Omul zilei – 2 aprilie
2 aprilie 2008
Omul zilei – 5 aprilie
6 aprilie 2008

Omul zilei – 4 aprilie

4 aprilie, carol al II-lea, zalautv, claudia simonLa 4 aprilie 1953 s-a stins din viata Carol al II-lea de Hohenzollern, unul dintre cei mai controversati oameni politici ai Romaniei. Fiu al Principelui Mostenitor Ferdinand si al Principesei Maria, Carol s-a nascut in anul 1893, pe 3 octombrie, la Sinaia, fiind primul Rege din dinastia de Hohenzollern nascut in Romania, botezat conform constitutiei, in religia ortodoxa. Mama lui il descria ca pe un "copil frumos, cu bucle aurii".

     Carol, alintat si Carlita pana la urcarea pe tronul Romaniei, a ramas in istoria nationala ca cel mai controversat dintre cei patru Regi ai Romaniei. Foarte multi au vazut in el principalul vinovat pentru dezmembrarea statului roman la inceputul celui de al doilea razboi mondial. Carol al II-lea a instaurat prima dictatura din Romania secolului al XX-lea. Viata lui aventuroasa a fost criticata de catre toti contemporanii sai, indignandu-i pana si pe cei mai loiali sustinatori ai monarhiei. Carol s-a casatorit pentru prima oara la Odessa cu Ioana Maria Valentina Lambrino, (supranumita si "Zizi" Lambrino), fiica unui general roman; casatoria a fost anulata insa in 1919 dar relatia dintre cei doi a continuat si ulterior s-a nascut un fiu considerat ca ilegitim, Mircea Gregor Carol Lambrino. Apoi Carol s-a casatorit la Atena cu Printesa Elena a Greciei si Danemarcei. In cadrul acestei casatorii s-a nascut, pe 25 octombrie 1921, Printul Mihai. Acest mariaj s-a deteriorat la scurt timp prin aventura regelui cu Elena Lupescu (cunoscuta ca "Magda Lupescu"), fiica lui Nicolas Grünberg, un farmacist evreu, care a adoptat numele de Nicolae Lupescu. Elena Lupescu a fost iniţial soţia ofiţerului de armată Ion Tâmpeanu. Ca rezultat al scandalului, Carol a renuntat la tron in decembrie 1925 in favoarea fiului sau minor, Mihai, care a devenit rege in iulie 1927. Carol si regina-mama Elena au divortat in 1928. Carol a avut de asemenea un fiu cu o necunoscuta, Maria Martini. Pentru toate aceste aventuri istoricii l-au supranumit regele playboy. Martorii oculari afirma chiar ca ar fi avut o aventura si cu o faimoasa prostituata, Foamea Neagra, din cartierul Crucea de piatra, la Bucuresti.

     In ciuda vietii sale amoroase picante, Carol a avut o domnie de 10 ani, timp in care a reusit sa influenteze semnificativ cursul vietii politice romanesti, instaurand pana si o Constitutie, denumita si Constitutia Carlista.
     La 4 aprilie 1953, Carol al II-lea, suferind de cancer, s-a stins din viata in Portugalia, unde traia in exil. Imensa lui avere a fost mostenita de catre Elena Lupescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *