Situatia cabalinelor seropozitive-Anemia infectioasa ecvina

Containere
Containere pentru colectare selectivă
4 mai 2010
Doze suplimentare de vaccin antiHPV
4 mai 2010

Situatia cabalinelor seropozitive-Anemia infectioasa ecvina

1.DOMENIUL SANATATII SI BUNASTARII ANIMALELOR

1.Situatia cabalinelor seropozitive-Anemia infectioasa ecvina:

La nivelul ANSVSA s-a aprobat ieri prin Ordin, Planul pentru eradicarea accelerata a AIE pe teritoriul Romaniei pe care trebuie sa-l duca la indeplinire DSVSA Judetene.

Din Ordinul Prefectului jud. Salaj, s-a constituit Comisia de evaluare a ecvinelor bolnave.

La sfarsitul trimestrului I  2010 , s-au raportat un numar de 429 capete solipede AIE (anemia infectioasa ecvina) pozitive.

S-au evaluat in viu ,fiind corelata  valoarea de inlocuire a cabalinelor cu pretul pietii, un numar de 409 capete ecvine, care urmeaza sa fie sacrificate prin abatorizare.

S-a luat legatura cu reprezentantii abatoarelor in vedera sacrificarii animalelor, s-a stabilit un grafic de afluire catre abatorizare, incepand  din data de 03.05.2010.

Foarte important este faptul ca DSVSA Salaj a primit alocare bugetera in vederea despagubirii  a intregului efectiv de  cai pozitivi AIE, eliminati prin sacrificare , respectand prevederile legislatiei in vigoare.

Este o situatie inedita care s-a rezolvat de catre ANSVSA  si Guvernul Romaniei, fondurile alocate acoperind necesarul pentru eliminarea cabalinelor pozitive.

Avem proprietari de animale din aceasta specie care asteapta de peste zece ani sa li se ridice animalele si sa fie despagubiti si in special datorita conditiilor severe impuse de legislatia sanitara veterinara pentru tinerea lor sub observatie pentru a preveni transmitera bolii la animalele sanatoase.Astfel putem spune ca vor scapa de o grija suplimentara si proprietarii de cabaline sanatoase, multe dintre ele de mare valoare.

Am avut AIE dar si alte boli pentru ca nu am avut fondurile necesare pana acum.

2.Situatia rabiei (turbarea) 

In cursul anului 2010 , pe raza jud. Salaj s-au declarat un numar total de 14 focare de rabie, dintre care s-au stins un numar de 9 focare .In momentul de fata mai avem un numar de 5 focare active.

Animalele depistate si diagnosticate cu rabie (originea focarelor) au fost vulpile in majoritatea cazurilor , respectiv un alt animal salbatic-lupul.

Se constata asadar ca virusul a avut in cazul focarelor declarate in anul 2010 origine silvatica.

In toate focarele declarate s-au dispus masurile sanitare veterinare  de combatere a bolii, s-a intocmit adresele de inaintare catre cabinetele medicilor de familie cu persoanele care au intrat in contact cu animalele diagnosticate cu rabie.

Localitatile unde s-au depistat animalele infectate cu virusul rabiei in anul 2010 sunt urmatoarele:Hida, Bocsa, Starciu (2 focare), Var, Balan, Cormenis, Coseiu, Ban, Romanasi(F.V.), Carastelec, Gostila, Garcei si Lozna.

Focare nestinse pana in momentul de fata au ramas pe raza localitatilor  Romanasi, Carastelec, Gostila, Garcei si Lozna , unde se aplica in continuare masurile de asanare.

3.Alte focare in evolutie la nivelul jud.Salaj

-1 focar Leucoza Enzootica Bovina (LEB) la nivelul localitatii Lesmir in perioada de asanare –  declarat in 2009

-1 focar TBC (tuberculoza) declarat in 2010 in localitatea Mal (comuna Sag)  – in curs de asanare

-3 focare LEB  declarate in anul 2010 in localitatile Bilghez, Crasna si Varsolt, in curs de asanare.

Urmeaza testarile serologice in directia bolilor contagioase la speciile ovina, caprina precum si la suine.

4.Actiuni sanitare veterinare obligatorii efectuate conform Programului Strategic pe anul 2010, pe baza Ordinului ANSVSA nr. 2/2010 , completat si modificat  cu Ordinul ANSVSA nr. 38/2010

Supraveghere sanitara veterinara a statusului de sanatate a efectivului de cabaline in directia depistarii cazurilor pozitive de AIE – s-au testat un numar de 7038  de cabaline , dintre care s-au diagnosticat  90 de cazuri de animale infectate cu virusul AIE.

Concomitent s-a efectuat  actiunea de imunizare, sub forma de vaccinare preventiva  contra antraxului , cuprinzand un procent de peste 90% din efectivul existent.

S-a efectuat vaccinarea preventiva contra Bolii de Newcastle a efectivelor de pasari din sectorul gospodariilor populatiei, cuprinzand un efectiv de 560000 capete pasari, actiunea fiid in faza de finalizare.

S-a demarat actiunea de recoltare de sange de la bovine , in vederea depistarii animale-lor bolnave de Bruceloza bovina , respectiv  de Leucoza Enzootica Bovina.

Se efectueaza vaccinarea preventiva contra antraxului la bovine si la ovine, scopul fiind asigurarea imunitatii impotriva bolii , inainte de iesirea la pasunat.

Se asigura asistenta sanitara veterinara la nivelul comunelor si oraselor din jud. Salaj  prin Cabinetele Veterinare, cuprinzand toate solicitarile la cazuisticile aparute.

5.Proiect de act normativ pentru reglementarea funcţionării târgurilor de animale vii
Pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale şi a administraţiei publice locale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a iniţiat un proiect de Ordin al Preşedintelui A.N.S.V.S.A., prin care se reglementează funcţionarea târgurilor de animale vii, provenite din gopspodăriile populaţiei.
Condiţiile prevăzute în acest ordin sunt de natură a oferi micilor crescători de animale posibilitatea de a-şi valorifica animalele, în spaţii cu dotări adecvate, aflate sub pemanentă supraveghere sanitară veterinară. Astfel, se ve realiza un comerţ cu animale vii, sănătoase, în condiţii de legalitate.
De asemenea, se va realiza o monitorizare sanitară veterinară mai eficientă a mişcărilor de animale, în scopul prevenirii apariţiei sau împiedicării răspândirii unor boli la animale, care pot avea consecinte economice grave sau pot pune în pericol sănătatea oamenilor.
Pentru a funcţiona, un târg de animale trebuie să fie autorizat sanitar – veterinar şi să beneficieze de supraveghere sanitară veterinară de specialitate (este obligatorie încheierea unui contract între administratorului târgului şi un medic veterinar de liberă practică).
În cadrul acestui loc special amenajat, se va permite numai accesul animalelor identificate şi înregistrate, însoţite de documentele sanitar – veterinare potrivit legii.
Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a Municipiului Bucureşti realizează controalele oficiale în aceste târguri şi pot dispune încetarea funcţionării târgului de animale vii. 
Această decizie se ia atunci când se constată neconformităţi grave în privinţa respectării condiţiilor de funcţionare sau în cazul suspiciunii sau confirmării unor boli transmisibile a animalelor, ori atunci când târgul este amplasat în zona de protecţie sau de supraveghere a unui focar de boală.

Astfel unitaţile administrativ teritoriale (Primariile) din judetul Salaj au posibilitatea amenajării târgurilor de animale vii în vederea vânzării  animalelor domestice vii provenite din exploataţiile nonprofesionale (gospodăriile populaţiei

Unităţile administrativ teritoriale care doresc înfiinţarea târgurilor de animale vii pe raza localităţilor din subordine trebuie să se adreseze Direcţiei Sanitare Veterninare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj în vederea stabilirii în teren a amenajărilor necesare în vederea îndeplinirii condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare  în scopul autorizării acestora.

6. Activitatea de identificare si inregistrare a animalelor in perioada 01.01-28.04.2010

Animale identificate:                                                                                                                                                                                   Bovine=5200 cap.

Ovine=76550 cap

Caprine=4260 cap

Suine =13950 cap.

Situatia crotaliilor receptionate si allocate :
Specia     Stoc 01.01.2010     Receptionate 2010     Alocate CSV     Stoc DSVSA
Bovine     5000     6000     6750     4250
Ovine     8000     95000     101000     2000
Caprine     1000     4000     4000     1000
Suine     7000     15000     17000     5000

PASAPOARTE TIPARITE SI DISTRIBUITE  =5200 cap  Bovine

CORECTARE ERORI DE MISCARE IN BND =422

DATE SI TERMINOLOGIE DESPRE A.I.E.

Anemia infecţioasă  ecvină (AIE) este o boala specifică solipedelor, produsă de un lentivirus cu acţiune complexă: imunodepresivă, eritropenică, trombocitopenică şi proliferantă asupra elementelor sistemului reticulo-endotelial, caracterizată prin febra remitentă şi intermitentă, anemie, cardiopatie şi oboseală la efort, diateză hemoragică, slăbirea rezistenţei la infecţii, care de cele mai multe ori provoacă moartea.

Perioada de incubaţie variază între 45-90 de zile, iar infecţia se produce dominant pe cale orizontală, în special pe cale hematogenă, prin intermediul insectelor hematofage sau prin folosirea de ace şi instrumentar chirurgical care nu au fost dezinfectate şi sterilizate.

Boala evoluează sporadic, enzootic, iar în unele zone epizootic, dar forma obişnuită de manifestare este cea cronică, animalele contaminate rămânând purtătoare şi excretoare de virus pentru mulţi ani. După infectie apar modificări clinice, imunologice (seroconversie, destrucţia macrofagelor), hematologice (anemie, diateză hemoragică) şi morfologice (infiltraţii cu fibroblaste, hiperplazia foliculilor limfoizi, depozite de hemosiderină în organe).

Sursa primară de infecţie este reprezentată de caii bolnavi, în special anemolatenţii, care pot fi purtători şi excretori de virus timp de 15-18 ani. Sursele secundare de infecţie pot fi apa, aşternutul, harnaşamentul, furajele. Un rol extrem de important în transmiterea bolii revine vectorilor reprezentaţi de insectele hematofage.

La pierderile economice determinate de tăierea obligatorie a animalelor bolnave şi a descendenţilor acestora se adaugă costul ridicat al acţiunilor de decontaminare şi dezinsecţie, precum şi măsurile sanitare veterinare restrictive privind circulaţia ecvinelor.

Termeni folositi:

Adăpost: construcţie destinată creşterii animalelor.

Animal bolnav de AIE: animal din specia ecvidee, infectat cu virusul AIE, la care se înregistrează seroconversie, asociată cu modificări hematologice (eritropenie, hemoglobina scăzută, trombocitopenie, creşterea VSH) sau morfopatologice. Un astfel de animal viu, tăiat sau mort poate prezenta fie un rezultat pozitiv la examenul serologic (ID sau ELISA) efectuat pe o probă de ser, fie un rezultat pozitiv la examenul hematologic (constantele seriei roşii şi trombocitare, sub valori normale) sau morfopatologic (depozite de siderină în unele organe, proliferări ale elementelor SRE).

Animal infectat cu virusul AIE: animal la care, după legarea virusului cauzal de receptorii antigenici limfocitari, se declanşează o reacţie imună de apărare de tip umoral (seroconversia), dar fără efect benefic, asociată cu starea febrilă. Un astfel de animal viu, tăiat sau mort prezintă un rezultat pozitiv la examenul serologic (ID sau ELISA) efectuat pe o probă de ser. Este obligatorie confirmarea bolii prin ID.

Animal dintr-o specie sensibilă la AIE: cal, asin, catâr, bardou, care poate contacta boala în mod natural sau după inocularea experimentală a virusului cauzal.

Animal receptiv la AIE: animal care prezintă pe suprafaţa celulelor limfoide receptori antigenici capabili să lege virusul AIE.

Animal suspect de infecţie cu virusul AIE: animal dintr-o specie sensibilă, care a intrat în contact cu alte animale suspecte sau bolnave.

Animal sănătos: animal la care examenele clinice şi de laborator nu au depistat boli infectocontagioase, iar constantele vitale sunt în limite normale.

Anemie: scăderea numărului de eritrocite şi a hemoglobinei, cu perturbarea circuitului fierului în organism, asociată cu starea de slăbire la efort, până la epuizare.

Anemolatent: cal infectat la care boala evoluează asimptomatic, cu accese febrile slabe, dar care rămâne purtător şi excretor de virus mai mulţi ani.

Asanare: complex de măsuri igienico-organizatorice şi demersuri oficiale prin care se acţionează în perioada dintre declararea şi stingerea unui focar de boală.

Asanarea prin depopulare totală: metodă de combatere aplicată în exploataţii ecvidee, în care efectivul de animale este sacrificat în totalitate, acţiune urmată de decontaminare şi dezinsecţie conform protocolului.

Asanarea prin extracţie: măsura de combatere aplicată în unităţi în care s-au diagnosticat animale seropozitive; animalele diagnosticate bolnave sunt identificate, izolate, marcate, dirijate la abator, iar locurile în care au fost cazate sunt decontaminate, cu respectarea protocolului de decontaminare şi dezinsecţie; animalele rămase în viaţă vor putea părăsi exploataţia după efectuarea la un interval de trei luni a două teste ID cu rezultate negative.        Compartiment: una dintre încăperile unui adăpost în care se cresc animale.

Decontaminare: operaţiune complexă care are drept scop distrugerea germenilor de pe o suprafaţă, din conţinutul unui material sau din aer.

Exploataţie indemnă: exploataţie de ecvidee libere de AIE.

Efectiv contaminat cu virusul AIE: exploatatie în care s-au diagnosticat ecvidee bolnave sau suspecte, supusă măsurilor restrictive sanitare veterinare, care aplică programul de asanare prin extracţie.

Exploatatie de ecvidee: herghelie, depozit de armăsari, hipodrom, staţiune de montă, fermă specializată de selecţie şi producţie, centru de colectare, târg, exploataţie nonprofesională, grădină zoologică, circ.

Focar de AIE: exploataţia în care s-a diagnosticat AIE.

Fosa: spaţiu subteran destinat acumulării purinului din adăposturi sau padocuri, situat de obicei în afara suprafeţei pe care o drenează.

Operaţie de decontaminare: acţiune de decontaminare a unuia sau mai multor obiective, efectuată într-o zi de un agregat sau de o echipă de decontaminare, într-o unitate epizootologică.

Test Coggins: examen de diagnostic serologic prin testul de imunodifuziune în agar, recomandat de Oficiul Internaţional de Epizootii.

Test ELISA : examen de diagnostic serologic pentru diagnosticarea AIE recomandat de Oficiul Internaţional de Epizootii; probele care au avut rezultat pozitiv la testul ELISA se vor retesta pentru confirmare prin testul Coggins.

Trasabilitate: componentă esenţială a programului de control şi eradicare a AIE, care reprezintă modalitatea de a stabili istoricul bolii, pe baza unui sistem modern de control care cuprinde: animalul bolnav, animalele sănătoase cu care a venit în contact, vectorii animati şi neanimati implicaţi în transmiterea infectiei.

Trasabilitatea progresivă: componentă a trasabilitatii, care se efectuează pe toată perioada restricţiilor sanitare veterinare şi vizează toate miscarile de animale care s-au produs pe o perioadă de cel puţin 2 ani anteriori depistării infecţiei.

Zonă indemnă: teritoriu în interiorul unei ţări, net delimitat, în care nici un caz de boală nu a fost semnalat în ultimele 12 luni.

Zonă infectată: teritoriu în interiorul unei ţări în care la examenele efectuate în scop diagnostic au fost identificate cazuri de îmbolnăvire.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *