Silvania alb-albastră, Flavius Lucăcel, la Timișoara

BiblioVoluntarii și Patrimoniul local
26 iunie 2024
Stagiune nouă de teatru la Curtea Artiștilor Zalău 5 iulie-7 septembrie 2024
3 iulie 2024

Silvania alb-albastră, Flavius Lucăcel, la Timișoara

Centrul de Informare Turistică din cadrul Bastionului Theresia

Sub egida Consiliului Județean Timiș

Silvania alb-albastră

Flavius Lucăcel

Curator Daniel Săuca

Vernisaj: 16 iulie 2024, ora 18

Centrul de Informare Turistică Bastion, str. Hector, nr. 4

15 iulie – 30 iulie 2024

Prezintă Ruxandra Adam, șef biroul pentru dezvoltare a turismului și evenimente din cadrul Consiliului Județean Timiș și Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Sponsor principal: Lecom; Sponsori: SiloSistem, Edu Soft Grup, Silvania; Organizatori: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Asociația „Curierul Timpului”.

Așezată cromatic între alb și albastru, noua expoziție personală a lui Flavius Lucăcel se arată, pe ferestrele deja emblematice ale artistului, ca un manifest tot mai pregnant de salvare a memoriei satului românesc. Și a frumuseții vieții cu rost. „Silvania” nu e doar locul de naștere al pictorului (Țara Silvaniei se întinde între coordonatele geografice ale Sălajului transilvănean), ci și metamorfoza luminoasă a frumuseții și a bunătății. A țoalelor, ștergurilor: tot ceea ce au lucrat vieți la rând femeile satului; lucruri de mână, pe care artistul le transfigurează într-un amurg blând. „Silvania” pare un paradis scufundat între albastrul „mneriu” (specific nu doar vechilor case sălăjene) și albul văros, între cerul speranței și puritatea, curățenia trecerii prin viață. Un paradis pe care îl putem redescoperi în noi înșine privind, pe ferestrele sufletului, spre ceea ce ne-a marcat identitatea. Sau, măcar, să ne bucurăm de zestrea pe care Flavius Lucăcel, și prin lucrările de față, o arată lumii de astăzi, ca să nu uităm!

Daniel Săuca

Gheorghe Traian Lucăcel, pseudonim literar și artistic: Flavius Lucăcel (n. 26 august 1968, Aluniș, județul Sălaj) este un artist complet: pictor, poet, dramaturg cu peste zece volume de teatru publicate în română, engleză, franceză și maghiară, multe dintre acestea fiind premiate și/sau puse în scenă ca spectacole de teatru ori spectacole-lectură. A fost nominalizat la Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2015 („Singurătatea pietrelor”). Din 1998 organizează și participă la numeroase expoziții de artă personale și colective din țară și străinătate. Universul său artistic poate fi vizitat pe pagina https://www.facebook.com/flavius.lucacel.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj.

www.culturasalaj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *