Se pot depune solicitari pentru auditul energetic

Primaria Zalau
Sambata are loc Marea Debarasare
17 aprilie 2008
Politia Salaj
INFO POLITIA
19 aprilie 2008

Se pot depune solicitari pentru auditul energetic

Primaria SalajIeri, în Sala Avram Iancu a Primăriei municipiului Zalău a avut loc o dezbatere pe tema reabilitării termice a blocurilor de locuinţe. Într-o sală

arhiplină, specialiştii în domeniu Mihai Mereuţă – preşedinte Liga Asociaţiilor de Proprietari „Habitat”, Nica Alexandru – arhitect, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL), Petriu Constantin – inginer, colaborator Liga „Habitat” au prezentat programul guvernamental şi au răspuns întrebărilor celor interesaţi. Au oferit date şi Radu Căpîlnaşiu – primarul municipiului Zalău şi Viorel Marian – director Uzina Electrică.
În esenţă, proprietarii de apartamente interesaţi să devină aplicanţi la proiect, trebuie să urmeze, într-o primă etapă, următorii paşi: constituirea în asociaţie de proprietari (acolo unde nu sînt constituite), aprobarea acestui demers în cadrul asociaţiei urmată de depunerea unei cereri la Primăria municipiului Zalău – Direcţia de Patrimoniu. Urmează centralizarea acestor solicitări, transmiterea lor către MDLPL şi realizarea unui audit energetic, care reliefează problemele clădirii, şi în funcţie de care, cu consultarea asociaţiei se stabilesc lucrările de executat.
Costurile în ceea ce priveşte execuţia lucrărilor de reabilitare termică sînt suportate astfel: 33% – finanţare a asociaţiei de proprietari, 34% – finanţare de la MDLPL şi 33% – finanţare de la bugetul local.
Programul de Reabilitarea Termică este un program naţional iniţiat în anul 2005 de către Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului în colaborare cu autorităţile publice locale. În esenţă, prin măsuri de reabilitare termică se urmăreşte îmbunătăţirea confortului termic în locuinţe şi totodată reducerea consumurilor energetice ale clădirii.
Drept la replică al primarului municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu
„Comentariile pe care Dorel Labo le-a făcut într-o conferinţă de presă, referitoare la întâlnirea privind reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe, pe care a considerat-o populistă, atâta timp cât Consiliul Local nu are sume pentru cofinanţarea în acest scop, arată că el nu cunoaşte deloc acest program. Şi declar asta, pentru că nimeni nu a spus că această reabilitare termică va începe mâine! Prin prezentare care a avut loc s-au arătat paşii şi demersurile pe care asociaţiile de proprietari trebuie să le urmeze, pentru că, cel puţin într-o primă etapă, includerea în program înseamnă auditul energetic şi acesta se realizează cu finanţare de la bugetul de stat. De asemenea, domnul Labo a avut ca atribuţie de serviciu înfiinţarea şi gestionarea asociaţiilor de proprietari, şi prin urmare ar trebui să ştie că în municipiul Zalău există câteva zeci de asociaţii de proprietari. Nu ştiu cât de populist crede domnul Labo că a fost demersul de ieri, dar interesul locuitorilor faţă de acest subiect a fost vizibil, deoarece Sala Avram Iancu a devenit neîncăpătoare”.   

Maria Manuela Ghiurutan,
purtator de cuvant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *