Inchiderea Fabricii Nokia:2000 de oameni care isi pierd locurile de munca

M.Talos: Lipsa investitiilor va condamna Romania la o criza economica prelungita
30 septembrie 2011
M.Talos: Guvernul ramane pasiv si iresponsabil
9 octombrie 2011

Inchiderea Fabricii Nokia:2000 de oameni care isi pierd locurile de munca

· În ultimii trei ani, România nu a mai avut niciun investitor străin important, iar cei care se află deja aici au început să plece. La Cluj, de exemplu, investitori importanţi precum Bechtel, IBM şi URSUS au decis să încheie afacerile începute aici pe

vremea administraţiilor anterioare celei PD. Nu a existat niciun fel de deschidere a autorităţilor române de a discuta cu aceşti investitori, iar în urma nepăsării PD  zeci de mii de oameni au ajuns şomeri.

 

· În continuare asistăm la acceeaşi atitudine iresponsabilă şi pasivă din partea guvernului.

· Anul trecut, Nokia a fost una dintre firmele cu cele mai mare cifre de export din România. Plecarea unui investitor atât de important din România transmite un semnal îngrijorător celorlalţi investitori străini, care se află deja aici, dar mai ales celor care ar dori să vină în România.

· Deşi Emil Boc ştie acest lucru, guvernul nu a luat nicio măsură, nu a venit cu nicio soluţie care să preîntâmpine sau limiteze efectele unor decizii similare.

· Plecarea Nokia va avea şi efecte sociale majore. Vor fi afectaţi nu doar cei peste 2000 de oameni care îşi pierd locurile de muncă şi familiile lor, ci şi întreaga zonă, prin dispariţia veniturilor substanţiale care se încasau la bugetul local. Pe lângă numărul mare de disponibilizaţi de la fabrica din Jucu, sunt zeci de firme locale care colaborau cu Nokia, care acum vor genera alţi şomeri.

· La începutul anului 2011, actuala guvernare promitea relansarea economică, speranţele fiind legate de industrie, mai exact prin relocarea unor industrii din China către România. Iată că acum ţara noastră a devenit punctul de plecare a delocărilor acestor industrii. Tendinţa este ca firmele să fie înscrise în Bulgaria, iar firmele străine care au făcut investiţii în România să plece.

· Prin contractul cu finlandezii de la Nokia, statul român, în speţă Consiliul Judeţean Cluj-Napoca, s-a obligat să facă o pistă pentru aeroportul din Cluj şi un terminal cargo la acelaşi aeroport, astfel încât investitorul de la Jucu să-şi reducă cheltuielile legate de transportul de marfă (făcut până în momentul deciziei de închidere a fabricii pe ruta Cluj-Budapesta). Mai mult, s-a promis realizarea unei şosele rapide între Jucu şi Cluj. Niciunul dintre proiectele convenite cu guvernarea liberală din acea perioadă nu a fost realizat de actuala administraţie a Clujului, condusă de pedelistul Alin Păunel Tişe, finul premierului Boc.

· Deschiderea fabricii Nokia de la Jucu, în februarie 2008, a fost un succes al guvernării liberale, atât pe plan local (preşedintele CJ Cluj din acea vreme era liberalul Marius Nicoară), cât şi naţional. În acel moment se prognoza că venirea finlandezilor de la Nokia în România va atrage după sine crearea a 15.000 de noi locuri de muncă.

· Reamintim faptul că mutarea fabricii Nokia la Jucu a stârnit ample proteste în Bochum, Germania, acolo unde finlandezii au decis să investească iniţial. Decizia celor de la Nokia a demonstrat clar gradul mare de credibilitate pe care România îl avea în exterior în timpul guvernării PNL.

· Lipsa unor strategii pentru atragerea investitorilor străini din timpul guvernării PDL continuă să îşi arate efectele, decizia celor de la Nokia de a pune lacătul pe fabrica de la Jucu fiind încă o palmă dată actualei puteri de către investitorii străini.

 

Mirel Talos, deputat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *