Muzeu în Someș-Guruslău, cu obiecte donate de localnici

Premiu în Franța pentru artistul Flavius Lucăcel
3 octombrie 2022
Proiectul cultural „Danțuri de-nvățat”
5 octombrie 2022

Muzeu în Someș-Guruslău, cu obiecte donate de localnici

Someș-Guruslău are din vara acestui an un muzeu al tradiţiilor populare înfiinţat de meșterul popular Mărioara Jurcău, în memoria fiicei sale, Cristina. Aici vizitatorii pot vedea obiecte cu o îndelungată istorie, costume tradiționale și lucruri vechi nelipsite din gospodăriile de altădată.
Muzeul satului de altădată din Someș-Guruslău a fost amenajat într-o anexă a Căminului Cultural, modernizat recent și beneficiază de sprijinul administrației locale și al primarului comunei Năpradea, Vasile Fodor. Ridicată în anii 1935-1937, clădirea Căminului Cultural a fost sediul școlii primare până în anii ’70 când a primit actuala funcțiune. Din iulie 2022 a început amenajarea spațiilor interioare în care pot fie conservate şi admirate obiecte tradiționale. Muzeul cuprinde două încăperi: casa dinainte și tinda, specifice caselor vechi din zona etnografică Someş, subzona acoperită de Valea Someşului. În cele două încăperi sunt expuse și puse în valoare obiecte de uz casnic şi meşteşugăresc și piese de port popular din satul Someș-Guruslău și din alte localități sălăjene.
Muzeul satului de altădată din Someș-Guruslău este un proiect de suflet al familiei Jurcău. Ideea înfiinţării unui muzeu etnografic în Someș-Guruslău i-a aparținut regretatei fiicei a meșterului popular. „De mică, Cristina era pasionată de tradiţii şi de arta populară. Încă de prin anul 2007 a început să adune obiecte vechi, cele multe fiind moștenite în familie, realizând astfel o mică colecţie. Am considerat că aceste lucruri vechi au și o valoare culturală, aşa că le-am curăţat, recondiționat şi le-am păstrat cu grijă” a precizat Mărioara Jurcău.
La realizarea patrimoniului etnocultural al Muzeul satului de altădată din Someș-Guruslău au contribuit oamenii de bine din localitate, care au donat obiecte tradiționale. „Mulţumesc donatorilor şi îi aştept şi pe alți consăteni să ofere obiecte vechi care ar putea să fie expuse în cadrul Muzeului” a spus Jurcău. Au donat obiecte vechi până în prezent: Mărioara Jurcău, Ghiță Barbur a lui Văsălica lui Leontin, Văsălica Jurcău, Viorica lui Traianu Paraschii, Cornelaș a lui Anton, Barbur Leontin a lui Măriei lui Valentin, Barbur Măriuca a lui Jujica, Viorica lui Mihaiu lui Bogdand, Maria a lui Valentin Leontinu Treji, Radu lui Văsălica lui Ștefan Ghiran, Rognean Florica lui Văsălica Floarii, Gusti și Adriana Mureșan a Poniceanului, Rognean Valerica și Lica a Florii, Viorica și Petrica (în memoria lui Flaviu), Măriuca Corde a lui Milian, Viorica Criste a lui Badea Aleisă, Margareta a Savului, Mărioara Mânda a lui Iulian, Livia lui Văsălica de la Vale, Cornel Bogdan a lui Țica, Barbur Riuța a Naiului, Zah Ștefan cu Anuca Bumbutului și Mandru Viorica lui Dorolț. Locuitorii satului Someș-Guruslău sunt așteptați și în viitor să contribuie la îmbogățirea muzeului prin donarea de obiecte vechi.
Cine dorește să (re)descopere lumea uitată a meșteșugurilor, a obiceiurilor și a tradițiilor locale, cine este curios să afle mai multe amănunte despre viața satului de odinioară, cine vrea să admire adevărate lucrări de artă populară, este invitat să calce pragul Muzeul satului de altădată din Someș-Guruslău. Relații suplimentare la numărul de telefon 0746500710 (Mărioara Jurcău).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *