Ziua Protectiei Civile marcata la Zalau

Balul Balurilor 2014 – partea 2
2 martie 2014
EXCLUSIV! Cu bolidul intr-un stalp
2 martie 2014

Ziua Protectiei Civile marcata la Zalau

La 28 februarie sărbătorim Ziua Protecţiei Civile, moment aniversar, data când Regele Carol al II-lea, prin “Înalt Decret Regal

nr. 468″ a aprobat în anul 1933, Regulamentul Apărării

Contra Atacurilor Aeriene, ca o necesitate a protejarii populatiei civile, rezultată în urma efectelor devastatoare ale primului razboi mondial, constituind actul de naştere al Protecţiei Civile în România.

Protecţia civilă avea ca scop limitarea efectelor bombardamentelor asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor.

De-a lungul anilor, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a făcut parte, Protecţia Civilă a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai intereselor naţionale, protejând vieţi, bunuri materiale şi valori de patrimoniu.

Sub acest aspect sunt relevante profesionalismul, cutezanţa şi devotamentul manifestat de personalul ce încadrează această structură, atât în cel de-al doilea război mondial, cât şi pe timpul numeroaselor dezastre: inundaţiile catastrofale din anii 1970, 1975, 1999, 2000, 2001, 2008 şi 2010, cutremurul devastator din 1977, accidentul aviatic de la Baloteşti din 1995, numeroase accidente tehnologice, etc

Începând cu data de 15 decembrie 2004, activitatea de protecţie civilă se desfăşoară la nivel national în cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta iar la nivelul judetului nostru în cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “POROLISSUM” al Judetului Sălaj.

Ziua Protecţiei Civile găseşte astăzi arma „protecţia civilă” în structura Ministerului Afacerilor Interne, care împreună cu pompierii militari formează structura profesionistă pe linia situaţiilor de urgenţă şi în cooperare cu celelalte structuri de poliţie, jandarmerie, acţionează cu eficienţă, profesionalism şi rapiditate pentru îndeplinirea misiunilor specifice stabilite în competenţă, având ca obiectiv prioritar interesele cetăţeanului.

La cei 81 de ani de existenţă, Protecţia Civilă, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘’Porolissum’’ al Judeţului Sălaj, se prezintă ca o structură flexibilă, capabilă să asigure un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor.

 

Ziua Protecţiei Civile

Pentru a marca acest eveniment Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj a organizat şi desfăşurat o serie de activităţi vineri, 28 februarie 2014, va fi declarată „Ziua porţilor deschise” la sediul ISU şi al subunităţilor ocazie cu care sunt invitaţi să participe cei interesaţi care vor putea să vadă expusă tehnica de luptă, se vor primii în vizită copii de la mai multe instituţii de învăţământ din judeţ. De asemenea împreună cu Direcţia Judeţeană Sălaj a Arhivelor Naţionale se va prezenta cadrelor un simpozion tematic dedicat celor 81 de ani de existenţă a protecţiei civile în România, materiale care vor fi postate şi pe site-ul inspectoratului; luna februarie desemnându-se „Luna Protecţiei Civile”.

In data de 27.02.2014, cadrele ISU au fost angrenate să participe la diferite jocuri sportive în cadrul desfăşurării „Cupei protecţiei civile” la minifotbal unde pompierii s-au duelat cu reprezentativele similare ale instituţiilor publice, iar la şah şi tenis de masă cadrele cele mai bune au primit cupe şi diplome.

 

Intervenţii ale ISU pe anul 2013

În perioada de referinţă (01.01.2013-31.12.2013) în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum al judeţului Sălaj au avut loc un număr de 2550 de situaţii de urgenţă din care:

– la 2490 au intervenit serviciile profesioniste;

– la 11 au intervenit serviciile profesioniste + serviciile voluntare;

– la 46 au intervenit serviciile profesioniste + serviciile voluntare şi serviciile private;

– la 3 a intervenit personalul de la locul de muncă sau alte persoane.

Menţionăm că din totalul intervenţiilor, au fost înregistrate 59 de situaţii în care forţele de intervenţie s-au deplasat la intervenţie, dar nu au intervenit, 29 de întorşi din drum şi un număr de 46 alarme false.

 

Evenimentele la care s-a intervenit efectiv au fost în număr de 2416, din care:

– Incendii – 164

– Incendii de vegetaţie – 67

– Asistenţa persoanelor – 50

– Alte intervenţii şi situaţii de urgenţă – 214

– Protecţia mediului – 17

– Salvări animale – 9

– Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare – 1895

Comparativ cu anul 2012 (3192 intervenţii) se observă o scădere semnificativă, cu aproximativ 20% a situaţiilor de urgenţă produse în anul 2013 (2550 intervenţii).

Pe timpul intervenţiilor au fost salvate un număr de 12 persoane (7 adulţi şi 5 copii) şi bunuri materiale în valoare de aproximativ 13 154 125 RON.

Au fost monitorizate 644 de transporturi de deşeuri periculoase care au tranzitat judeţul nostru.

 

S-au transmis 96 de informări, atenţionări şi avertizări astfel:

– 28 informări meteorologice şi hidrologice;

– 63 atenţionări meteorologice şi hidrologice COD GALBEN;

– 4 avertizări COD PORTOCALIU;

– 1 avertizare hidrologică COD ROŞU

Pe parcursul anului 2013, Secretariatul Tehnic Permanent a asigurat convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în 13 şedinţe.

 

În anul 2013 s-au executat un număr de 5 exerciţii de cooperare cu forţe în teren şi au fost întocmite 4 planuri operative de intervenţie.

Echipa pirotehnică a participat la 33 intervenţii de cercetare, identificare, transport şi depozitare a elementelor de muniţie rămasă neexplodată. S-au executat 2 distrugeri pentru 134 elemente de muniţie la poligonul Crasna.

Pe timpul intervenţiilor şi acţiunilor de pregătire, serviciile de urgenţă profesioniste au cooperat eficient cu toate celelalte structuri cu atribuţii în domeniu – jandarmeria, poliţia, unităţi ale Ministerului Apărării Naţionale, Serviciul de Transmisiuni Speciale, Serviciul Român de Informaţii, îndeosebi la nivel local.

 

SMURD

În anul 2013 au fost pregătiţi în acordarea primului ajutor calificat un număr de 29 de cadre, ridicând efectivul de paramedici la nivelul inspectoratului la 148.

Un număr de trei cadre au participat la Conferinţa Naţională de Medicină de Urgenţă – SARTIS.

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a intervenit efectiv în 1895 situaţii, din care:

– intoxicaţii: 340;

– afecţiuni cardiace: 35;

– traumatisme: 839;

– diverse afecţiuni medicale: 271;

– diverse afecţiuni neurologice şi psihiatrice: 330.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *