Mirel Talos: Educatia nu este o prioritate pentru guvernarea Basescu – Boc – Udrea

Mirel Talos: Cresterea impozitarii si a contributiilor sociale reprezinta o marca a prostiei
7 septembrie 2010
Esecul motiunii de cenzura:”Premiera rusinoasa pentru istoria democratiei romanesti”
28 octombrie 2010

Mirel Talos: Educatia nu este o prioritate pentru guvernarea Basescu – Boc – Udrea

Educația nu este o prioritate pentru guvernarea Băsescu – Boc – Udrea. Este o prioritate pentru UDMR iar Legea Educației a devenit astăzi obiect al șantajului politic cu care actuala putere își asigură

 

majoritatea și așa fragilă. Modul în care este gestionat acest domeniu reprezintă o dovadă suplimentara a incompetenței actualei guvernări. Guvernarea Boc – Udrea a folosit tema reformei educației doar în scopuri electorale, ma refer in primul rind la promisiunea demagogică a majorării cu 50 % a salariilor cadrelor didactice, făcuta doar pentru ca PD să poată câștiga alegerile în 2008.

Actuala Lege a educației a fost concepută pe ascuns, în laboratoarele PD-UDMR, fără consultarea factorilor responsabili în domeniu, fără niciun fel de dialog social. Mai grav, Guvernul a stabilit forma finală a noii Legi cu doar o noapte înainte de procedura de asumare. Tot ceea ce e nou în această lege, cu care Guvernul se prezintă în Parlament, e prost.

PNL este impotriva procedurii de asumare in cazul unei legi atit de importante. Va reamintesc faptul ca in septembrie 2009 Guvernul Boc si-a asumat raspunderea pe o alta forma a Legii Educatiei. PNL a contestat la Curtea Constitutionala asumarea raspunderii si Curtea, in motivarea deciziei din 18 decembrie 2009, cand a declarat neconstitutionala Legea educatiei, a apreciat ca „asumarea raspunderii nu era oportuna si ca dezbaterea in procedura obisnuita in Parlament ar fi permis societatii civile implicarea in problema educatiei nationale.”

Va mai reamintesc faptul ca Judecatorii Curtii au retinut, in motivare, ca „atunci cand exista o majoritate parlamentara care rezulta din faptul ca partidele respective au format Guvernul, adoptarea sub forma asumarii raspunderii nu e oportuna, cu atat mai mult cu cat intrarea in vigoare a acestei legi nu se face imediat, ci pentru anul preuniversitar si universitar 2010-2011. In plus, Curtea constata ca dezbaterea in procedura obisnuita in Parlament, nu numai ca ar fi fost beneficiara unor amendamente, dar ar fi permis implicarea societatii civile in problema educatiei nationale.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *