Asaltul USL asupra bugetului si asupra justitiei din Romania…DREPTATE PANA LA CAPAT!!!

Probleme de finantare a unitatilor scolare
16 decembrie 2013
PROGRAM SPECIAL DE LUCRU LA AJOFM
16 decembrie 2013

Asaltul USL asupra bugetului si asupra justitiei din Romania…DREPTATE PANA LA CAPAT!!!

Martea neagra pentru democratia din Romania, arata astfel:

Codul Penal a fost masacrat, legea pentru Rosia Montana a picat la vot, legea amnistiei pentru infractori a fost retrasa, legea lobby-ului a fost amanata, televiziunea publica a fost decapitata….si asta nu e totul!

Dar sa le luam pe rand:

1. Cele doua modificari ale Codului Penal: USL a schimbat definitia „conflictului de interese”, a scos parlamentarii si presedintele din randul „functionarilor publici” si a micsorat termenul de prescriptie speciala. Modificarile la Codul Penal,

au fost facute intr-un mare secret. Modificarile au fost facute luni noapte, intr-o sedinta netransparenta a Comisiei Juridice din Camera Deputatilor.

Pretextul pentru modificarea Codului Penal a fost o initiativa legislativa din 2011, care prevedea eliminarea din Codul Penal a unei prevederi declarate neconstitutionale.

Practic, parlamentarii USL au schimbat definitia „conflictului de interese”, au scos actele administrative din sfera sa, au micsorat pedeapsa maxima de la 5 la 3 ani, au scos parlamentarii, presedintele si profesiile liberale (primarii si sefii de CJ fiind inclusi in aceasta categorie pentru ca sunt ordonatori de credite), din randul functionarilor publici, au micsorat termenul prescriptiei speciale si au marit la maxim perioada in care un inculpat care isi acopera prejudiciul integral poate beneficia de reducerea pedepsei.

Care sunt mizele acestor modificari aduse codului penal:• Miza majora: prin scoaterea parlamentarilor din randul functionarilor publici acestia nu vor mai putea fi cercetati de DNA sau Parchet pentru fapte de coruptie care se aplica functionarilor publici, cum ar fi abuzul in serviciu, dar si alte fapte cum ar fi conflictul de interese.

• A doua miza majora: scoaterea actelor administrative din sfera „Conflictului de interese”. Scotand actele administrative din

sfera conflictelor de interese, practic aceasta institutie juridica a fost golita de continut.Practic, primarii sau ministrii nu mai pot fi acuzati de conflict de interese. Un contract de achizitie publica (care sunt acte administrative bilaterale), o hotarare de consiliu, o dispozitie de primar, ordin de ministru sau un contract administrativ asa cum sunt majoritatea celor incheiate de autoritatile publice, intra toate in categoria „actelor administrative”, care tocmai au fost scoase din sfera conflictelor de interese.

• Mai exista un motiv pentru care actele administrative au fost excluse din sfera conflictelor de interese. Parlamentari care si-au angajat rudele pe cabinet (cele 19 cazuri sesizate de ANI la Parchet) vor scapa de acuzatii, fapta fiind practic dezincriminata. 14 cazuri nu vor mai fi trimise in judecata, iar celelalte cinci vor primi cel mai probabil achitare, benficiind de legea penala favorabila.

Prin cea dea doua lege de modificare a Codului penal, trecută cu 266 de voturi pentru şi 32 împotrivă, deputaţii majoritatii negre au redefinit conflictul de interese, astfel încât aleşii locali – primari, consilieri sau şefi de Consilii Judeţene, dar şi miniştrii să scape de răspundere penală atunci când, folosindu-se de funcţia lor, iau o decizie în avantajul lor sau al familiilor.

Mai concret, este vorba, în principal, de atribuirea de contracte din bani publici, pentru care nu vor mai fi obligaţi să dea nicio explicaţie, pentru că au fost excluşi din categoriile care intră sub incidenţa conflictului de interese sub paravanul emiterii, aprobării sau adoptării actelor administrative.

Aceasta este de fapt legatura intre modificarile aduse Codului penal si gugetul USL pentru anul electoral 2014.

Miza este să se dea liber la furat din banii publici.Oricat de mult ai ura institutii precum ANI, DNA, Parchet, nu inteleg cum

poti ura Romania. Cum poti reteza sansele Romaniei sa mearga inainte intr-un parcurs europen firesc. Oricati ortaci certati cu legea ai avea tu d-le parlamentar (inclusiv de Salaj), nu ai dreptul sa amenetezi viitorul copiilor nostri.

PDL a depus joi, 12.12.2013, două contestaţii la Curtea Constituţională care ataca articolul 253 Cod Penal (conflictul de interese) asa cum a fost votatmarti in Camera Deputatilor, respectiv articolul 147 Cod Penal (definitiefunctionar public) si articolul 309 Cod Penal (referitor la prejudiciulcauzat prin comiterea de infracţiuni) prin semnăturile a 50 de deputaţi. PDL

considera ca modificările la Codul penal sunt neconforme cu prevederile articolelor 1 şi 16 din Constituţie. PDL contestă şi faptul că proiectele nu au avut avizul CSM, care este obligatoriu în cazul în care acestea vizează activitatea organizării judecătoreşti.

2. Legea minelor, Legea 85/2003 care stabilea cadrul legal prin care Rosia Montana Gold Corporation putea incepe exploatarea zacamintelor aurifere de la Rosia Montana, a picat. EXPLICATII…

3. Controversatul proiect al amnistiei si gratierii, dupa presiunea publica uriasa determinata de impunerea proiectului pe ordinea de zi fara o dezbatere prealabila, a fost retras de pe ordinea de zi. Legea amnistiei si gratierii, promovata de PSD si PC, ar putea elibera din inchisoare infractori de drept comun si politicieni.

Situatia este fara precedent in istoria celor 24 de ani de democratie in Romania. Doar Ceasuscu, in momentul in care a simtit ca i se apropie sfarsitul, a procedat la fel. De fapt USL incearca scape de inchisoare mii de infractori de drept comun, dar si politicieni condamnati pentru fapte de coruptie.

 

PDL decide luni in CDN daca intra in greva parlamentara, in conditiile in care USL introduce saptamana viitoare pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, acest proiect de lege.

Oricat de drag ti-ar fi Nastase, Voiculescu, Dragnea si alti zeci de politruci, nu avem voie sa trimitem in libertate peste 7000 de detinuti, pt un motiv pueril: puscariile sunt prea aglomerate!?!

4. Legea lobby-ului (a fost intoarsa la comisia juridica): Ar fi dus la distorsionarea completa a pietei si…ATENTIE…parlamentari ar fi trecuti in categoria, lobby-sti. EXPLICATII…

5. Televiziunea Romana a fost decapitata….EXPLICATII Reactiile misiunilor diplomatice, ale CE, ale ONG-urilor, ale institutiilor

respectate la nivel European au fost fara precedent de dure la adresa Romaniei.

USL nu se va oprii aici: saptamana viitoare vor incerca sa termine ce nu au reusit in aceasta saptamana, in plus vor intra in plen, legea PPP, legea salubrizarii, OUG 57/3013…si cine stie ce surprize vom mai avea!!!

Vă mulţumesc! Preşedinte PDL Sălaj

Reacție SUA:

· ”Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nici o ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse.”

· ”Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României.”

· ”Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească.”

 

Reacție Olanda: · „Ambasada Regatului Ţărilor de Jos urmăreşte cu îngrijorare amendamentele (la Codul Penal, n.r.) şi aşteaptă evoluţiile viitoare.”

 

Reacție Marea Britanie: · ”Cred că ANI și DNA au avut realizări foarte importante pentru România. De fapt, aceste instituții sunt motorul reformei în viața publică din România și este important că și ANI și DNA au sprijinul din partea tuturor, inclusiv sprijinul din partea politicienilor. Eu sper că vom avea de la Parlament un angajament consistent în sprijinul pentru lupta împotriva

corupției.”

 

Reacție DNA:· „Legislatia romana va intra in contradictie flagranta cu dispozitiile conventiilor internationale anticoruptie pe care Romania le-a ratificat in anul 2002, respectiv 2004: Conventia penala impotriva coruptiei a Consiliului Europei si Conventia ONU asupra coruptiei.”

 

Reacție ONG-uri (APADOR-CH, ActiveWatch, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet şi Centrul pentru Jurnalism Independent):

· „Această decizie, luată fără consultare publică, aruncă la coş zece ani de eforturi ale societăţii pentru dezincriminarea insultei şi calomniei. Ea elimină România din rândul democraţiilor care nu acceptă ideea că un om poate să fie condamnat penal pentru cuvintele lui.“

Reacție Germania: · „Ambasada Republicii Federale Germania la Bucuresti sprijina eforturile continue de combatere a coruptiei ale guvernului Romaniei si ale organelor de urmarire penala. Din perspectiva noastra, este decisiv ca activitatea

diferitelor institutii care sprijina, protejeaza si dezvolta statul de drept – ca de ex. ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constitutionala – sa se desfasoare fara presiune politica si neingradit.”

 

· ”Integritatea celor care imbraca functii publice, intre care se numara si parlamentarii, constituie – si dincolo de aspectele de natura penala – un important semnal pentru dezvoltarea unei culturi politice a responsabilitatii in Romania. Pe acest fundal, urmarim cu atentie si ingrijorare actualele masuri legislative.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *