Lege pentru prevenirea intolerantei religioase

Mirel Talos: Afirmatiile presedintelui Traian Basescu sunt inacceptabile
18 aprilie 2011
Boc prezent joi la Simleul Silvaniei
4 mai 2011

Lege pentru prevenirea intolerantei religioase

Libertatea de exprimare si libertatea practicarii religiei sunt valori fundamentale ale societatii democratice stabilite in Romania dupa 1989. Alaturi de alte forme practice ale libertatii, si acestea

 

doua se supun principiului general valabil pe care sunt construite societatile liberal-democratice, anume ca libertatea individului se poate desfasura pina la limita la care afecteaza libertatea celorlalti. Aceste limitari sunt sursa tuturor prevederilor legale menite sa asigure convietuirea sociala si toleranta. Intre acestea un loc important il ocupa toleranta religioasa. Religia este un element important al personalitatii umane iar acceptarea credintelor religioase diferite trebuie sa fie general acceptata si practicata si, pe cale de consecinta, orice atitudine publica ostila sau dafaimatoare trebuie limitata. Sensibilitatea religioasa a practicantilor unei religii trebuie protejata de institutiile statului, in interesul general al convietuirii publice. Prezenta initiativa legislativa incearca sa limiteze atitudinile publice ostile inter-religioase, cu exceptia celor care se incadreaza in limitele firesti ale dezbaterilor teologice sau atunci cind contextual este unul de natura artistic, situatie in care publicul trebuie prevenit dinainte.

MIREL TALOS

Deputat PNL

Lege pentru prevenirea intolerantei religioase

Art.1. – (1) Statul garanteaza libertatea religioasa si libera practica a oricarei forme de cult religios, in limitele legii.

Art.2 – (1) Pentru asigurarea unui climat de toleranta religioasa precum si pentru  promovarea respectului intre practicantii tuturor cultelor religioase, cetatenii sunt obligati sa aiba un comportament tolerant si responsabil fata de celelalte culte religioase si fata de practicantii acestora, in spiritul libertatilor constitutionale si al normelor de convietuire sociala.

(2) Prin”comportament intolerant religios” se inteleg acele gesturi, fapte, activitati, discursuri, comunicari scrise ori vorbite, directe sau indirecte care, indiferent de modul de exprimare – public/privat, internet/posta electronica – prin puternica lor incarcatura religioasa, incita la comportamente violente, de negare sau de ridiculizare a drepturilor religioase ori a membrilor altor culte/comunitati religioase recunoscute legal.

Art.3 – (1) Este interzisa adoptarea unui comportament intolerant religios in legatura cu, ori privind: divinitatea, formele de cult, textele fundamentale religioase, arhitectura religioasa, personalitati teologice, evenimente istorice religioase, elemente de vestimentatie religioasa, precum si in legatura cu orice elemente, bunuri ori simboluri ce reprezinta forme materiale sau ideale de exprimare a unei religii.

(2)  Slujbele religioase, dezbaterile religioase si orice alte forme de evenimente de natura religioasa desfasurate in locurile publice/private trebuie sa respecte valorile fundamentale ale celorlalte religii.

Art.4 (1) Prin exceptie, nu este considerat comportament intolerant religios, orice demers  intreprins cu buna credinta intr-un scop exclusiv artistic daca destinatarul repectivului demers artistic este explicit atentionat la inceputul evenimentului public sau operei de arta, prin opera de arta intelegandu-se tot ceea ce este rezultatul finit al fenomenului artistic ce include : arte plastice, arte vizuale, arte teatrale etc. 

Art.5 (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 2.000 lei 4.000 lei urmatoarele fapte:

a) efectuarea de acte, gesturi ori tinerea unor discursuri private care ridiculizeaza drepturile religioase ori membrii altor culte/comunitati religioase recunoscute, daca ulterior au ajuns la cunostiinta opiniei publice indiferent pe ce cale;

(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 4.000 lei 40.000 lei urmatoarele fapte:

a) incitarea prin acte, fapte, comportamente ori discursuri publice, la violenta impotriva membrilor unei alte comunitati religioase;

b)  distrugerea in public a unor bunuri ori simboluri ce reprezinta forme materiale sau ideale de exprimare a unei religii ori cult religios recunoscut;

(3) Constatarea si atacarea in justitie a proceselor verbale de contraventie se face potrivit OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

Art.6. (1) Fapta oricarei persoane de a tine discursuri publice sau private prin care instiga la  violenta, membrii unei comunitatii religioase, instigare ce a avut drept urmare declansarea unor violente reale si efective impotriva altei comunitati religioase, constituie infractiunea de intoleranta religioasa si se pedepseste cu amenda penala cuprinsa intre 10.000 si 50.000 lei sau inchisoarea cuprinsa intre 1 an si 3 ani.     

(2) In toate cazurile in care instigarea la violenta a fost urmata de efectuarea unor acte de violenta din partea unor grupuri/comunitati de persoane ce a avut drept consecinta producerea unor prejudicii materiale sau morale, instigatorul prevazut la art.6 alin.(1) raspunde in solidar cu persoanele instigate pentru intreg prejudiciul produs.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *