Concert de jazz la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj: Nadia Trohin şi Mircea Tiberian: „ Îndrăgostiții n-au nevoie de cuvinte”.

O nouă producție a Școlii Populare de Arte și Meserii a CCAJS
17 martie 2022
Cea de-a 14-a ediție a Zilelor revistei „Caiete Silvane”
19 martie 2022

Concert de jazz la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj: Nadia Trohin şi Mircea Tiberian: „ Îndrăgostiții n-au nevoie de cuvinte”.

În cadrul Zilelor revistei „Caiete Silvane” vă invităm VINERI, 25 MARTIE 2022, ORA 18, în Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj la concertul susținut de Nadia Trohin şi Mircea Tiberian: „Îndrăgostiții n-au nevoie de cuvinte”. Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

Aşa cum ne-au obişnuit de-a lungul ultimilor ani de activitate, Nadia Trohin şi Mircea Tiberian propun şi de această dată asocierea unor stiluri în aparenţă foarte îndepărtate, readucând în actualitate şlagăre româneşti într-o manieră creativă şi originală specifică muzicii jazz. Este vorba despre muzică uşoară românească scrisă cu câteva decenii în urmă, sau chiar de unele cântece „de mahala” ce fuzionează cu arii stilistice specifice jazzului, muzicii contemporane ori cabaretului berlinez interbelic. Piesele alese pot fi considerate hit-uri – multe dintre ele fiind transmise intens la posturile de radio şi preluate apoi de mai mulţi interpreţi ai vremii – şi îşi au locul în memoria afectivă a publicului românesc.

MIRCEA TIBERIAN este pianist şi compozitor de jazz cu o carieră extinsă pe mai mult de patru decenii. Activitatea sa muzicală s-a materializat în mii de concerte şi peste douăzeci de albume realizate sub nume propriu; cel mai recent a apărut în 2019 la casa de discuri Fiver Records sub titlul Looking Forward to the Past. Mircea Tiberian are un rol esenţial în pedagogia jazzului şi a muzicii improvizate, fiind iniţiatorul şi conducătorul primului şi celui mai important departament de jazz din România la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Muzicianul este foarte activ şi în domeniul literar, muzicologic sau al interferenţelor artistice, publicând numeroase articole, cărţi, antologii; dintre cele mai noi apariţii: Sunetul de referinţă şi arca muzicii occidentale (2013), Domeniul muzical, o lume cu patru dimensiuni (2014) şi Magister musicae în ţara surâsului (2017). El este şi autorul unor spectacole de interferenţă ce includ, alături de muzică, poezie, teatru sau film (Jazzy Tarot, O scrisoare pierdută, Jazz and Cinema, Dark etc.). Mircea Tiberian a fost distins cu premiul de creaţie pentru jazz al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 1990, 1996, 2000, 2003, 2013 şi 2015.

NADIA TROHIN şi-a definitivat studiile de licenţă şi masterat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a obţinut şi titlul de doctor în muzică. În 2010 a fost premiată în cadrul Festivalului de Jazz de la Tg. Mureş, iar de atunci a susţinut numeroase concerte în ţară şi în străinătate, colaborând cu muzicieni de marcă ai scenei jazzistice, între care: John Betsch, Chris Dahlgren, Christian Lillinger, Mike Roelofs, Jerzy Małek, Nicolas Simion, Cristian Soleanu ş.a. Colaborarea cu pianistul Mircea Tiberian – cea mai longevivă, de altfel – s-a materializat inclusiv prin apariţiile discografice La margine de Bucureşti (album căruia i s-a atribuit titlul „Discul românesc de jazz al anului 2011”) şi Aleea Cosmonauţilor (2020). În trecut s-a impus ca solistă a grupului Millenium cu care a înregistrat albumele Fata sihastră şi Creştini, Crăciunul a sosit, iar între 2010-2012 a fost membră a grupului vocal Jazzappella. În paralel cu activitatea concertistică, interpreta s-a implicat activ şi în domeniul educaţional, fiind profesor de canto în cadrul secţiei de jazz a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Credit foto: Mircea Albuțiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *