Proiectul educațional pentru școlile din mediul rural

Un nou volum de Florin Moldovan la Editura „Caiete Silvane”
25 aprilie 2024

Proiectul educațional pentru școlile din mediul rural

Educație prin patrimoniu: ”Din tradițiile de nuntă ale satului sălăjean”

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Sălaj, extinde programul educațional pentru școlile din mediul rural și în acest an, adăugând o nouă componentă, respectiv proiectul ”Din tradițiile de nuntă ale satului sălăjean”.

În cursul anului 2023 am susținut activități în școli din 13 comune, beneficiari direcți fiind 991 de elevi. Mai mult, am ofertat vizitarea ghidată a câtorva obiective de patrimoniu din Zalău pentru 415 elevi din mediul urban și rural, în cadrul extensiei programului ”Zalău 550”.

Pe lângă derularea clasică a Programului educațional pentru școlile din mediul rural ”Educație prin patrimoniu” propunem un nou proiect, respectiv ”Din tradițiile de nuntă ale satului sălăjean”. Proiectul are trei componente distincte, care presupun activități în școlile cu care încheiem parteneriate, dar și reflectarea rezultatelor colaborării prin expoziții online sau stradale.

Proiectul ”Din tradițiile de nuntă ale satului sălăjean” se va derula pe tot parcursul acestui an, în șapte școli din mediul rural: Liceul Tehnologic ”Liviu Rebreanu” Hida, Școala Gimnazială Nr. 1 Valcău de Jos, Liceul Tehnologic nr. 1 Gâlgău, Școala Gimnazială Nr. 1 Chieșd, Școala Gimnazială Nr. 1 Bălan, Școala Gimnazială Nr. 1 Pericei și Școala Profesională ”Petri Mor” Nușfalău.

Activități propuse în cadrul proiectului ”Din tradițiile de nuntă ale satului sălăjean”

Prima activitate propusă este itinerarea expoziției foto-documentare „Din tradițiile de nuntă ale satului sălăjean” în cele șapte școli rurale, respectiv organizarea unui vernisaj la fiecare școală, oferind o prezentare interactivă despre obiceiurile de nuntă din satele sălăjene, prezentare susținută de Olimpia Mureșan, muzeograf etnografie. Expunerea acesteia în școală va fi pentru o perioadă de două săptămâni, astfel încât să poată fi vizionată de către elevi, cadre didactice și părinți.

O altă activitate în cadrul proiectului este colectarea de fotografii vechi și realizarea de expoziții online cu acestea pe site-ul muzeului. În acest sens, propunem elevilor și cadrelor didactice să realizeze campanii de colectare a fotografiilor din trecut care redau obiceiuri și momente semnificative din ciclul vieții, cu privire specială asupra nupțialității. Pe baza materialelor adunate se va completa arhiva foto-documentară a muzeului, prin scanarea fotografiilor, precum și expoziții tematice online, prezentate pe site-ul instituției noastre.

Proiectul se va încheia cu realizarea unei expoziții foto-documentare în stradă. Intenționăm selectarea celor mai interesante și reprezentative fotografii despre momentele și obiceiurile importante din ciclul vieții, pe care le colectează partenerii noștri din cele șapte școli. Pe baza lor propunem organizarea unei expoziții foto-documentare în stradă, în zona pietonală din fața muzeului, la vernisajul căreia vom invita reprezentanții școlilor participante.

Cu recunoștință pentru implicarea școlilor și a cadrelor didactice în explorarea și promovarea patrimoniului cultural local, ne bucurăm să vedem că proiectul ”Din tradițiile de nuntă ale satului sălăjean” este primit cu entuziasm și că generează un interes real pentru cunoașterea și conservarea tradițiilor noastre. Suntem încrezători că această colaborare va inspira școlile partenere să se conecteze și să își prețuiască moștenirea culturală

Dr. Corina Bejinariu, Manager Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *