Pregatiri pentru Valentine’s Day…
9 februarie 2008
Stefan Racasan
IN MEMORIAM PREOT STEFAN RACASAN
26 februarie 2008

Eclipsa totala de luna

Eclipsa totala de luna     In noaptea de 20 spre 21 februarie 2008 va avea loc prima eclipsa totala de luna din acest an. Eclipsa face parte din seria Saros 133, fiind a 26-a din cele 71 de eclipse si se remarca prin faptul ca este ultima eclipsa totala a deceniului I din secolul XXI. Ultima eclipsa de luna a avut loc in Romania in noapte de …

[…] 

3/4 martie 2007, neputand fi insa observata datorita conditiilor meteorologice neprielnice. Urmatoarea eclipsa de luna vizibila si in Romania se va produce la 15 iunie 2011. Daca “vremea tine cu noi” si reusim sa ne trezim cu noaptea-n cap o sa avem parte de unul dintre cele mai frumoase spectacole nocturne in care luna va intra in eclipsa totala pentru aproximativ 50 minute, incepand cu ora 05:01!
    Debutul “oficial” al eclipsei va avea loc la ora 02:37, cand Luna va incepe sa se cufunde in penumbra terestra, ceea ce insa nu va fi vizibil cu ochiul, liber. Urmeaza eclipsa prin umbra, care  incepe la ora 03:43, cand estul discului lunar dispare in intuneric. Din acest moment, eclipsa a inceput in adevaratul sens al cuvantului si poate fi observata de oricine si din orice loc cu cer senin si cu Luna pe cer. Adevaratul spectacol incepe insa putin dupa ora 05:00, cand luna intra in eclipsa totala, pentru aproximativ 50 minute, punctul culmitant urmand sa aiba loc la 05:26, cand luna se va afla cel mai aproape de centrul petei de umbra a Pamantului. Finalul eclipsei va avea loc in jurul orei 07:00, cand luna se indreapta spre apus si iese din eclipsa partiala care succede celei totale, incheiate la 05:50.
Pentru cei pe care curiozitatea ii va trezi in zorii zilei pentru a se bucura de un spectaol fascinant oferit de galaxie, avem si cateva sfaturi:
    Pentru a observa in conditii bune eclipsa de Luna, trebuie sa va alegeti un loc de observare unde orizontul vestic sa fie cat mai jos. Astfel veti putea observa faza partiala finala a eclipsei cat mai mult inainte de apusul Lunii. De asemenea pentru a putea admira cu adevarat spectacolul cerului din noaptea de 20/21 februarie va recomand sa va deplasati in afara localitatilor, in locuri cu poluare luminoasa cat mai mica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *