Rolul camerelor agricole in modernizarea agriculturii romanesti

Finantare europeana pentru proiecte de cercetare teritoriala
22 august 2008
Audi
Drive test cu Audi
22 august 2008

Rolul camerelor agricole in modernizarea agriculturii romanesti

Agricultura       Incepand cu luna ianuarie a anului 2006, revista "Eu.Ro.Com" a avut initiativa de a organiza diverse seminarii, abordand un spectru larg de domenii, cum ar fi: agricultura, turismul, protectia mediului, sanatatea, economia si comertul, migratia fortei de munca, reusind sa realizeze un amplu proces de informare la nivelul factorilor interesati

 Concluziile si contributiile participantilor au fost utilizate de factorii responsabili la imbunatatirea legislatiei in domeniu.

      Consecventa acestor initiative, revista Eu.Ro.Com va organiza,  o serie de seminarii cu tema : “Rolul camerelor agricole in modernizarea agriculturii romanesti” in parteneriat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Astfel, prin conferintele Eu.Ro.Com vom crea un context favorabil, in care autoritatile din domeniu vor colabora, in vederea indeplinirii obiectivelor propuse, referitoare la descentralizarea administratiei agricole.

      Obiectivul conferintei este acela de a prezenta strategiile de descentralizare si importanta acestora in gestionarea eficienta a  administratiei agricole. La acest eveniment sunt invitati sa participe: Autoritati centrale si locale, Presedinti ai Consiliilor Judetene, Prefecturi, reprezentanti ai Consiliilor locale, Primari si Viceprimari, directori  ai Directiilor Agricole pentru Dezvoltare Rurala, ai Oficiilor Judetene de Consultanta Agricola, ai Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura, ai Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, reprezentanti reprezentanti ai fermierilor, ai grupurilor de producatori, ai cooperativelor si asociatiilor agricole, precum si Agenti economici ce activeaza in domeniul agricol.

      Scopul principal al seminarului este acela de a realiza un context favorabil in care Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va dezbate stadiul actual al descentralizarii activitatilor din domeniul agricol si strategia ministerului pentru urmatorii ani, precum si evolutia formelor asociative din ultima perioada. Sustinerea seminarului Eu.Ro.Com. “Rolul camerelor agricole in modernizarea agriculturii romanesti” vine in intampinarea institutiilor reprezentative la nivel national si sprijina obiectivele Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, si anume: stoparea declinului, redresarea treptata si asigurarea conditiilor pentru relansarea agriculturii, industriei alimentare si silviculturii, in concordanta cu potentialul natural, economic si uman de care dispune Romania, in scopul asigurarii securitatii alimentatiei populatiei, pentru crearea de disponibilitati destinate schimburilor economice internationale.

      Acest eveniment face parte dintr-o serie de seminarii regionale, care vor dezbate, pe langa problema descentralizarii la nivel de politici ministeriale, si problemele specifice fiecarei zone geografice, oferind prilejul autoritatilor locale sa isi expuna opiniile in fata celor centrale, in scopul solutionarii si stabilirii unei strategii concrete si complete de rezolvare.
 

Scopul seminarului

      Plecand de la o analiza curenta a sectorului agricol din Romania constatam necesitatea accelerarii proceselor de restructurare si modernizare din spatiul rural, avand in vedere importanta economica si sociala a acestora pentru asigurarea unei dezvoltari economice integrate si durabile a spatiului rural.

Integrarea in Uniunea Europeana reprezinta o sansa pentru agricultura romaneasca, asadar institutiile implicate trebuie sa fie capabile sa genereze proiecte finantabile din bani europeni.

      Infiintarea Camerelor Agricole ca structuri de organizare in agricultura Romaniei este un proiect menit sa faciliteze armonizarea politicilor agricole din Romania cu Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene.

      Camerele Agricole sunt structuri complexe care vor facilita in mod semnificativ activitatea producatorilor agricoli si vor umple golul existent, la acesta data, in comunitatile rurale. In acest sens se vor infiinta camere agricole in toate comunele din Romania, iar la nivel de judet va fi infiintatã, de asemenea, o casã a camerelor agricole, care va rãspunde de cele din teritoriu.

      Avand in vedere importanta acestei structuri descentralizate si rolul pe care il joaca toti cei implicati in acest sistem, este extrem de necesara diseminarea informatiei incepand de la institutiile administratiei centrale, consiliile judetene finalizandu-se la nivelul consiliilor locale care trebuie sa fie capabile sa elaboreze si sa puna in parctica progrmele de dezvoltare locala.

      De asemenea camerele agricole vor asigura buna functionare a grupurilor de initiativa  si actiune locala si implica fermierii in procesul decizional local si central. Astfel este necesar ca acest proces sa fie bine inteles de toti factorii implicati si in acelasi timp sa ofere sprijin acestui nou sistem  infiintat. Camera Agricola are misiunea de a reprezenta interesele agricultorilor (si a celor asimilati sau cu profesii apropiate) fata de terti. Reunind toate persoanele fizice si/sau juridice ce functioneaza in spatiul rural si deruleaza in principal activitati cu specific agricol, Camera Agricola va actiona pentru profesionalizarea agriculturii, pentru intarirea capacitatii producatorilor agricoli de a se organiza si a participa activ in procesul decizional, local si central, facilitand accesul acestora la pietele nationale si comunitare.

Obiective propuse:

      a) promovarea intereselor economico-sociale ale populatiei din mediul rural angajate in activitati agricole;

      b) dezvoltarea agriculturii de tip familial prin modernizarea fermelor familiale si dezvoltarea agro-industriei;

      c) cresterea contributiei sectorului agricol la produsul intern brut national;

      d) reducerea disparitatilor dintre mediul urban si rural;

      e) protectia mediului si gestiunea durabila a resurselor naturale;

      f) dezvoltarea durabila si echilibrata a teritoriului; Scopul principal al seminarului este acela de a prezenta noua organizare descentralizata si importanta acesteia in gestionarea eficienta a  administratiei agricole.

Temele  de discutii
 

1. Descentralizarea sectorului agricol. Principii. Perspective. Rolul descentralizarii in dezvoltarea rurala.
2. Camerele Agricole: rol, mod de functionare. Relatia Camere Agricole – autoritati locale si centrale.
3. Evolutia sectorului agricol in contextul descentralizarii.
4. Camerele Agricole – instumete care faciliteaza schimbul de informatii si cooperarea intre membrii, pentru promovarea in relatia cu partenerii publici si privati a unei pozitii unitare si fundamentate pe scopuri comune in domeniile zonelor rurale.

5. Stadiul  pregatirii administratiilor locale (uman, logistic, financiar) pentru a primi in transfer functii pe care, in prezent, nu le executa.        

6.Promovarea si dezvoltarea formelor asociative.

7. Evolutia formelor asociative in ultimii ani. 

8. Dificultati intampinate si recomandari pentru dinamizarea activitatii de organizare a producatorilor in forme asociative.

Mod de lucru

1) Asistenta de specialitate compusa dintr-o comisie de lectori din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

2) Deschiderea conferintei cu prezentarea  obiectivelor sale, urmata de sesiuni derulate pe module  specifice.

3) Prezentare video-proiector. Punerea la dispozitia participantilor a unei mape informative.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *