Stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a tinerilor

Metode de prevenire a ridurilor
27 iunie 2014
COPACI PE BLOCURI
29 iunie 2014

Stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a tinerilor

Angajatorii care încadrează în muncă tineri, pot beneficia, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de următoarele subvenţii:

 

Conform prevederilor Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii care încadrează cu contract de muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent:

* Încadrarea în muncă a absolvenţilor

• o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arta si meserii;

• o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;

• o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învaţământ superior.

Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap, primesc lunar, sumele aferente pe o perioadă de 18 luni.

Angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile mai sus menţionate sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data încheierii. Dacă după această perioadă se menţin raporturile de muncă sau de serviciu cu

absolvenţii încadraţi, angajatorii primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuţiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane şi virate, conform legii. Ajutorul financiar

poate fi acordat pe o perioadă de cel mult 2 ani de la data încetării obligaţiei legale de menţinere a raporturilor de muncă/serviciu. Prin contribuţii sociale datorate de angajatori se înţelege contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurări pentru şomaj.

Ajutorul financiar se virează, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, angajatorilor care nu înregistrează debite provenind din neplata contribuţiilor sociale, prin plata acestei sume, în termen de 90 de zile de la data aprobării cererii.

*Promovarea participării pe piaţa muncii a tinerilor cu risc de marginalizare socială Angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială, având vârsta cuprinsă între 16-26 ani, şi care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate – denumiţi angajatori de inserţie, beneficiază lunar, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare persoană din această categorie, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de două ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate. Durata contractului de solidaritate poate fi de până la 3 ani dar nu mai puţin de un an şi se încheie între AJOFM Sălaj şi tânăr.

* Încadrarea în muncă a elevilor şi studenţilor în perioada vacanţelor

Pentru stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor, în perioada vacanţelor, din bugetul asigurărilor pentru şomaj se acordă, conform prevederilor Legii nr.72/2007 privind stimularea încadrarii în muncă a elevilor si studenţilor, angajatorilor, un stimulent financiar, lunar, egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, pentru fiecare elev şi student angajat. Diferenţa dintre stimulentul financiar lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

Stimulentul financiar se acordă pe o perioadă maximă de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Nu beneficiază de acest stimulent financiar angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenti anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii, pentru elevii si studentii respectivi.

Relatii suplimentare se pot obtine, la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj din Zalău str. T.Vladimirescu nr.8 bloc P40 parter, la tel: 0260612463 int.106 sau pe site-ul agentiei www.salaj.anofm.ro.

 

Director executiv

Ioan Ionel Mureşan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *