DEOCHIUL, DESCÂNTĂTOAREA ȘI ARDELENII. FILMUL UNEI BOLI UCIGĂTOARE

Bibliovacanța, o nouă ediție de poveste
19 iunie 2024
BiblioVoluntarii și Patrimoniul local
26 iunie 2024

DEOCHIUL, DESCÂNTĂTOAREA ȘI ARDELENII. FILMUL UNEI BOLI UCIGĂTOARE

În lumea satului de altădată, greu ai fi găsit pe cineva care să nu fi fost deochiat măcar o dată-n viață și să nu fi mers la o babă pricepută „să-i coate de diuăki”.

Dar ce e deochiul? Cine deoache? Cine erau terapeutele care îl știau întoarce și anihila? Care era antidotul? Desfăcut magic sau medicament empiric? Se putea muri de deochi?

Vă invităm MIERCURI, 26 IUNIE 2024, DE LA ORA 17.30, ÎN SALA POROLISSUM A CENTRULUI DE CULTURĂ ȘI ARTĂ AL JUDEȚULUI SĂLAJ, să vorbim despre vrăjitoare și babe cotătoare, despre lele și nane, despre bătrâne și mătuși din capătul satului, toate pricepute să stingă cărbuni și să zică ritualuri dintre cele mai sofisticate, cu efect garantat. Dar plata? Se plătește pentru descântat și leac?

Și nu doar atât: dar oare noi, modernii, urbanii, tehnologizații, digitalizații, nu mai credem încă în deochi? Nu mai dăm fuga la câte o vrăjitoare? Nu mai suntem atrași de magie?

Camelia BURGHELE este un etnolog/antropolog cultural specializat în magia terapeutică tradițională și formulele moderne de preluare a scenariilor magico-rituale, dar și în dinamica proceselor culturale din satele românești tradiționale (mai ales a satelor din Sălaj). Este dublu licențiată (Litere și Jurnalism, UBB Cluj) și are studii doctorale (UBB Cluj) și postdoctorale (Academia Română).

Majoritatea studiilor etnologice sunt publicate în seria: „Satele sălăjene și poveștile lor”(10 volume până în prezent) și într-o suită de volume bogat ilustrate de turism cultural, pretextate de etnografia Sălajului: Șapte zile în Țara Silvaniei, Șapte povești din Țara Silvaniei, Șapte seri în Țara Silvaniei (în pregătire).

Este o voce autorizată a generației mai tinere de antropologi români, preocupată, mai recent, de radiografierea fenomenelor culturale specifice globalizării și urbanului, a noilor repere din satul post-tradițional și a formulelor elastice de raportare a omului contemporan la paradigma supranaturalului.

Unul dintre ultimele sale volume, De la vrajă la vrăjeală. O antropologie a supranaturalului contemporan, apărut la Editura Institutul European, Iași, 2017, cu o prefață de Nicu Gavriluță, s-a bucurat de un succes notabil: „Un volum unic în felul său, de pionierat și, mai ales, de maximă actualitate, tentant pentru lectură” (acad. Sabina Ispas).

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

www.culturasalaj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *