-au stabilit la nivelul judetului, comitetul municipal executiv va fi coordonat de cei 2 copresedinti Bode Lucian si Radu Sandu Victor Capilnasiu.

Parlamentarii au votat modificari ale Legii alegerilor locale. Primarul va fi ales dintr-un singur tur, presedintele de consiliu judetean nu va fi ales uninominal, iar alesii locali pot avea si alta cetatenie din UE. Primarii comunelor, oraselor si municipiilor se aleg prin scrutin uninominal. Presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, precum si viceprimarii se aleg prin vot indirect de catre consiliile judetene, respectiv consiliile locale. Alegerile pentru consilieri si pentru primari sunt valabile indiferent de numarul alegatorilor care au participat la vot.

In ceea ce priveste conducerea de la judet, “consiliul judetean alege dintre membrii sai un presedinte si doi vicepresedinti. Presedintele si vicepresedintii se aleg cu votul secret al majoritatii consilierilor judeteni in functie. Eliberarea din functie a presedintelui sau a vicepresedintilor consiliului judetean se face cu votul secret a doua treimi din numarul consilierilor in functie, la propunerea motivata a cel putin unei treimi din numarul acestora. Eliberarea din functie a presedintelui sau a vicepresedintilor consiliului judetean nu se poate face in ultimele sase luni ale mandatului consiliului judetean.


Reamintim ca: ANI a constatat ca primarul „CAPILNASIU SANDU VICTOR RADU s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 17 mai 2010 – 01 august 2013, precum si in perioada 26 iulie 2010, intrucat a detinut, simultan, functia de Primar al Municipiului Zalau, Jud. Salaj, si calitatea de reprezentant al Municipiului Zalau in cadrul Adunarii Generale a Asociatilor S.C. E-STAR ZA DISTRITERM S.R.L., precum si in cadrul Adunarii Generale a Asociatilor S.C. CITADIN ZALAU S.R.L. Astfel, acesta a incalcat dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „Functia de primar este incompatibila cu functia de reprezentant al unitatii administrativ – teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local”.

 

Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative: „Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *