Sacrificarea mieilor în locuri special amenajate temporar: Hereclean, Simleu, Jibou

Facilităţile fiscale care se acordă investitorilor persoane juridice
17 martie 2010
Atentie la oua, carne si produse din lapte
18 martie 2010

Sacrificarea mieilor în locuri special amenajate temporar: Hereclean, Simleu, Jibou

Spaţiile avizate temporar(SC SICILIANA SIMLEU,SC CERESPAN JIBOU, Hereclean) pentru sacrificarea mieilor trebuie să dispună de următoarele facilităţi :

– separare fizică, astfel încât sacrificarea mieilor să nu producă disconfort cumpărătorilor;

– spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilităţi după caz de adăpare;

– sistem de alimentare cu apă potabilă şi apă caldă;

– facilităţi de colectare şi stocare în vederea dirijării la unităţi de ecarisare a sângelui şi subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor;

– facilităţi de colectare a materialelor cu risc specific (splina şi ileonul de la ovinele de toate vârstele, craniul inclusiv creierul şi ochii, amigdalele şi măduva spinării de la ovinele în vârstă de peste 12 luni), şi de dirijare a acestora la unităţi de incinerare. Dirijarea subproduselor la unităţile de ecarisare şi a MRS-urilor la incineratoare intră în responsabilitatea primăriei sau administratorului locului de sacrificare, pentru care va prezenta medicului veterinar oficial confirmarea din partea unităţii de transformare.

Aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel se va face numai după  efectuarea examinării post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară-veterinară a locului amenajat pentru sacrificarea mieilor.

Pentru carnea de miel produsă în spaţiile amenajate temporar de către administraţiile pieţelor, D.S.V.S.A. judeţene vor asigura mărci de sănătate, de formă rotundă, conform ordinului ANSVSA nr. 10/2008.

Funcţionarea acestor locuri de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 24.03 – 04.04.2010.

Este interzisă organizarea de locuri speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii pe motive de sănătate a animalelor.

 

În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sarbătorilor Pascale, când în mod tradiţional consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, este necesară intensificarea acţiunilor de supraveghere sanitară veterinară. Ca urmare, se impune întreprinderea unor măsuri suplimentare concentrate asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, precum şi alte produse sau alimente de origine animală.

In acest sens, DSVSA Salaj  dispune următoarele măsuri:

I. Referitor la măsurile tehnico-administrative :

În baza unui program de lucru stabilit de directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, care să includă toţi medicii veterinari cu atributiuni de control din cadrul DSVSA, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi circumscripţiilor sanitare veterinare zonale, în perioada premergătoare sărbatorilor Pascale va fi verificat modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică şi va fi sancţionată orice încalcare a prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Totodată, la nivelul DSVSA, la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi la circumscripţiile sanitare veterinare zonale, în perioada 24.03 – 04.04.2010  va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

DSVSA a notificat Institutia Prefectului judetului Salaj asupra masurilor luate si a Programului de inspectii si control in comun cu alte autoritati (DSP,OPC)

În vederea desfaşurării corespunzătoare a acestor acţiuni, direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor va informa primăriile asupra riscurilor pentru sănătatea publică ce decurg în cazul tăierii animalelor în spaţii neaprobate şi fără supraveghere sanitară veterinară.

Târgurile de animale si punctele de sacrificare a mieilor organizate in judet si autorizate pentru o perioada de 10 zile, cu aprobarea primăriilor şi avizul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, vor fi supravegheate permanent de medici veterinari oficiali pe toată durata funcţionării acestora.

În toate unitatile în care va fi valorificată carnea şi alte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.

În cazul în care cu ocazia controalelor sanitare veterinare se constată că în târgurile de animale, în pieţele agroalimentare, în unităţile de procesare sau în unităţile de desfacere nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti vor aplica măsura suspendării activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi vor aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.
Masuri referitoare la produsele de origine animală  :

A. Carnea de miel

– identificarea şi monitorizarea tuturor producătorilor şi comercianţilor care taie miei şi prelucrează carne de miel precum şi a tuturor fermelor sau gospodăriilor particulare de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere;

– controlul stării de sănătate al animalelor şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor sănătoase, crescute în gospodării, ferme şi localităţi indemne de boli transmisibile;

– verificarea respectării regulilor de protecţie a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, cu modificările şi completările ulterioare, în toate unităţile aprobate de tăiere conform prevederilor Ordinului M.A.A.P. nr. 180/2006, inclusiv verificarea formularelor de mişcare;

– verificarea condiţiilor privind transportul mieilor sau a cărnii de miel care trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora;

– verificarea depozitării şi comercializării cărnii de miel şi interzicerea efectuării acestor operaţiuni în spaţii improvizate în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare;

– verificarea modului in care sunt marcate carcasele de miel şi interzicerea comercializării acestora în cazul în care nu sunt respectate prevederile Ordinului Preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor  nr. 10/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 221/21.03.2008;

– verificarea documentelor legale care însoţesc transportul şi care atestă că produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *