16 Iunie ultima zi
12 iunie 2008
Info
Rezultatele obtinute pe linie de ordine publica
15 iunie 2008

Rusalii Anul acesta, a doua zi a sarbatorii Pogorarii Sfantului Duh cade pe 15 iunie, exact data la care cetatenii sunt asteptati la urne in turul doi al localelor.

.La zece zile dupa Inaltarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Inviere Sa, in toate bisericile ortodoxe se praznuieste Cincizecimea sau Pogorarea Sfantului Duh.Pogorarea Sfantului Duh este ziua de nastere a Bisericii. In aceasta zi, in urma cuvantarii insufletite a Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism circa 3.000 de suflete, care au alcatuit cea dintai comunitate crestina din Ierusalim (Fapte II, 41), nucleul Bisericii de mai tarziu.

Prima zi de Rusalii este sărbătorită duminica şi cade în a şaptea săptămână după Paşte.În tradiţia populară, sărbătoarea de duminică este cunoscută sub denumirea de 'Rusalii' şi este asociată cu manifestarea “ielelor” sau a “rusalcelor”. Reprezentări mitice feminine, ielele, sunt, potrivit tradiţiei, zâne rele, care atrag furtuni distrugătoare şi care pot fi îndepărtate cu talismane din plante.De aceea, femeile nu lucrau nimic in toate miercurile care se derulau de la Stratul de Rusalii pana la Duminica Mare. Pentru a apara gospodaria de invazia acestor spirite, in sambata Rusaliilor oamenii obisnuiesc si astazi, in virtutea traditiei, sa arboreze la porti, in foisoare, pe ganguri sau la intrarile in case, si ramuri verzi de tei, planta considerata a avea proprietati apotropaice.

De Rusalii se sfinţeşte câmpul, prin rugăciuni speciale, iar la icoane se pun ramurile de tei sau frunzele de nuc care au fost sfinţite la Biserică. Tot astăzi, fetele împletesc cununi din spice de grâu, care sunt păstrate apoi în biserică, la icoane.Romania este printre tarile europene cu un numar mic de zile de sarbatori legale, campioane la acest capitol fiind Italia sau Spania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *