Sute de oameni isi pierd viata: „Renunta. Improvizatiile sunt catastrofale!”

Doua incendii intr-o zi
19 noiembrie 2012
Barbat decedat in urma unui grav accident
19 noiembrie 2012

Sute de oameni isi pierd viata: „Renunta. Improvizatiile sunt catastrofale!”

Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!” – Campanie naţională de informare şi educaţie preventivă lansată de I.G.S.U şi E.ON

România

● Sute de oameni îşi pierd viaţa, în fiecare an, din cauza improvizaţiilor făcute la instalaţiile electrice sau de gaz, precum şi din cauza coşurilor de fum necurăţate

●Numai în primele zece luni ale acestui an, 581 de persoane au devenit victime ale incendiilor generate în principal de improvizaţii, conform statisticilor I.G.S.U.

●Prin intermediul acestei campanii naţionale, care va fi însoţită de acţiuni comune la nivel local, I.G.S.U şi E.ON România doresc să conştientizeze cetăţenii asupra riscurilor la care se expun atunci când utilizează în mod necorespunzător instalaţiile electrice şi cele de gaz.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U) şi E.ON România au demarat, în această săptămână, a doua campanie comună de informare şi conştientizare a populaţiei din cadrul parteneriatului încheiat în luna septembrie a acestui an.

Astfel, campania naţională de informare şi educaţie preventivă R.I.S.C. „ Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!” îşi propune să avertizeze cetăţenii cu privire la riscurile la care se expun dacă încalcă regulile privind utilizarea instalaţiilor electrice şi a celor alimentate cu gaz.

Ideea campaniei a plecat de la o realitate îngrijorătoare: în fiecare an sute de oameni devin victime, urmare a unor evenimente care se produc fie din cauza improvizaţiilor făcute la instalaţiile electrice sau de gaz, fie din cauza obturării coşurilor de fum.

Numai în primele 10 luni ale acestui an, 5.000 de locuinţe au căzut pradă flăcărilor şi 581 de persoane – 550 adulţi şi 31 de copii – au devenit victime ale incendiilor.

De asemenea, în aria de responsabilitate a E.ON, în ultimii trei ani, peste 260 de persoane au fost grav afectate urmare a intoxicaţiei cu monoxid de carbon, iar dintre acestea nu mai puţin de 67 de persoane şi-au pierdut viaţa prin asfixiere.

Cauza principală a acestor evenimente tragice a fost utilizarea unor surse de încălzire alimentate cu gaze naturale, racordate la coşuri de fum necurăţate sau înfundate, improvizate, construite necorespunzător sau chiar folosirea unor aparate de încălzire improprii, deteriorate sau neracordate la coşuri.

„Gravitatea evenimentelor, precum şi incidenţa ridicată a acestor cazuri ne-a determinat ca, pe lângă activitatea de prevenire pe care o desfăşurăm în mod curent, să ne implicăm împreună cu partenerul nostru E.ON România, într-o nouă campanie de informare menită să reducă numărul acestor evenimente catastrofale”, a declarat General de brigadă Dr. Ioan Baş, Inspector General al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U).

„Într-un fel sau altul, fiecare dintre noi suntem responsabili pentru siguranţa familiilor noastre. Nu putem să îi expunem pe cei dragi la situaţii de risc, iar pentru a evita incidente grave nu trebuie decât să respectăm o regulă simplă: orice intervenţie la instalaţia electrică sau de gaz trebuie să fie realizată numai de către de persoane sau firme autorizate. În plus, orice problemă sesizată la aceste instalaţii trebuie semnalată distribuitorului de gaz sau electricitate, prin intermediul Dispeceratelor de urgenţă”, a declarat Frank Hajdinjak, Directorul General al E.ON România.

Campania naţională R.I.S.C. este a doua campanie comună derulată de I.G.S.U şi susţinută de E.ON România, prima fiind cea de informare şi educaţie preventivă “F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”.

E.ON România şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U) au semnat, în luna septembrie a.c., un protocol de colaborare în vederea derulării în comun a unor campanii de informare, prevenire şi conştientizare a cetăţenilor asupra pericolelor la care sunt expuşi în cazul utilizării necorespunzătoare a diferitelor surse de energie.

Despre I.G.S.U.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U) a fost înfiinţat în data de 15 decembrie 2004, prin fuziunea Comandamentului Protecţiei Civile şi Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, ca unitate subordonată Ministerului Administraţiei şi Internelor. La nivel naţional, I.G.S.U coordonează toate organizaţiile implicate în managementul situaţiilor de urgenţă, în concordanţă cu principiile existente pe plan internaţional, specifice ONU, NATO, UE şi altor organisme la care România este parte.

Despre E.ON România

Grupul E.ON în România este activ pe piaţa locală în domeniile furnizării şi distribuţiei de gaze naturale şi energie electrică, deservind 2,9 milioane de clienţi. Aria de activitate a companiilor E.ON, acoperă 20 de judeţe în partea de nord a ţării. Compania platformă, E.ON România, deţine un pachet de 51% din acţiuni la fiecare din companiile E.ON Energie România, E.ON Gaz Distribuţie şi E.ON Moldova Distribuţie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *