bani
Finantari nerambursabile pentru IMM de la bugetul de stat 2009
5 mai 2009
Bazac
Mangerul spitalului din Jibou demis de ministrul sanatatii
5 mai 2009

MesesÎn urma întâlnirii pe care primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, a avut-o cu profesorii de sport, în cadrul pocedurii de elaborare a strategiei de dezvoltare a municipiului, s-a luat decizia de marcare a vechilor trasee turistice şi găsirea de altele noi, pe Muntele Meseş. Această măsură vizează renaşterea şi consolidarea unei tradiţii privind turismul local şi mişcarea de masă, mai ales în rândul tinerei generaţii.
Prin parteneriatul dintre Primăria municipiului Zalău şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Sălaj s-au pus bazele acestui proiect, demarat în luna februarie 2009 şi care se va finaliza în această lună. Pentru asigurarea finanţării, Consiliul local Zalău a alocat 6500 lei, sumă care acoperă cheltuielile materiale (vopsea, pensule, confecţionarea de stâlpi şi indicatoare, editarea de hărţi pentru panouri de afişaj şi editarea a 300 de hărţi didactice, care vor fi distribuite şcolilor din municipiu). Marcarea traseelor se face exclusiv prin munca unor voluntari din oraş: elevi, studenţi, pensionari, dar şi angajaţi ai unor instituţii publice din oraş.

“Noile obiceiuri ale românilor, inclusiv ale zălăuanilor, sunt îndreptate mai mult spre viaţa sedentară, fie ea şi în mijlocul naturii, dar geografia şi tradiţia locală permit un alt mod, mai sănătos, de a petrece timpul liber. La demararea proiectului am avut în vedere că pentru Sălaj, Meseşul este unul dintre atracţiile turistice, cu implicaţii istorice, dar şi faptul că va fi editată o nouă hartă a Sălajului” spune Radu Căpîlnaşiu, primarul municipiului Zalău, care le mulţumeşte voluntarilor pentru munca depusă la realizarea acestui proiect.

Drumeţia prin pădurile de pe Meseş era una din formele de turism accesibilă majorităţii zălăuanilor; dovadă o fac urmele vechilor marcaje, care demonstrează că pe Meşeş existau trasee turistice încă din 1969. Câteva trasee erau mai căutate la vremea respectivă: unul pornea de la Cabana Meseş, cunoscută o vreme drept Cabana Pionierilor, şi se îndrepta spre Castrul de la Porolissum, prin Şeaua Stînii, un traseu de cca 8 km, de parcurs în 3 ore, rută ce urmărea în parte vechiul drum roman. Un al doilea pornea tot de la aceeaşi cabană, cu direcţie spre Vârful Osoiu (868 m), un traseu de 14 km ce putea fi parcurs în 4,5 ore. Existau şi trasee de mai mică dificultate, de la actualul Parc Pădure Brădet, spre Cariera de la Stîna, de cca 7 km şi cel ce pornea din actuala stradă 22 Decembrie 1918, spre Vârful Osoiu, cu o lungime de cca 12 km.

Traseele, aflate în curs de marcare, au fost gândite pornind de la cele tradiţionale, dar ţinând cont şi de modificările actuale din teren. Rutele vor porni din pădurile aflate în zona intersecţiei DN 1F cu DJ 108 R Treznea-Ciucea şi din noul Parc Pădure Brădet (ieşirea din Zalău). S-au identificat trei trasee noi pentru turismul şcolar:

* Circuitul „La Cireşi” (zona Poiana Vânătorilor) de cca 3-4 km, de parcurs în 1,5 – 2 ore.
* Circuitul „Cotei 605”, spre Treznea, care începe de la intersecţia drumurilor amintite mai sus. Are o lungime de 4 – 5 km, de parcurs în 2 – 2,5 ore.
* Circuitul „Izvorul Salamandrelor”, porneşte de la Cabana Meseş pe un drum forestier de 3-4 km, urcă spre creastă până la izvor, cu întoarcere prin Şeaua Stînii. Are 8-9 km, de parcurs în 4-5 ore.

În actualele trasee turistice se includ şi două obiective noi – cascadele de pe valea Treznei şi Lacul de la Bodia. După marcare, circuitul total al traseelor va însuma aproximativ 90 de km, în majoritate aflate în păduri. Traseele sunt în mare parte de dificultate medie, oferind posibilităţi de recreere pentru persoanele de toate vârstele care iubesc drumeţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *