Satele depopulate din judetul Salaj in pericol de disparitie

O salajeanca de 30 de ani a fugit de pedeapsa cu inchisoarea
25 iunie 2010
Cum traiesc pensionarii la tara
27 iunie 2010

Satele depopulate din judetul Salaj in pericol de disparitie

Prea putini copii, prea putini batrini si prea multi dintre tineri care aleg sa isi paraseasca satul. In aceasta situatie se afla si 31 de localitati din Judetul Salaj printre care Poiana Magura unde din 130 de persoane mai traiesc doar 5 batrani si Periceiul Mic unde au mai ramas doar 18 din

cele peste 100 de persoane. Satele s-au depopulat datorita faptului ca o parte din oameni au preferat sa se mute la oras, altii au plecat in strainatate iar cei mai mulţi dintre locuitori au murit. O alta problema il reprezinta si accesul către aceste zone care se face extrem de dificil.

Cei care au mai ramas povestesc ca nu pot sa-si paraseasca casa chiar daca satul e pustiu. Nici vecini nu mai au prin preajma acestia fiind rasfirati prin sat. In urma cu 30 de ani casa le era plina de copii, frati, sot si socrii acum au ramas singuri. Imaginea pe care ti-o ofera aceste sate este tragica case derapanate, parasite, alei pusti ce te duc cu gandul ca incet, incet, vantul si furtunile le vor sterge de pe fata pamantului.

Localnic Tibor Toth din Poiana Magura: Cu ani in urma traiau peste 130 de persoane, acum am ramas doar 2 barbati si 3 femei. Pe vremuri era frumos stateam pe banca, povesteam, mergeam prin sate, erau copii la scolala acum am ramas doar noi. Mai vine cate o persoana si cumpara pamant aici dar majoritatea prefera sa stea la oras.Nu am vecini m-am obisnuit asa. Da nu e bine nici asa, daca ne inbonavim nu ne putem ajuta.

Localnica Kovacs Erzsebet, din Poiana Magura: Scoala avea mai multi copii, acum de mai bine de 30 ani nici un copil nu i-a mai trect pragul. Era frumos mergeam si dansam ne strangeam toti si hoinaream pana dimineata. Au mai ramas 25 de case si mai toate sunt goale. Fratii s-au stabilit in alte zone datorita faptului ca nu aveam curent, drumul era rau.

Localnic Kovacs Arpad, din Poiana Magura: Veneam cate 6 persoane si imi ajutam socrul. Vremurile s-au schimbat si oamenii au parasit satul. NU le mai place viata la tara s-au saturat de munca pe camp.

Campean Viorica, din localitatea Periceiu Mic: La toate casele erau multi copii, acum au ramas 18 dar nu stau toti aici. Am fost o famile numeroasa eram 11 frati. Acum sunt vaduva sotul mi-a murit. Pe vremuri era frumos stateam pe banca aveam cu cine povesti. Iarna nu vezi pe nimeni pe drum. Din cand in cand mai vin si fratii mei pe aici.

Pop Maria, din localitatea Periceiu Mic: Mi-a murit sotul de 18 ani eu o sa inplinesc 80 de ani.Mai am o vecina aici care ma ajuta. Sunt bolnava, toti au murit pe rand iar tinerii au plecat.Drumul e tare rau. Eu nu am curent.Eu traiesc cum imi ajuta Dumnezeu. Nu aud bine fac pe langa casa ce mai pot.


In pofida depopularii care ameninta mediul rural, unele localitati au gasit metode de resuscitare astfel ca se regenereaza cu ajutorul unei clase de mijloc prospere in cautare de case de vacanta. Potrivit datelor primite de la DJS Salaj, numarul localitatilor care au sub 100 de locuitori a ajuns la 31. Insa din 2002 au mai trecut 8 ani in care numarul celor ramasi este mult mai mic.Pentru ca oamenii fie pleaca, fie imbatranesc si mor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *