M.Talos: Peste un milion de familii vor fi obligate, in plina iarna sa locuiasca in frig

M.Talos: Racolari masive practicate de UNPR in randul primarilor din Romania
9 octombrie 2011
M.Talos:Este tot mai vehiculata in spatiul public ideea impozitarii tuturor pensiilor
11 octombrie 2011

M.Talos: Peste un milion de familii vor fi obligate, in plina iarna sa locuiasca in frig

Respingerea la Senat a motiunii simple pe tema eliminarii subventiei la incalzire nu inseamna ca PNL si USL nu sunt in continuare preocupate de consecintele acestui fapt pentru romani.

Pretenţia Guvernului de a face ordine în subvenţiile şi ajutoarele pentru încălzire nu este decât o măsură de introducere a frigului şi îngheţului în casele românilor, o măsura de scădere a nivelului de trai pentru toate familiile care primesc caldură şi apă caldă în sistem centralizat, o subminare a clasei mijlocii din mediul urban.

Prin anularea subvenţionării de către Guvern a 45% din preţul combustibililor consumaţi pentru producerea căldurii şi apei calde în sistem centralizat, asa cum se prevede în ordonanţa guvernamentală, factura pentru căldură va creşte, în medie, cu 60%, dar în unele cazuri şi localităţi creşterea va fi de la simplu la dublu sau chiar la triplu, în raport cu iarna trecută.

Prin subventia guvernamentala familiile modeste erau ajutate să aibă căldură şi apă caldă în locuinţe şi familiile din clasa mijlocie inferioară îşi păstrau, cu dificultate, statutul. În concepţia aiuritoare a actualei puteri, românii cu 8 milioane de lei venit lunar sunt bogaţi, astfel că România devine, în acest fel, cea mai bogată ţară din lume.

Retragerea subvenţiei are consecinţe politice, economice şi sociale cu mult mai mari, mai grave şi mai dureroase decât “economia” la buget. Guvernul afirmă că va realiza, prin anularea subvenţiei guvernamentale la cădură, o “economie” de 500 milioane lei. De fapt, aceşti bani vor fi aproape în totalitate plătiţi de cei cu venituri scăzute şi de o categorie de cetăţeni cu venituri mai mari decât pragul sărăciei, aşa-zişi “candidaţi” pentru categoria clasei mijlocii emergente. Efectul acestei false ”economii” va fi agravarea sărăciei celor mai săraci şi diminuarea serioasă a ponderii clasei mijlocii din urbanul mare şi mijlociu.

Dacă pentru faptul de a avea în casă o imprimantă, un televizor, un telefon mobil sau un alt obiect de uz casnic, pe care fostul ministru Sebastian Lăzăroiu le consideră de lux, nu ai voie să primeşti subvenţie la încălzire, atunci este limpede că de acest ajutor nu vor beneficia nici pe departe cele câteva sute de mii de persoane, aşa cum se laudă Guvernul. Eliminarea subvenţiei la caldură afectează grav populaţia şi conduce, din punct de vedere tehnic, economic şi social, la desfiinţarea sistemului centralizat de termoficare.

Concluziile previzibile ale acestei ordonante suntv evidente. Le enumerăm pe cele mai importante:

·        Peste un milion de familii vor fi obligate, în plină iarnă, să locuiasca în frig, fără apă caldă sau să plătească facturi insuportabile la energia termică;

·         Va creşte numărul restanţierilor la plata facturilor la utilităti şi implicit valoarea creanţelor şi arieratelor însistem;

·         Va fi încurajată creşterea numărului debranşărilor de la sistemul centralizat;

·        Producătorii şi distribuitorii de agent termic se vor confrunta cu dificultăţi financiare insurmontabile, datorită întârzierilor şi restanţelor la plata facturilor;

·        Se creează premisele falimentului agenţilor economici din domeniul producerii şi distribuţiei agentului termic în sistem centralizat, a dispariţiei producătorilor actuali de energie în cogenerare;

Mirel Talos, deputat PNL

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *