Programul educațional pentru școlile din mediul rural ”Educație prin Patrimoniu” – 2023

Sălajul și Ziua Culturii Naționale
11 ianuarie 2024
La Ipotești, pe urmele lui Mihai EMINESCU
14 ianuarie 2024

Programul educațional pentru școlile din mediul rural ”Educație prin Patrimoniu” – 2023

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, instituție subordonată Consiliului Județean Sălaj, a susținut pentru al doilea an consecutiv Programul educațional dedicat școlilor din mediul rural ”Educație prin Patrimoniu”. În cursul anului 2023 am susținut activități în școli din 13 comune, beneficiari direcți fiind 991 de elevi. În plus, am adus la Zalău 415 elevi din mediul urban și rural în cadrul extensiei programului ”Zalău 550”.

În luna ianuarie 2023, în urma solicitărilor venite din partea școlilor, am suplimentat derularea unei activități propuse inițial în programul din anul precedent. Preocuparea muzeului nostru de a introduce tehnologii noi pentru ca, prin intermediul lor, să ajungem cu patrimoniul muzeal în afara spațiilor expoziționale proprii, s-a concretizat, încă o dată, prin programul ”VReau la muzeu în școala de la țară”. Cum? Obiectele de patrimoniu nu pot fi duse fizic în afara spațiilor protejate, iar vizitatorii nu pot să le manevreze direct. Așa că soluția noastră este realitatea virtuală. Specialiștii noștri au scanat 3D piesele de patrimoniu și au pregătit o expoziție dedicată – Alimentația în epoca romană. Prin intermediul echipamentelor VR, 225 de elevi de la școlile din comunele Ip, Măeriște și Dobrin au putut să interacționeze cu piesele de patrimoniu și să descopere lucruri interesante despre alimentația din perioada Imperiului Roman.

În continuare, am pregătit activități dedicate pentru alte școli din mediul rural , care ne-au devenit partenere. Până în luna iunie a acestui an am reușit să ajungem la școlile din comunele Almașu, Sânmihaiu Almașului și Chieșd, cu activități și ateliere de pictură, educație muzeală și istorie, activități de care au beneficiat 270 de copii, din ciclurile preșcolare și gimnaziale.

În luna iunie, două grupe de câte 15 elevi de la școlile gimnaziale din Bălan și Gâlgău Almașului au participat la o activitate interactivă la Castrul Roman de la Porolissum. Nenumăratele vestigii arheologice și mărturii antice ne dezvăluie detalii interesante despre modul de trai al romanilor. Ne-am propus să pătrundem în fascinanta lume a romanilor și să răspundem curiozităților despre viața lor. În cadrul activității, folosindu-ne de reconstituirile virtuale ale castrului de la Porolissum (modelări 3D) am întreprins cu cei 30 de elevi o vizită pe sit cu ajutorul echipamentelor VR.

În etapa a doua a Programului Educațional pentru mediul rural ”Educație prin Patrimoniu” din anul 2023 am început la castrul roman de la Buciumi cu 30 de elevi de la școlile din Horoatu Crasnei și Stârciu (grupe de câte 15 elevi). Aici am oferit reconstituiri virtuale ale castrului de la Buciumi (modelări 3D) și vizită în sit cu ghidaj de specialitate.

În octombrie, programul a cuprins două deplasări ale specialiștilor muzeului, astfel: la cele două structuri ale școlii din Sărmășag am descoperit ce înseamnă să fii etnograf, iar la Școala Gimnazială nr. 1 Românași am învățat împreună despre locurile în care ascund insectele în sezonul rece.

În luna noiembrie au fost programate două activități din seria ”VReau la muzeu, în școala de la țară!”, expoziția virtuală prezentând modelele 3D ale statuetelor zeilor romani, descoperite în Sălaj. Aceste activități educaționale au fost găzduite de școlile din Cristolț și Dragu. Ultima activitate din cadrul programului a avut loc în decembrie, la Școala Gimnazială ”Petri Mor” din Nușfalău.

Suntem bucuroși că am putut să ajungem și să promovăm patrimoniul cultural și istoria locală prin activități care au implicat 991 de elevi, însoțiți de cadrele didactice, de la școlile din cele 13 comune care ne-au primit și găzduit în cursul anului 2023.

Programul ”Zalău 550”

În cursul anului 2023 am oferit școlilor din mediul rural și o variantă a Programului educațional pentru rural ”Educație prin Patrimoniu” cu derulare în Zalău, o extensie ”Zalău 550” datorată împlinirii a 550 de ani de când orașului nostru i-a fost acordat statutul de târg.

Proiectul a constat în vizitarea sălii Clio High Tech, respectiv vizionarea turului virtual al Zalăului începutului de secol XX, urmat de un tur fizic prin centrul orașului, cu vizitarea principalelor clădiri de patrimoniu din municipiu: muzeul, clădirea fostei cazarme militare, bisericile catolice și reformate, prima biserică ortodoxă din Zalău, centrul vechi, Clădirea Transilvania și clădirea actualei primării a orașului. Ghidajul de specialitate a fost oferit de Marin Pop în majoritatea cazurilor, în câteva cazuri punctuale colaborând și cu cei de la Centrul de Informare Turistică Zalău. S-au înscris în acest proiect școlile din comunele Horoatu Crasnei, Gâlgău, Cizer, Treznea, Sâg, Buciumi, Creaca, Valcău de Jos, Surduc, Meseșenii de Jos, Halmășd – în total 235 de elevi însoțiți de profesori.

Oferta noastră a fost atractivă și pentru școli din mediul urban care au solicitat să beneficieze de program. Astfel, am suplimentat turul Zalăului pentru 180 de elevi de la Școala Gimnazială ”Horea” Șimleu Silvaniei, Seminarul Teologic Brașov, Liceul Ortodox Zalău și Școala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr” Zalău. În total, de programul Zalău 550 au beneficiat 415 elevi din mediul rural și urban, clase din ciclul gimnazial și liceal.

Mulțumim școlilor și cadrelor didactice care s-au alăturat cu entuziasm programului educațional propus de noi și ne bucurăm să descoperim că există interes și apetit pentru cunoașterea patrimoniului cultural și a istoriei locale. Ceea ce ne arată că merită să continuăm programul educațional dedicat școlilor din mediu rural și în cursul anului 2024.

Dr. Corina Bejinariu,

Manager Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *