Taxa auto a fost introdusă la începutul anului trecut, după eliminarea accizelor plătite la importul şi achiziţia autoturismelor de pe piaţa internă. Anul trecut, încasările din taxa auto au depăşit 225 de milioane de euro.
Guvernul a trimis o scrisoare Comisiei Europene în care prezintă modalitatea finală de calcul a taxei de primă înmatriculare. Valoarea taxei va creşte de aproape trei ori în cazul maşinilor noi, urmând să scadă proporţional cu vechimea, anunţă Ministerul de Finanţe.
Astfel, dacă taxa actuală pentru o maşină nouă euro 4 de 1.400-1600 de centimetri cubi este de aproximativ o sută de euro, în noua formulă, aceasta ajunge la aproape 400 de euro. Taxa pentru acelaşi tip de maşină, dar cu o vechime de 2 ani, va fi mai mică cu 15%.
Cea mai mare valoare a taxei este de aproximativ 5.500 de euro, fiind valabilă în cazul unei maşini non-Euro cu cilindrul de peste 3.000 de centimetri cubi, veche de circa zece ani.
Taxa pentru prima inmatriculare pentru o masina noua va depasi 420 de euro chiar si pentru un autoturism cu un motor mic.
Pentru masinile vechi de 1-2 ani, valoarea taxei va scadea cu 10%-15%, iar pentru cele foarte vechi cu peste 60%, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei si Finantelor.
In prezent, taxa de prima inmatriculare se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii.
“Taxa mai mica pentru masina mai veche”.
Asta inseamna ca romanii care vor importa o masina SH din Uniunea Europeana nu vor mai fi discriminati fata de cei care cumpara o masina SH din tara, prin aplicarea unei taxe uriase care sa descurajeze cumpararea din piata UE, protejandu-se interesele comerciale ale jucatorilor din piata romaneasca. Mai simplu, abuzul se afla aproape de sfarsit.