Guvernul doreşte reducerea numărului ordonanţelor de urgenţă

Mirel Talos: Emil Boc pregăteşte o ordonanţă care permite schimbarea directorilor de deconcentrate
8 februarie 2010
Mirel Talos: Guvernul Boc a încercat și va încearca să înșele cetățenii
16 februarie 2010

Guvernul doreşte reducerea numărului ordonanţelor de urgenţă

Şeful Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, domnul Valentin Iliescu, a avut o întâlnire de lucru cu secretarii de stat care răspund de relaţia cu Parlamentul în ministere.

 

 

Întâlnirea – prima de la preluarea funcţiei – a avut drept scop stabilirea unui mod de lucru eficient între Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul şi fiecare minister, în vederea asigurării desfăşurării, în condiţii optime, a procesului legislativ şi a controlului parlamentar, în cadrul relaţiilor constituţionale dintre Guvern şi Parlament.

În acest sens, domnul Valentin Iliescu a prezentat o serie de proceduri la nivelul Guvernului, care stabilesc obligaţii clare pentru miniştri şi secretari de stat, atât în ceea ce priveşte activitatea de legiferare, cât şi în cea de control al Parlamentului asupra Executivului.

Astfel, şeful Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul a solicitat secretarilor de stat ca, „în perioada care urmează, să depună toate eforturile pentru ca activităţile parlamentare care implică participarea părţii guvernamentale – susţinerea proiectelor de lege în plenul celor două Camere, cât şi în comisiile permanente, precum şi a răspunsurilor la întrebări şi interpelări – să fie asigurate la un nivel de reprezentare corespunzător”.

În acest sens, şeful Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul a subliniat că este necesară o participare cât mai activă a secretarilor de stat la susţinerea proiectelor de lege în comisii şi în plenul Camerei Deputaţilor şi al Senatului. „Susţinerea guvernamentală a procesului legislativ trebuie să reprezinte, pentru toate ministerele implicate, o prioritate” a  evidenţiat Valentin Iliescu.

În cadrul activităţii de control al Parlamentului asupra Executivului pe calea interpelărilor şi întrebărilor, s-a solicitat ca răspunsurile la interpelări şi întrebări să fie bine elaborate şi documentate şi să fie prezentate cu respectarea termenelor regulamentare.

Totodată, domnul Valentin Iliescu a ridicat, în cadrul şedinţei, problema ordonanţelor de urgenţă şi le-a atras atenţia secretarilor de stat că  ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate numai în conformitate cu dispoziţiile constituţionale, adică numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată.

„Să nu uităm că, potrivit Constituţiei, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării”, a mai spus Valentin Iliescu. 

Biroul de presă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *