Cercetare arheologică în cimitirul dacic de la Șimleu Silvaniei-Observator – iulie 2023

CONSILIUL JUDEȚEAN SĂLAJ, ALĂTURI DE ASOCIAȚIA ProTEATRU ÎN ORGANIZAREA FESTIVALULUI ”CURTEA ARTIȘTILOR”
17 iulie 2023
A apărut catalogul Simpozionului Internațional de Arte Vizuale ARTA ÎN GRĂDINĂ
28 iulie 2023

Cercetare arheologică în cimitirul dacic de la Șimleu Silvaniei-Observator – iulie 2023

Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău a reluat, anul acesta, cercetările arheologice în cimitirul dacic de la Șimleu Silvaniei-Observator.
Acesta este amplasat în hotarul localității Șimleu Silvaniei, pe Măgura Șimleului, la cota maximă a acesteia, de 596 m. Cercetarea a debutat în anul 2022 și a continuat în anul 2023, între 3-17 iulie. Mai multe indicii, cât și descoperirea, în anul 2022, a unui mormânt de războinic dac de incinerație, ne-au îndemnat la reluarea cercetărilor.
Campania anului 2023 a intenționat să surprindă, prin extindere, o mai mare suprafață din incinta 5 a sitului pentru descoperirea altor morminte dacice. Pentru aceasta au fost trasate, 4 suprafețe totalizând 55 mp cercetați.
Campania acestui an a avut ca rezultat descoperirea a încă trei morminte dacice de incinerație (două în urnă și unul cu lance pe platformă amenajată special). Au mai fost descoperite și urmele a două locuințe preistorice cu un relativ bogat inventar ceramic. Nu în ultimul rând au fost descoperite artefacte dacice din fier, bronz și argint (catarame, cuțite, accesorii vestimentare, podoabe topite pe rugul funerar) dispersate pe toată suprafața diagnosticată, atât datorită ritualurilor, cât și amenajărilor ulterioare moderne la care a fost supusă zona (eroziuni naturale, amenajări genistice, căutări de comori, tăieri și plantări de arbori).
Cercetarea s-a derulat în cadrul proiectului ”Sacru și profan la dacii din nord-vestul României”, finanțat de Consiliul Județean Sălaj prin Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Ea nu ar fi fost posibilă fără implicarea partenerilor dr. Aurora Pețan de la Universitatea de Vest din Timișoara și Ovidiu Udrescu de la Facultatea de Istorie din Pitești și participarea numeroșilor voluntari dornici să ajute, să vadă și să atingă trecutul.

Responsabil de șantier Dr. Horea POP,
Șef secție Cercetare Științifică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *