Iesirea Romaniei din recesiune-propaganda ieftina a guvernului Boc

Cu cine ar vota oamenii, daca maine s-ar desfasura alegerile locale?
23 februarie 2011
Mirel Talos: Codul Boc – salarii mici, somaj mare, firme falimentate
14 martie 2011

Iesirea Romaniei din recesiune-propaganda ieftina a guvernului Boc

Guvernul Boc asteapta cu sufletul la gura raportarea statistica a PIB pe primul trimestru din 2011 pentru a decreta iesirea Romaniei din recesiune, conform cu procedura statisticii europene, care cere doua trimestre consecutive de crestere economica pentru a constata iesirea unei tari din recesiune.

Avind in vedere ca Romania a stat in recesiune, etapa severa a crizei, mai mult decit orice alta tara a UE, respectiv mai mult de doi ani, consideram ca nu sunt suficiente doua trimestre consecutive de crestere statistica pentru a decreta iesirea din recesiune.

Cresterea economica de 0.3% din trimestrul IV 2010 este minora si poate cu usurinta intra in eroarea statistica. Cu atit mai mult, daca in trimestrul I 2011 se va inregistra o crestere economica mai mica de 0.3%, intregul demers va fi  unul strict propagandistic. De altfel, compararea celor doua trimestre, I 2011 cu IV 2010 nici macar nu este in avantajul guvernului, din cauza necesitatii realizarii unei ajustari importante de calcul in domeniul agriculturii, unde in primul trimestru din an productia este cu 30-40% mai mica decit in ultimul trimestru al unui an. In aceste conditii, graba guvernului Boc de a decreta iesirea din criza nu poate fi pusa decit in contextul politic in care increderea in guvern, presedinte si PD-L este in cadere libera.

Specialistii recomanda, pe linga compararea a doua trimestre consecutive si compararea trimestru la trimestru, cu anul anterior. Comunicatul INS privind evolutia PIB in ultimul trimestru 2010 din 3 martie arata ca PIB a scazut cu 0.6% in trimestru IV 2010, comparativ cu trimestrul IV 2009.

Scaderea economica trimestrul IV 2010/trimestrul IV 2009 functioneaza pe mai mult de jumatate din ramurile economiei: constructiile (-7%), industria alimentara (-5%), din cauza cresterii TVA care a dus la scaderea consumului si a cererii, industria bunurilor de uz curent (-16,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-5,5%).

Trebuie remarcat de asemenea faptul ca rata inflatiei si-a schimbat directia, principala cauza fiind cresterea TVA de la 19% la 24%, fapt ce a dus la cresterea preturilor cu 2.58% in iulie 2010, prima luna de dupa majorarea TVA. Daca in iunie 2010 rata lunara a inflatiei era 0.16%, in iulie a ajuns la 2.58%. Mentionam faptul ca comunicatul INS privind evolutia PIB din 3 martie arata ca veniturile bugetare din TVA, in loc sa creasca dupa majorarea acestuia, au scazut cu 2.5%.

Cresterea TVA, care e redus veniturile bugetare, a avut consecinte catastrofale asupra economiei:

– cresterea preturilor

– afectarea puterii de cumparare a cetatenilor

– diminuarea veniturilor la buget, din cauza reducerii consumului

Romania a devenit cea mai inflaionista economie din UE, aceasta fiind in rata lunara de 8% in ianuarie 2011.

PNL considera ca pe ansamblul guvernelor Boc, managementul economiei romanesti este un dezastru si previne cetatenii asupra demersului propagandistic pe care il incearca guvernul Boc, folosindu-se de cifre nerelevante, pentru a decreta iesirea Romaniei din recesiune.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *