Zalauan arestat pentru inselaciune: a cumparat 11 cazi de baie

Masina furata din Italia gasita in Zalau
24 ianuarie 2012
Vezi unde poti suna pentru informatii privind inscrierea copiilor in clasa a I a
24 ianuarie 2012

Zalauan arestat pentru inselaciune: a cumparat 11 cazi de baie

Un bărbat din Zalău a fost arestat pentru înşelăciune, după ce a cumpărat 11 căzi de baie şi le-a plătit cu file CEC fără acoperire

O. Dănuţ, 36 ani, din Zalău s-a dus, în data de 3 ianuarie a.c., la sediul unei firme din Crasna, ce are ca obiect de activitate producerea de obiecte sanitare din fibră de sticlă, cu intenţia de a achiziţiona mai multe căzi de baie. Acesta a declarat că este administratorul unei firme din localitatea Ardud, judeţul Satu Mare, şi vrea să cumpere 11 căzi de baie cu sistem de hidromasaj. Pentru achitarea contravalorii acestora, respectiv a sumei de 18.300 lei, zălăuanul a emis 2 file CEC, iar trei zile mai târziu, a ridicat marfa şi a transportat-o în Zalău, depozitând-o la sediul unei firme.

După alte câteva zile, vânzătorul s-a prezentat la bancă pentru a încasa banii, însă în contul precizat pe CEC nu exista acoperirea necesară, motiv pentru care acesta a sesizat poliţia.

Investigaţiile poliţiştilor au relevat faptul că O.D. nu are calitatea de administrator al vreunei firme, aşa cum a pretins în momentul încheierii tranzacţiei, societatea menţionată în acte fiind înfiinţată de către o altă persoană din Zalău. Mai mult, atunci când a completat filele CEC, ştia că acestea nu au acoperirea bancară necesară.

Zălăuanul a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune (art. 215 Cod penal). Până în momentul arestării, O.D. a vândut 2 căzi de baie, cu o valoare mai mică decât cea de achiziţie, restul fiind recuperate şi restituite păgubitului.

Deşi în practica comercială, emiterea de file CEC în alb este des întâlnită (ca o garanţie a efectuării ulterioare a plăţii), acesta este un mod de lucru păgubos, întrucât vânzătorii se expun riscului de a nu-şi putea încasa banii prin instrumente bancare, ci doar pe cale civilă, în situaţia în care „ţeparul” este solvabil.

În consecinţă, recomandăm administratorilor de societăţi comerciale care desfăşoară acte de comerţ să accepte filele CEC doar dacă sunt completate şi datate în momentul încheierii tranzacţiei şi după o minimă verificare a partenerului de afaceri, înainte ca acesta să ridice marfa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *