Emil Boc: Susţinerea mediului de afaceri şi păstrarea locurilor de muncă, priorităţi ale Guvernului

Priorităţile legislative ale Guvernului au termen de finalizare în luna martie
11 martie 2010
Motiunea pe tema pensiilor respinsa cu 120 de voturi
24 martie 2010

Emil Boc: Susţinerea mediului de afaceri şi păstrarea locurilor de muncă, priorităţi ale Guvernului

Primul-ministru Emil Boc şi ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri Adriean Videanu au participat, astăzi, la semnarea contractelor pentru primul apel de proiecte pe anul 2010 destinat investiţiilor în întreprinderi mari, valoare totală fiind de 131,52 milioane lei.

 

Şeful Executivului a apreciat că atragerea fondurilor europene şi investiţia publică în infrastructură sunt două direcţii importante pe care poate acţiona România pentru a depăşi criza economică. “Fondurile publice – fie că sunt de la buget, fie de la Uniunea Europeană – pot ajuta economia românească până când mediul privat îşi revine în urma recesiunii. (…) În acest moment, Guvernul României, Ministrul Economiei, al Finanţelor şi al Muncii nu au preocupări mai importante decât susţinerea mediului de afaceri şi păstrarea locurilor de muncă ale românilor. Este prioritatea majoră pe care o avem şi la care lucrăm în fiecare zi”, a subliniat primul-ministru. 

Premierul Emil Boc a menţionat o serie de măsuri guvernamentale luate în sprijinul mediului de afaceri şi păstrării locurilor de muncă: menţinerea cotei unice de impozitare la 16%, a TVA de 19%, neimpozitarea profitului reinvestit, măsurile privind rambursarea TVA. 

De asemenea, primul-ministru a amintit măsurile privind sprijinirea firmelor care angajează şomeri – prin scutirea la plata contribuţiilor de asigurări sociale pe o perioadă de 6 luni -, precum şi sprijinirea autorităţilor locale prin posibilitatea folosirii garanţiilor guvernamentale pentru cofinanţarea proiectelor eligibile din fonduri europene. Premierul Emil Boc a făcut referire, totodată, la Programele „Prima casă”, „Rabla”, „10 case pentru specialiştii din mediul rural” şi construirea locuinţelor prin ANL, menite să susţină economia românească.  

Şeful Executivului a apreciat că măsurile guvernamentale şi respectarea de către autorităţile române a Acordului de împrumut extern au condus la stabilizarea cursului leu/euro, scăderea dobânzilor şi îmbunătăţirea ratingului de către Agenţia Standard&Poor’s (S&P) de la negativ la stabil.

„Sunt lucruri care pot contribui la depăşirea recesiunii economice. Evident, ca orice organism care iese din boală, convalescenţa durează. De aceea, este important ce face statul în acest moment prin susţinerea investiţiilor publice şi prin procesul de atragere a fondurilor europene”, a declarat primul-ministru. 

Şeful Executivului a făcut apel către firmele româneşti să depună documentele necesare pentru obţinerea finanţărilor, astfel încât „banii să poată fi utilizaţi cât mai repede în economia românească”, arătând că Executivul are în lucru o serie de măsuri pentru sprijinirea întreprinzătorilor. În acest sens, premierul a menţionat proiectul de lege pentru sprijinirea tinerilor care înfiinţează o firmă. De asemenea, primul-ministru a arătat că a cerut Ministerului Finanţelor să analizeze posibilitatea funcţionării mecanismului compensării TVA-ului de dat cu cel încasat sau cu alte datorii la bugetul de stat atunci când se plăteşte o datorie a statului de către firme. 

O altă solicitare adresată de premier Ministerului Finanţelor vizează „posibilitatea aşa zisei compensări în trei faţă de bugetul de stat cu privire la datoriile pe care statul le are la dvs. şi dvs. la stat sau prin alţi agenţi economici, astfel încât firme care au de încasat de la stat şi în acelaşi timp de plătit la stat TVA sau alte contribuţii, să nu intre în procedură de insolvenţă sau faliment chiar dacă dvs. trebuia să plătiţi la stat, iar statul vă este dator în acelaşi timp”, a arătat premierul.

Primul-ministru s-a referit, de asemenea, la plata principalului şi nu al accesoriului, atunci când se achită o restanţă către stat. „Dăm posibilitatea ca atunci când ai mers să plăteşti o datorie, să se taie din datoria principală, pentru că aceea este producătoare de dobânzi, de penalităţi. Şi astfel, ajutăm firmele să nu mai intre în procedură de faliment sau insolvenţă”, a explicat primul-ministru. O altă măsură pe care Guvernul o are în vedere vizează simplificarea declaraţiilor fiscale. În acest sens, primul-ministru a arătat că a fost creat un grup de lucru care lucrează la simplificarea declaraţiilor fiscale. 

Biroul de presă 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *