Mirel Talos: Codul Boc – salarii mici, somaj mare, firme falimentate

Iesirea Romaniei din recesiune-propaganda ieftina a guvernului Boc
14 martie 2011
Mirel Talos: Care a fost efectul cresterii TVA de la 19% la 24% asupra incasarii?
14 martie 2011

Mirel Talos: Codul Boc – salarii mici, somaj mare, firme falimentate

Motiunea de cenzura ce va fi votata miercuri vizeaza atit modificarile aduse Codului Muncii cit si procedura asumarii, abuzata de catre guvernul Boc.

Guvernul PDL condus de Emil Boc abuzează în continuare de prevederile articolului 114 din Constituţia României, transformând procedura angajării răspunderii dintr-o metodă excepţională a puterii executive într-una uzuală în raporturile sale cu Parlamentul. Pentru a susţine această afirmaţie este suficient să ne uităm pe statisticile ultimilor ani pentru a vedea că: în perioada 2000-2004 guvernul Năstase şi-a angajat răspunderea de trei ori în faţa Parlamanetului, în perioada 2005 – 2006 guvernarea PNL- PDL tot de trei ori, pentru ca guvernarea Tăriceanu să folosească această formulă o singură dată. Din 2009 încoace, Guvernul PDL condus de Emil Boc şi-a angajat răspunderea de nu mai puţin de zece ori, angajarea pe Codul Muncii fiind a unsprăzecea oară când este folosită această procedură.

Spre deosebire de asumarile anterioare, aceasta este facuta de un guvern care are in fruntea sa un prim-ministru pentru care presedintele tarii cauta, oficial, un inlocuitor, de un prim-ministru pe care o parte importanta din propriul partid doreste sa-l schimbe, un prim-ministru cu credibilitate publica aproape zero.

Consideram ca nu se justifica sub nici o forma urgenta in cazul Codului Muncii. Problema crizei economice in Romania nu sunt raporturile de munca ci absenta masurilor de stimulare a activitatii economice. In perioada 2005-2008 in Romania s-au facut investitii straine de 35 miliarde de euro pe actualul Cod al Muncii, pe care nimeni nu l-a solicitat a fi schimbat. Ca de obicei, pentru propria-i incapacitate economica, guvernul cauta tapi ispasitori si ii prezinta propagandistic drept vinovati.

Prin felul in care este elaborat acest Cod al Muncii se demonstreaza ca guvernul nu a inteles esenta reglementarilor de munca: Codul Muncii trebuie sa asigure echilibrul intre interesele salariatilor si ale angajatorilor. Modificarile propuse, culmea, nu au fost solicitate si nu sunt sustinute nici macar de patronate, cu atit mai putin de sindicate. Aceste modificari pot avea insa drept consecinta miscari sociale, scaderea productivitatii muncii, pe fondul nemultumirii salariatilor, falimentarea multor societati.

Prevederile care afecteaza salariatii si angajatorii sunt:

–          extinderea excesiva a contractelor pe perioada determinate si a celor de munca temporara

–          marirea perioadei de proba la angajare, de la 30 la 90 de zile, care alaturi de eliminarea oricarei restrictii in repetarea acestei proceduri, poate duce la abuzuri

–          eliminarea contractului colectiv de munca

–          prelungirea timpului de lucru zilnic peste 8 ore si saptaminal peste 40 de ore, cu media pe 4 luni de maximum 48 de ore, care vor reduce ocuparea fortei de munca

–          eliminarea informarii sindicatelor in conflictele concedierile collective

–          eliminarea preavizului

Un guvern care in 2 ani a pierdut peste 600.000 de locuri de munca forteaza un efect de propaganda prin modificarea Codului Muncii pe care o prezinta drept solutia relansarii economice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *