Transparenta si Comunicare in Salaj

sange
EXCLUSIV! Jaf la Centrul de Transfuzie Sanguina din Zalau
17 decembrie 2010
3 Tineri salajeni cercetati pentru furt
20 decembrie 2010

Transparenta si Comunicare in Salaj

Prefectura Nominalizare Proiect “Transparenţă şi Comunicare în Sălaj” în Ghidul de bune prectici “Inovaţie şi Calitate în Sectorul Public” – ANFP Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj este considerată Model de bune practici la nivel naţional cu două proiecte: „Transparenţă şi comunicare în Sălaj” şi „Grupul de lucru interinstituţional pentru facilitarea accesării fondurilor UE la nivelul judeţului Sălaj”.

 

Competiţia naţională „Prevenirea Corupţiei prin Inovaţie şi Calitate în Sectorul Public” organizată anual de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici si Agenda 21 urmăreşte promovarea inovaţiei în diferitele arii de intervenţie ale administraţiei publice româneşti şi se finalizează cu Ghidul de bune practici, care poate fi accesat şi on-line pe site+ul ANFP, Sectiunea Inovaţie şi Calitate: http://www.anfp.gov.ro/DocumenteEditor/Upload/download/ghidOctombrie2010Inovatie.pdf

Proiectul „Transparenţă şi comunicare în Sălaj” a fost implementat în parteneriat cu Asociaţia Jurnaliştilor din Judeţul Sălaj, Preşedinte Daniel Săuca şi a avut ca obiectiv principal eficientizarea comunicării şi transparenţei în sectorul public, prin crearea unei interfeţe între reprezentanţii administraţiei publice locale, Prefectul judeţului Sălaj, dl Vegh Alexandru, Preşedintele Consiliului Judeţean Tiberiu Marc, Primarul municipiului Zalău dl Radu Căpâlnaşiu, subprefectul judeţului d-na Onorica Abrudan, parlamentari de Sălaj, mass-media locală, patroni media, directorii şi purtătorii de cuvânt ai instituţiilor publice. Proiectul continuă prin întalniri pe module, Modului 1 cu reprezentanţii structurilor MAI – Prefectura, Jandarmerie, Poliţie şi ISU, şi Modului 2 cu reprezentanţii Tribunalului si Judecătoriei Sălaj, d-na Preşedinte Petronela Năsăudean şi mass-media locală.

Proiectul „Grupul de Lucru Interinstituţional pentru facilitarea accesării Fondurilor UE la nivelul judeţului Sălaj” a fost constituit prin Ordin al Prefectului în scopul facilitării accesării fondurilor europene, pentru deblocarea unor eventuale probleme apoărute şi pentru evidenţierea proiectelor care se derulează în judeţul nostru. Cu participarea Grupului a fost concepută şi editată „Carta Alba a finanţărilor europene” din judeţul Sălaj, broşură care conţine proiectele în desfăşurare în judeţ. La prezentarea acesteia a fost invitată mass media locală asigurând o diseminare completă a informaţiei în cadrul evenimentului. De asemenea, mai multe proiecte cu dificultăţi în implementare au beneficiat de consultanţă din partea Grupului.

Descierea bunei practici – Scopul

Evenimentul „Transparenţă şi Comunicare în Sălaj a avut loc în data de 12 martie 2010 în Sala Porollisum a Consiliului Judeţean Sălaj.

Scopul Evenimentului „Transparenţă şi Comunicare în Sălaj” este eficientizarea comunicării între administraţia publică locală şi mass-media din judeţul Sălaj. Un eveniment care să faciliteze socializarea între partenerii trusturilor media locale, reprezentanţii autorităţilor publice locale, purtătorii de cuvânt şi jurnalişti a creat un cadru propice pentru acest aspect. De asemenea, transparenţa instituţiilor publice şi crearea unei interfeţe care să permită accesul rapid la informaţie pentru jurnalisti a fost unul dintre obiectivele urmărite. Prin mass-media locală cetăţenii au acces la informaţia oferită de instituţiile publice, care sunt create ca să servească cetăţeanul, iar motto-ul evenimentului a fost „O instituţie publică daca nu e transparentă, riscă să devină inexistentă”. Adică dacă nu se transmit de către instituţiile publice informaţiile care trebuie să ajungă în cel mai scurt timp la cetăţean, instituţia respectivă nu există în cadrul imaginii publice. Evenimentul se încadrează în Strategia de Comunicare a Instituţiei Prefectului Judeţului Sălaj, care are ca obiectiv eficientizarea comunicării la nivelul judeţului Sălaj. În Programul de Guvernare 2009-2010, Reforma administraţiei publice se stipulează „Simplificarea accesului cetăţenilor cetăţenilor la informaţiile publice prin publicarea acestora pe portalurile de internet a instituţiilor publice”. În Cadrul Programului Naţionael de Reforme 2007-2010, accentul este pus pe liberul acces la informaţiile de interes public, anticorupţie şi transparenţă.

Obiective

Obiectivele Evenimentului „Transparenţă şi Comunicare în Sălaj”:

  1. Implementarea în comun de activităţi ce vizează promovarea transparenţei, liberului acces la informaţiile de interes public şi intergrităţii ca valoare cheie în societatea românească, cât şi pentru responsabilizarea cetăţenilor şi instituţiilor publice privind măsurile anti-criză
  2. Multiplicarea eforturilor de prevenire şi combatere a efectelor crizei economice şi de sporire a transparenţei şi intergrităţii în societatea românească printr-o serie de activităţi practice şi teoretice, atât cu caracter formal cât şi semi-formal
  3. Asigurarea transparenţei şi liberului acces la informaţiile de interes public, întărirea capacităţii administrative a instituţiilor statului, alte evenimente şi activităţi având ca scop promovarea integrităţii în sectorul public, colaborarea în scopul realizării unor materiale privind integritatea, procesele de reformă a administraţiei publice.

Resurse utilizate

Resurse utilizate

Resurse umane: 10 funcţionari publici şi jurnalişti

Resurse materiale: Sala Porollisum, Consiliul Judeţean Sălaj

Un lap-top, un videoproiector, 100 de CD+uri cu materiale promoţionale, bannere, afişe, invitaţii, pliante

Resurse financiare: 0

Implementare

Evenimentul „Transparenţă şi Comunicare în Sălaj” s-a desfăşurat în data de 12 martie 2010, urmând să se desfăşoare mai multe module, la propunerea Asociaţiei Jurnaliştilor din Judeţul Sălaj.

După evenimentul principal, a avut loc şi Modului 1, în data de 3 august, la Sediul Instituţiei Prefectului Sălaj, Sala de Videoconferinţe, cu reprezentanţii structurilor MAI. Cea mai bine cotată structură publică în scala oferită de jurnalişti a fost Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Porollisum, care are 2 purtători de cuvant, Andrei Crişan şi Lucian Jacodi şi oferă cea mai bună acoperire media asupra evenimentelor, accidentelor, calamităţilor care au loc în judeţul Sălaj.

Modului 2 al Evenimentului „Transparenţă şi Comunicare în Sălaj” a avut loc în luna septembrie cu invitaţi ai reprezentanţilor puterii legislative, Tribunal, judecatorie, preşedinţii şi purtătorii de cuvânt

Elemente novatoare

1 Crearea unui cadru formal – masa rotundă pentru diseminarea de bune practici între reprezentanţii administraţiei publice, presei locale, patronate media din judeţul Sălaj.

2Identificarea unor soluţii comune pentru mărirea gradului de transparenţă şi comunicare la nivelul judeţului Sălaj

  1. Introducerea bunelor practici în administraţie, prin prezentări powerpoint a celor mai noi schimbări legislative în domeniu, a modelelor de bună practică în transparenţă, a condiţiilor optime de organizare a unei conferinţe de presă, cum se scrie un comunicat, elaborarea unei sinteze de presă, informaţie de presă, managementul situaţiilor de criză, Legea transparenţei decizionale 544/2003, Legea 53/2001 a informaţiei publice
  2. Disemincare de informaţii privind legislaţia europeană privind drepturile cetăţeneşti şi politice, Convenţia Naţiunilor Unite privind Accesul la Informaţii, Convenţia pentru Protecţia Persoanelor.

Lecţii învăţate

O bună cunoaştere a situaţiei instituţiilor în ceea ce priveşte relaţiile cu mass-media ne-a condus la concluzia că facilitarea unui dialog direct şi personal între actorii sociali implicaţi în procesul de comunicare din judeţul Sălaj este cea mai scurtă cale spre rezolvarea unui mare procent din problemele sectorului aferent. Directorii instituţiilor deconcentrate, faţă în faţă cu patronii media şi parlamentarii de Sălaj au reuşit împreună să identifice şi să stabiliească soluţii comune pentru depăşirea lipsei de comunicare reducând astfel semnificativ lanţul birocratic care ar fi trebuit urmat în alte condiţii. SPD-urile care la data desfăşurării Evenimentului nu aveau desemnat un purtător de cuvânt şi-au desemnat şi au invăţat ca o bună comunicare cu mass-media conduce implicit şi la o mai bună relaţionare cu cetăţenii şi la facilitarea accesului acestora la informaţii. Activitatea unei instituţii publice care nu comunică informaţii presei locale riscă sp devină „invizibilă” şi barează accesul direct al cetăţenilor la serviciile publice oferite de către acea instituţie. În acest sens, o bună comunicare conduce înspre eficientizarea activităţii şi este o condiţie de baza pentru atingerea performanţei.

Rezultate

Cantitatea şi calitatea de informaţii publice transmise de SPD-uri către mass-media au crescut semnificativ după eveniment. Instituţiile publice care nu aveau desemnat un purtător de cuvânt până la data desfăşurării „Transparenţei şi Comunicare” în Sălaj şi-au desemnat ad+hoc. A crescut numărul conferinţelor de presă organizate în instituţiile publice şi varietatea subiectelor abordate în conferinţe. Numărul de comunicate, ştiri, informaţii, sinteze, sincron, deplasări ale conducătorilor instituţiilor împreună cu presa în locaţii de interes pentru agenda media este mai mare.

Link-uri utile

www.ztv.ro

www.salajeanul.ro

www.magazinsalajean.ro

www.break-neaws.ro

www.prefecturasalaj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *