Cele 57 monede romane gasite de Vasile Ghimbir au fost predate la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Peste 130 de şoferi au rămas fără permis de conducere
24 august 2021
4 persoane s-au rasturnat cu masina intre localitatile Surduc si Ciocmani
24 august 2021

Cele 57 monede romane gasite de Vasile Ghimbir au fost predate la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Reprezentantii Direcției Județeane pentru Cultură și Patrimoniul Național Sălaj au predat cele 57 monede romane, gasite de Vasile Ghimbir la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

Reamintim ca Vasile Ghimbir din Zalau, a gasit in luna iunie 2021, 57 de monede romane intr-o padure din judetul Salaj. El ne-a declarat ca si-a achizitionat un detector de metale autorizat si in timpul liber cauta comori. Vasile si-a facut un obicei de a cutreiera dealurile si padurile din judet pentru ca e convins ca zona salajeana ascunde comori importante, iar banuielile sale s-au adeverit.
A facut mai multe descoperiri printre care se afla si obiecte celtice, pe care le-a predat de fiecare data, fara sa ceara recompensa. A mers la Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Salaj cu cele 57 de monede romane pentru care a cerut recompensa, bani pe care vroia sa ii doneze la un adapost pentru caini, insa a primit raspuns ca nu va primi nimic si ca va trebui sa mearga pe cheltuiala lui sa arate locatia unde au fost gasite monedele. Vasile a marturisit ca ar dori sa ramana monedele in Salaj si sa nu dispara asa cum s-a intamplat cu tezaurul de peste 900 de monede disparute in anul 1997.
Conform legii comorile gasite trebuie predate primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea, dupa care „au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului, calculată în momentul acordării recompensei, iar, în cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepţională, se poate acorda şi o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea bunului.” (legea 182/2000, art. 46). Legea mai 182/2000 mai spune ca trebuie sa fie gasite comorile intr-un mod intamplator(ce tampenie). Unii cautatori de comori ne-au declarat ca vor lasa in pamant descoperirile facute pana cand statul roman va veni cu o lege care sa nu isi bata joc de cei care au acest hobby de a cauta comori.

Vezi legea click aici http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/24761

1 Comment

  1. David Iulia spune:

    Felicitari pentru dl cu descoperirea si pentru spiritul cavaleresc de care a dat dovada. Istoria acestor locuri trebuie sa ne intereseze pe toti asa cum l-a interesat pe vremuri pe directorul muzeului Vasile Lucacel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *