O nouă carte de Augustin Mocanu la Editura „Caiete Silvane”

Concert cu elevi de la secția maghiară a Colegiului Național „Silvania”
8 iunie 2023
Cristian Borz și Ana-Maria Borz – „Iuliu Maniu. Politică şi morală”
11 iunie 2023

O nouă carte de Augustin Mocanu la Editura „Caiete Silvane”

La Editura „Caiete Silvane” a apărut, în Colecția Ethnos, o nouă carte scrisă de Augustin Mocanu: „Poezie populară. Articole și studii”. Volumul a apărut cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Din nota asupra ediţiei

Fiind profesor de limba şi literatura română, de prin 1960 am cules creaţii folclorice, mai ales poezie. Ca director de liceu şi inspector şef la nivelul raionului Cehu Silvaniei, am străbătut toate drumurile raionului aşezat pe Culmea Codrului şi pe văile Sălajului şi Someşului. Cunoşteam bine cadrele didactice din toate localităţile. De acolo ne veneau elevii la liceu. Prin învățători, profesori şi elevi, am cunoscut mulţi locuitori ai satelor, mai ales parte feminină, cu care mă întâlneam, discutam şi notam textele cântate apoi spuse pentru a le putea scrie cu mâna. Aşa, în câţiva ani am reuşit să culeg un important material poetic. Un entuziasm deosebit mi-au trezit două constatări uimitoare pentru mine cel de atunci: am descoperit multe colinde profane, care cuprindeau aspecte variate din viaţa satului patriarhal şi m-a uimit faptul că în Ţara Codrului „Mioriţa” era colindă şi nu baladă.
Fiindcă nu speram să public vreodată poeziile culese, mi-am dactilografiat o parte din texte şi le-am legat într-o „carte” cu titlul „La fântâna dorului”, care conţinea 419 creaţii. Abia în 2022 am publicat-o sub titlul respectiv, un vers dintr-o poezie.
În 1968, când s-au înfiinţat judeţele, am susţinut examenul pentru obţinerea gradului didactic II, cu teza: „Colindatul şi colindele din zona – De sub Codru”. Examinator a fost prof. univ. dr. Dumitru Pop, originar din Băseşti – inima Ţării Codrului.
Prima mea apariţie într-o carte tipărită a fost volumul colectiv „Ceas pe ceas se alungă. Folclor poetic”, Baia Mare, 1970. Abia în 2001, fiind pensionar în Slobozia, mi-a apărut la „Caiete Silvane” volumul „Pe cel deal cu dorurile – folclor poetic din judeţele Maramureş şi Sălaj”, tot carte colectivă prin colaborare cu Grigorie M. Croitoru şi Silviu Pop, colegi din Aluniş şi Cehu Silvaniei.

            Augustin  Mocanu    

Augustin Mocanu: Date biografice la 90 de ani

Augustin Mocanu [de fapt Mocan] s-a născut la 12 septembrie 1932, din părinţii Teodor şi Ana, ţărani, în satul Boju, comuna Cojocna, judeţul Cluj.
În 1947 a absolvit şcoala primară sătească de şapte clase şi apoi, zece ani, din 1947 până în 1957, a studiat la Cluj, unde a absolvit şcoala pedagogică, în 1953, şi facultatea de filologie, în 1957, obţinând titlul de diplomat universitar în specialitatea limba şi literatura română.
A fost repartizat la Şcoala Medie Mixtă din Cehu Silvaniei (azi Liceul Tehnologic Gheorghe Pop de Băseşti), unde a lucrat fără întrerupere, în perioada 1957-1997, fiind cadru didactic de predare şi îndeplinind, în unii ani, funcţii de conducere, îndrumare şi control: director adjunct, director, şef al secţiei raionale de învăţământ.
În 1958 s-a căsătorit cu Maria Borda, originară din Beica de Sus, jud. Mureş, profesoară de educaţie fizică la aceeaşi unitate şcolară.
A cercetat creaţia populară orală din Ţara Codrului şi de pe Valea Sălajului. În perioada 1999-2022 a scris şi publicat peste 40 de cărţi conţinând: colecţii de poezie orală, articole şi studii de folclor literar, monografiile satelor Boju jud. Cluj şi Nadiş jud. Sălaj, un dicţionar de regionalisme din Ardeal, poezii originale, proză scurtă şi un roman autobiografic. Cu vremea, munca de cercetare de la zonele Sălaj – Codru s-a extins în Câmpia Transilvaniei, de unde provine autorul, şi în Câmpia Soarelui, Ialomiţa, unde are domiciliul din 1998.
Colaborează la revistele: „Memoria Ethnologica”, Baia Mare, „Caiete Silvane”, Zalău, „Helis”, Slobozia, „Răstimp”, Drobeta – Turnu Severin, „Fereastra”, Mizil, „Literadura”, Buzău, TABOR, Cluj-Napoca.
La 25 august 2022, Consiliul Orăşenesc Cehu Silvaniei îi acorda Titlul „Cetăţean de Onoare” al oraşului pentru activitatea de 40 de ani desfăşurată în domeniul învăţământului, culturii şi în cel obştesc.
La 12 septembrie 2022 a împlinit 90 de ani.

„Caiete Silvane”, revista și editura Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

www.culturasalaj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *