Spectatorii sunt invitați la o incursiune în „Văzduh” La Valcău de Jos

Executie cismea – prezentare Time lapse cu Marius Tutovan
12 august 2023
Spectacole ale Ansamblului folcloric „Meseșul” în Sălaj
20 august 2023

Spectatorii sunt invitați la o incursiune în „Văzduh” La Valcău de Jos

Caravana Cultură’n Șură își continuă călătoria în demersul său de a promova teatrul în rândul publicului larg, mai ales al celui din mediul rural.
Publicul spectator este așteptat duminică, 20 august, de la ora 21.15, la Flore Rusoii, nr. 24/a, la Casele Albastre, în Valcău de Jos, județul Sălaj, ca să vadă „Văzduh”, în regia lui Victor Olăhuț.
De data aceasta, Cultură’n Șură propune prin spectacolul său o temă cât se poate de serioasă. Este o piesă incitantă prin modul în care reușește să facă trecerea de la text la muzică. Actorii Marin Grigore, de la Teatrul Mic București, și Vlad Robaș, de la Teatrul „Radu Stanca” Sibiu, sunt cei care semnează muzica originală și vor oferi publicului posibilitatea să descopere piesa într-o perspectivă unică și personală. Scopul este acela de a atrage atenția asupra vulnerabilității noastre, a oamenilor, în fața sorții și cum din lumea plină de culori și forme putem trece într-o clipită în întunericul absolut în care senzațiile, vocile și sunetele sunt ghizi extrem de prețioși.
Spectacolul este inspirat din memoriile profesorului John M. Hull, care și-a descris experiența trăită prin trecerea de la viața de văzător la cea de nevăzător. Textul spectacolului este completat de fragmente din operele lui George Gordon Byron și Liviu Oros, rezultând un spectacol care chestionează rolul și locul omului în Univers într-o manieră profundă dar și ludică pe alocuri.
Reprezentația din Valcău de Jos face parte din proiectul „10 la sat”. În cadrul proiectului menționat au mai fost susținute patru reprezentații ale spectacolului „Mama Griguță” la care au participat 771 de spectatori în localitățile Domnin, Cheud și Bănișor (județul Sălaj) și Vulpești (județul Argeș). Proiectul „10 la sat” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.
Spectacolul „Văzduh” a fost realizat în colaborare cu Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Hangar F. Parteneri în proiect: Asociația Salvăm Casele Albastre de pe Valea Barcăului, Primăria și Consiliul Local Valcău de Jos, Șura Culturală Gușterița.

Informații și detalii despre proiectele și spectacolele Cultură’n Șură din această vară sunt disponibile pe pagina de facebook a a organizației, https://www.facebook.com/culturansura.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Asociația Cultură’n Șură este o asociatie culturală non-profit creată la inițiativa regizorului Victor Olăhuț al cărei principal obiectiv este promovarea și dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la cultură, cu scopul de a diminua diferențele culturale dintre comunitățile urbane și cele rurale. Până în prezent, asociația a produs în cadrul acestui demers 7 spectacole de teatru, a efectuat turnee în peste 60 de localități de la țară, a susținut mai bine de 100 de reprezentații pentru aproximativ 15.000 de săteni. În cei 11 ani de existență, activitatea echipei a fost recompensată cu premiul „Open Theatre” oferit de British Council la Gala Premiilor UNITER 2022, premiul „Adresarea către publicul tânăr cu acces limitat la cultură” în cadrul Galei Premiilor AFCN 2020 la care se adaugă numeroase alte premii, participări în festivaluri și sute de reprezentații ale spectacolelor în teatrele partenere. Asociația organizează ateliere de dezvoltare personală, improvizație și conduită pentru copiii din mediul rural, oferindu-le astfel instrumente esențiale pentru a deveni consumatori de cultură la maturitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *