Calea vietii, cararile mortii

Raport din spatele usilor inchise Puterea din umbra – volumul II
1 noiembrie 2011
Exilul romanesc la mijloc de secol XX
21 noiembrie 2011

Calea vietii, cararile mortii

Muzeul de Istorie şi Artă Zalău anunţă vernisarea unei expoziţii arheologice itinerante pe data de 8 noiembrie 2011, orele 14, la Muzeul de Artă Ioan Sima. Expozitia intitulată „Calea vietii, cărările mortii” va fi deschisă

publicului până la data de 15 ianuarie 2012 la Zalău.
Romanii, de-a lungul secolelor celebrau sărbătoarea Feralia, dedicată spiritelor defuncţilor (Manes), în ultima din cele nouă zile (13–21 februarie) ale festivalului Parentalia, organizat anual în cinstea strămoşilor.
Expozitia  prezintă rezultatele săpăturilor arheologice efectuate între 2006 şi 2010 în cimitirul asezării romane de la Porolissum, situat în hotarul satelor Moigrad şi Jac din judetul Sălaj,si al cimitirului medieval care suprapune aşezarea romană.
Colectivul stiintific format din cercetători de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca,  specialisti de la diferite instituţii de profil din România, Ungaria şi Marea Britanie, respectiv din studenti si voluntari, au descoperit numeroase morminte de incineratie din sec. 2–3 d.Chr., două incinte funerare din piatră, un segment din drumul roman imperial precum si o parte a unui cimitir medieval din sec. 12–15.
Prin cercetările interdisciplinare bazate pe metode geofizice, antropologice, topografice si arheologice s-a reusit determinarea întinderii şi evolutiei cronologice a cimitirului roman, au fost abordate probleme legate de fenomenologia spaţiului funerar şi a spaţiului urban, respectiv acelea legate de obiceiurile de înmormântare din diferite epoci.
Idee sugerată şi prin titlul ales, expozitia prezintă fenomenul mortii din perspectiva vietii. Vizitatorul are posibilitatea să parcurgă aspecte legate de viata cotidiană a omului roman, de practicile vestimentare, de bolile existente si tratamentele aplicate. Vizitatorii sunt invitaţi să parcurgă drumul din cimitir, de-a lungul căruia pot descoperi un rug funerar roman, sau pot admira un leu funerar de o valoare artistică deosebită, o raritate a artei romane provinciale, sau piatra funerară a unei fetite numite Cleopatra. Expoziţia doreşte să surprindă mentalitatea, concepţiile romanilor despre moarte şi diferitele traditii funerare. Vor fi dezvăluite şi micile secrete ale profesiei de arheolog.
Expoziţia se adresează şi copiilor, aceştia vor avea prilejul să participe la mai multe activităti interactive pentru a cunoaste mai bine oamenii din epoca romană şi care să le apropie de realităţile din epocile îndepărtate.
Organizatorii îi asteaptă cu drag pe toti cei interesaţi, cu mic cu mare!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *