EXPOZIȚIE GHEORGHE ILEA LA BERLIN, ȘI CU SPRIJINUL CCAJS

FILOZOFIA, RELIGIA, ȘTIINȚA și POLITICA – Benedetto Croce
17 februarie 2022
Înrolăm copiii de la școlile din Zalău în ”Legiunea Muzeului”
21 februarie 2022

EXPOZIȚIE GHEORGHE ILEA LA BERLIN, ȘI CU SPRIJINUL CCAJS

Galeria Plan B are plăcerea de a anunța cea de-a doua expoziție personală la Berlin a artistului plastic sălăjean Gheorghe Ilea. Vernisajul expoziției va avea loc Sâmbătă 19 Februarie 2022, la ora locală 12:00.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 19 Februarie 2022 - 9 Aprilie 2022, de Marți până Sâmbătă, între orele 12:00 și 18:00, la Galeria Plan B din Berlin, situată în Potsdamer Strasse 77-87. 

Expoziția personală a D-lui Gheorghe Ilea are loc și cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Aceasta are ca temă de bază o serie de picturi ale centralei electrice de termoficare (CET) Zalău, realizate de D-nul Gheorghe Ilea cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj între anii 2015 și 2019, în timp ce clădirea era în curs de demolare. Potrivit artistului, „proiectul ”CET Zalău în demolare” își propune să recupereze moștenirea industrială lăsată de CET Zalău, prin valorificarea acesteia în spațiul artei contemporane. Urmele lăsate prin tehnologia utilizată, sistemele informatice rudimentare din acea vreme, materialele, modul de lucru și metodele de lucru folosite, inovația și adaptarea la cerințele politice ale vremii, încă se păstrează prin memoria a ceea ce a mai rămas din CET Zalău, chiar și în urma demolării. De aceea, a fost dificil să realizez aceste picturi, întrucât o parte din elementele amintite erau deja dispărute la momentul respectiv.
Am văzut în interiorul centralei urme ale unei activități meșteșugărești supradimensionate, ceva grandios din punctul meu de vedere, față de care nu a existat niciodată o apreciere sau o plată corectă în raport cu efortul uman depus în făurirea acestei construcții megalomane. Țevi și suduri de tot felul, vata de sticlă din jurul acestora, plase de sârmă, table zincate îmbinate care înveleau aceste țevi, robinete mari și mici, arcuri, structuri de beton armat din fier, toate acestea sunt doar o mică parte din ceea ce am descoperit. Aș mai putea continua cu încă 2 pagini de enumerări.
Între timp, natura, încet dar sigur își recucerește teritoriul la CET Zalău. Plopi cresc peste tot, la fel și iarba, buruieni și tufe de ciulini. În toamna trecută, am cules mure de acolo. Mi-a plăcut să pictez la CET Zalău, deoarece e liniște. Am pictat, absorbit fiind de acele imagini care parcă și acum îmi rămân bine întipărite în minte: rezervoare mari ruginite, o întreagă țesătură de țevi, stâlpi solizi din beton, tavane sparte prin care se poate vedea cerul, dar și vegetația care apare peste tot, inclusiv ciori și tot felul de alte păsări. Într-o sală mare dezafectată, unde încă mai este un bazin cu apă, am făcut o expoziție, pentru mine și pentru porumbeii care locuiau acolo. Am schimbat expoziția de două-trei ori, la fiecare trei luni, întrucât a fost mult mai practic pentru mine să-mi usuc picturile acolo, în loc să le aduc acasă. Erau și turnurile, da, se vedeau de departe. Ce se va întâmpla cu ele? Vor fi distruse? Sau nu?” (Gheorghe Ilea).

Gheorghe Ilea s-a născut în anul 1958, în localitatea Bucea, județul Cluj. Locuiește și lucrează în Zalău. Dintre expozițiile sale personale, enumerăm: “Demers de restaurare” 2015 - 2022. după "Exercițiu de umilință" Tapiserie de Ana Lupaș 1960 – 1962, Suprainfinit, București (2021); ”Povestea mutării”, Plan B, Cluj (2014); ”Tronicart 1300”, Muzeul Național de Artă Contemporană / Sala Dalles, București (2012); ”10 Paintings”, Plan B, Berlin (2010); ”PĂUŞA”, Muzeul de Artă Cluj (2007) și ”Colaj”, City Hall Gallery, Lorsch (2004). Dintre expozițiile colective la care a participat, amintim: ”După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări. Expoziția Achizițiilor de Opere de Artă”, Muzeul Național de Artă Contemporană, București (2020); ”Mircea Cantor, Vânătorul de imagini”, Musee de la Chasse et de la Nature, Paris (2019); ”DOUBLE HEADS MATCHES. A selection of contemporary artworks from four Romanian private collections”, New Budapest Gallery (2018); ”KM/H. Utopies automobiles et ferroviaires 1913-2013”, Tour 46, Belfort & Musée du Château des ducs de Wurtemberg, Montbéliard (2013); ”Figurative Painting in Romania 1970 - 2010, Romanian Cultural Resolution”, Spinnerei, Leipzig / Club Electroputere, Craiova (2010) și ”Ad hoc. Romanian Contemporary Art”, Ludwig Museum, Budapesta (1997).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *