A mai cazut o stea
27 martie 2008
4 aprilie, carol al II-lea, zalautv, claudia simon
Omul zilei – 4 aprilie
4 aprilie 2008

Omul zilei – 2 aprilie

gica petrescu, 2 aprilie, zalautv, claudia simonCunoscut ca si "interpretul care a dus muzica romaneasca in mileniul III", Gica Petrescu este unul dintre putinii artisti care au reusit inregistreze pe diverse suporturi muzicale, cum ar fi: discurile de ebonita, de vinil, casetel audio si CD-urile.

     Maestrul muzicii de petrecere a vazut lumina zilei la data de 2 aprilie 1915, in Bucuresti,inclinatia sa spre muzica fiind sesizata de catre cunoscuti inca din timpul scolii, prin participarea acestuia la diverese baluri organizate pentru liceeni. De-a lungul vastei sale cariere (de aproximativ 73 de ani) marele artist a compus si a candtat peste 1.500 de piese, multe dintre ele devenind slagare, reluate si azi de mari interpreti de muzica de petrecere. Gica Petrescu a candtat live pana la varsta de 91 de ani. Cu ocazia implinirii varstei de 88 de ani, Matusalemul muzicii lautaresti a fost decorat de catre presedintele Romaniei din acea perioada – Ion Iliescu – cu Ordinul national Steaua Romaniei in grad de Cavaler, pentru indelungata si prodigioasa cariera artistica pusa in slujba cantecului romanesc, prin care a incântat sufletele a numeroase generatii.
     Artistul care a realizat aproape un secol de muzica s-a stins din viata la 18 iunie 2006, cu cateva ore inainte de gala "Premiile muzicale Radio Romania Actualitati", in cadrul acreia urma sa primeasca un premiu special: "Cantecul e viata mea". Artistul insa nu a ami apucat sa se bucure de acesta, incetand din viata singur, la locuinta sa din capitala, la orele diminetii. Sute de oameni l-au condus pe ultimul drum pentru a-i aduce un omagiu celui care a fredonat vestite piese ca: "Asta seara nimeni sa nu doarma", "As vrea anii tineretii","Casuta noastra", "Canta-mi lautare!",  "Cel mai frumos tango din lume",  "De ce e viata sucita", "Dragi prieteni, sus paharul", "Dragoste, batu-te-ar vina", "Du-ma acasa, mai tramvai", "Fetitele din Bucuresti", "La crasma din Ferentari", "Ionel, Ionelule", "Sanie cu zurgalai", "Sus paharul", "Uite asa as vrea sa mor".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *