Atentie la oua, carne si produse din lapte

Sacrificarea mieilor în locuri special amenajate temporar: Hereclean, Simleu, Jibou
17 martie 2010
Diferit nu inseamna sa fi bolnav
18 martie 2010

Atentie la oua, carne si produse din lapte

Ouă şi produse din ouă destinate consumului uman
– identificarea şi monitorizarea tuturor producătorilor şi comercianţilor care valorifică ouă pentru consum uman şi a tuturor fermelor producătoare şi a centrelor de ambalare  ouă;

– verificarea condiţiilor privind transportul ouălor care trebuie efectuate numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi suspendarea autorizării sanitare veterinare pentru mijloacele de transport care nu mai îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare;

– verificarea depozitării şi comercializării ouălor şi interzicerea desfăşurării activităţii în spaţii improvizate în care nu este asigurată temperatura şi starea de igiena corespunzătoare;

– interzicerea comercializării ouălor care nu provin din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu Regulamentul nr. 589/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului nr. 1234/2007 cu privire la standardele de comercializare aplicabile ouălor.

– efectuarea examenului ovoscopic de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru ouăle valorificate de către producătorii particulari precum şi verificarea modului în care sunt îndeplinite condiţiile de desfacere a acestora în pieţele agroalimentare;

– interzicerea comercializării ouălor cu coaja crapată sau lovită, retragerea de la vânzare a acestora şi dirijarea pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscarea sau distrugerea acestora;

– verificarea modului în care sunt marcate ouăle, conform cu prevederile Regulamentului CE nr.589/2008 privind regimul de comercializare a ouălor. 

Lapte si Produse din lapte

Comercializarea laptelui şi brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se realizează in baza documentelor de inregistrare sanitară veterinară, eliberate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final,  sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui

Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sanătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele,completate de către medicii veterinari de liberă practică din localităţile de origine.

Brânzeturile destinate comercializării directe către consumatorul final de către producătoriiagricoli, pot fi expuse la vânzare, în spaţiile special amenajate în pieţe agroalimentare şi târguri, in vitrine destinate acestui scop,în recipiente (tăvi)confectionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic,ceramică,etc).

Brânzeturile trebuiesc  protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata maturării, transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final(exemplu:în recipiente din material plastic,pungi sau saci din plastic incolore,etc).Sunt permise transportul şi păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor, în recipiente confecţionate tradiţional din lemn(putini), cu condiţia că acestea să fie curate şi identificate corespunzător, pentru prevenirea contaminării şi asigurarea trasabilitătii produselor.

Comercializarea directă către consumatorul final în pieţele agroalimentare şi târguri, a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentar,hârtie cerată alimentară,etc), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător.

In vederea asigurării trasabilităţii brânzeturilor comercializate către consumatorul final, acestea trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii ,data obţinerii, etc.

În acest sens, se pot utiliza metode diferite de etichetare, cum ar fi:

-aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive;

-utilizarea de pungi imprimate ;

-afişarea in momentul expunerii la vânzare şi pe toată perioada comercializării a unor informaţii înscrise pe tăblite şi/sau panouri aplicate deasupra sau în dreptul produsului prezentat.

Laptele şi brânzeturile obţinute de către producătorii agricoli trebuie să fie sigure pentru sănătatea consumatorilorşi să nu conţină germeni patogeni care să producă toxiinfecţii alimentare la om.

Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea  şi comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute de producătorii agicoli.  Alte produse sau alimente de origine animala

Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară  veterinară a pieţelor agroalimentare în care producătorii particulari expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoţite de documente care să ateste provenienţa acestora şi a alimentelor care în urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzătoare.

Se va interzice comercializarea produselor şi a alimentelor de origine animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare.

De asemenea, se va verifica modul în care se efectuează marcarea şi certificarea produselor de origine animală având în vedere prevederile Ordinului ANSVSA nr. 10/2008.

Depozitarea şi transportul cărnii proaspete

Carnea provenită din abatoarele autorizate va fi depozitată cu respectarea condiţiilor de igienă şi a condiţiilor de temperatură  prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 852/2004 şi în Regulamentul (CE) nr. 853/2004.

Carnea provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor va fi comercializată direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare şi marcare. Este interzis transportul cărnii în alte locuri în scopul comercializării, precum şi expunerea pentru o perioadă prelungită de timp la temperatura mediului ambiant.

Referitor la colaborarea cu alte autorităţi şi nominalizarea persoanelor responsabile

În scopul prevenirii încălcării legislaţiei sanitare veterinare şi protecţiei sănătăţii consumatorilor, DSVSA Salaj va colabora cu celelalte autorităţi competente cu atribuţii în controlul produselor alimentare,in baza protocolului stabilit cu sarcini concrete. 

DIRECTOR COORDONATOR,                                    SEF SERVICIU,

Dr.Turcas Marcel                                                            dr.Chindris Vasile

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *